płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anebodziak napisał:
Jestem studentką pierwszego roku licencjackich studiów stacjonarnych i chciałabym zacząć studia na drugim kierunku, ale dopiero w roku akademickim 2013/2014. Czy w związku z błędem w ustawie, dopiero ten drugi kierunek będzie liczony jako "pierwszy kierunek" i to od niego będą odliczane punkty ECTS?

może najpierw trzeba się nauczyć czytania ze zrozumieniem?

kamolo napisał:
"9. Jakie kryteria muszę spełnić, aby móc kontynuować bez wnoszenia opłat studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeśli zostałem na nie przyjęty po zakończeniu roku akademickiego 2011/2012?

Każdy student ma prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Student ma jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli w poprzednim roku studiów spełnił kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów. Jeżeli na pierwszym roku studiów na drugim kierunku nie spełnił wspomnianych kryteriów obowiązany jest wnieść opłatę również za pierwszy rok studiów. Stypendium rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który uzyskał za rok studiów wysoką średnią ocen lub posiada osiągnięcia naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie międzynarodowym lub krajowym. Szczegółowe kryteria przyznawania stypendium rektora dla najlepszych studentów ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego."

odpowiedź na Twoje pytanie jest chyba jasna

Jezeli pierwszy kierunek- studiowany obecnie jest niestacjonarny, a wiec płatny
to wciaz mogę zacząć jakieś studia dzienne stacjonarne czyli wciąż mogę wybrać się na jakieś bezpłatne studia, dobrze rozumiem?
Nigdy nie studiowałam bezpłatnie, wiec wciąż "to mi przysługuje". Kluczowa jest nieodpłatność za obydwa kierunki a nie sama liczba tych kierunkow, zgadza się?
Bede wdzieczna, jesli ktoś potwierdzi!

Hej, mam takie pytanie odnośnie reformy szkolnictwa wyższego. Otóż jestem studentem kierunku X (pierwszy semestr, pierwszego roku, studiów pierwszego stopnia), ale doszedłem do wniosku, że ten kierunek nie jest do końca tym czego się spodziewałem. Chciałem po zakończeniu tego roku akademickiego zacząć od nowa podobny kierunek Y (dlatego chcę dokończyć ten pierwszy rok, żeby mieć przepisaną część ocen) i tutaj pojawia się moje pytanie: czy będę musiał zapłacić za ostatni rok kierunku Y? Czy może za całe studia? Szukałem informacji na ten temat, ale nigdzie nie potrafiłem ich znaleźć. Bardzo liczę na wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam:)

dendi181 napisał:
Hej, mam takie pytanie odnośnie reformy szkolnictwa wyższego. Otóż jestem studentem kierunku X (pierwszy semestr, pierwszego roku, studiów pierwszego stopnia), ale doszedłem do wniosku, że ten kierunek nie jest do końca tym czego się spodziewałem. Chciałem po zakończeniu tego roku akademickiego zacząć od nowa podobny kierunek Y (dlatego chcę dokończyć ten pierwszy rok, żeby mieć przepisaną część ocen) i tutaj pojawia się moje pytanie: czy będę musiał zapłacić za ostatni rok kierunku Y? Czy może za całe studia? Szukałem informacji na ten temat, ale nigdzie nie potrafiłem ich znaleźć. Bardzo liczę na wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam:)

Od razu widać, że "szukałeś". Po prostu znalazłeś to forum i nawet nie czytając przynajmniej ostatnich postów ( by się niepotrzebnie nie zmęczyć ), zadałeś swoje pytanie, a odpowiedź na nie jest i tutaj, i na stronie MNiSW.

do.kaduka napisał:
Jezeli pierwszy kierunek- studiowany obecnie jest niestacjonarny, a wiec płatny
to wciaz mogę zacząć jakieś studia dzienne stacjonarne czyli wciąż mogę wybrać się na jakieś bezpłatne studia, dobrze rozumiem?
Nigdy nie studiowałam bezpłatnie, wiec wciąż "to mi przysługuje". Kluczowa jest nieodpłatność za obydwa kierunki a nie sama liczba tych kierunkow, zgadza się?
Bede wdzieczna, jesli ktoś potwierdzi!

No ... reforma dotyczy tylko studiów stacjonarnych, więc to chyba oczywiste, że w Twoim wypadku, jako że nigdy wcześniej nie studiowałaś na studiach stacjonarnych, będą one bezpłatne.

yyyy... gdzie napisałem że studiuję na niestacjonarnych?;p Jestem na dziennych.

dendi181 napisał:
yyyy... gdzie napisałem że studiuję na niestacjonarnych?;p Jestem na dziennych.

Od razu widać na jakim poziomie stoi u Ciebie myślenie i rozumienie tego, co inni piszą.
Jakoś nie widzę, by druga część wypowiedzi była skierowana do Ciebie, chyba że jesteś dziewczyną.

witam
mam troszkę inne pytanie i bardzo proszę o odpowiedź. Moja córka dopiero będzie zdawała na studia. Wybiera się na uczelnię na kierunek grafika do Krakowa, albo do Warszawy. Wiem, że jest to zadanie dosyć trudne, żeby się tam dostać za pierwszym razem, więc gdyby tak się stało, że nie udałoby się jej tego dokonać, to ma w planie iść na grafikę na inną uczelnię i do innego miasta, a za rok spróbować ponownie zdawać do K. lub W na grafikę.W związku z powyższym, gdyby zaczęła naukę na innej uczelni niż to co zaplanowała na początku, później zrezygnowałaby i chciałaby za rok spróbować od nowa zdawać właśnie do K. lub W. , to czy to jest potraktowane jako zaczęcie drugiego kierunku i będzie on odpłatny? Trochę to zawiłe moje pytanie, ale mam nadzieję, że mimo wszystko zrozumiałe. nie wiem kogo się poradzić. Jeszcze raz proszę o odpowiedź

afala napisał:
witam
mam troszkę inne pytanie i bardzo proszę o odpowiedź. Moja córka dopiero będzie zdawała na studia. Wybiera się na uczelnię na kierunek grafika do Krakowa, albo do Warszawy. Wiem, że jest to zadanie dosyć trudne, żeby się tam dostać za pierwszym razem, więc gdyby tak się stało, że nie udałoby się jej tego dokonać, to ma w planie iść na grafikę na inną uczelnię i do innego miasta, a za rok spróbować ponownie zdawać do K. lub W na grafikę.W związku z powyższym, gdyby zaczęła naukę na innej uczelni niż to co zaplanowała na początku, później zrezygnowałaby i chciałaby za rok spróbować od nowa zdawać właśnie do K. lub W. , to czy to jest potraktowane jako zaczęcie drugiego kierunku i będzie on odpłatny? Trochę to zawiłe moje pytanie, ale mam nadzieję, że mimo wszystko zrozumiałe. nie wiem kogo się poradzić. Jeszcze raz proszę o odpowiedź

Nie wiem jak to jest z kierunkami artystycznymi.
W każdym razie jeżeli córka studiowałaby każdy inny kierunek niż artystyczny, a potem chciałaby jeszcze raz dostać się na studia, to musiałaby płacić za semestr tych "nowych" studiów
Z tego co wiem, kierunki artystyczne kierują się jakimiś innymi zasadami i ja nie analizowałem nowelizacji ustawy pod tym kątem. Może ktoś inny Pani pomoże

oj nie do końca to wygląda w ten sposób z niezaliczeniem roku i ponownym rekrutowaniem się na ten sam kierunek, czy też zmianą uczelni przy pozostaniu na tym samym kierunku (czy kierunki artystyczne rzeczywiście rządzą się innymi prawami nie wiem). Generalnie rzecz biorąc przenosiny wyglądają w ten sposób, że kontynuuje się naukę na odpowiednim roku, zaliczając dodatkowo różnicę programową, co i przed zmianą ustawy było odpłatne. Nie studiuje się równocześnie na dwóch uczelniach, więc pomimo, że jest to traktowane jako drugi kierunek, pozostaje wystarczająca ilość pkt ECTS na jego nieodpłatne ukończenie; należy jedynie pokryć koszta różnicy programowej i to też tylko w przypadku, kiedy takowa istnieje.

A co do wypowiedzi użytkownika kamolo - naprawdę można odnosić się do innych w grzeczniejszy sposób, bez imputowania im braków w umiejętności czytania i bez protekcjonalnego tonu wypowiedzi. Irytuje Cię po raz setny zadane takie samo pytanie - nie odpowiadaj. Odpowiadasz - rób to grzecznie.

Kamolo, wg tego co napisales wychodziloby na to, ze jezeli dana osoba rozpoczela studia przed rokiem 2011/2012 (np. w roku 2009/2010), skonczylaby te pierwsze studia i zaczela by drugie studia, to te drugie studia dalej bylyby zawsze bezplatne, bo dopiero te drugie studia liczylyby sie (wg ustawy) jako studia pierwsze.
Czy wiesz moze, czy taka jest rzeczywiscie interpretacja nowej ustawy i jezeli tak/nie, to dlaczego (i ew. na podstawie jakich przepisow/czyjej interpretacji)?

Pozdrawiam.

@pakistanray

Szczerze Ci powiem, że nie wiem jak to jest w takim przypadku.

Z jednej strony (teoretycznie) faktycznie, jeżeli pierwsze studia rozpoczęło się przed lub w roku 2011 to punkty ECTS u takiej osoby nie są "konsumowane" i dopiero drugi kierunek rozpoczęty w roku 2012 lub później będzie je konsumował.

Z drugiej strony podałem już wcześniej odpowiedź na pytanie ze strony MNiSW

"Jakie kryteria muszę spełnić, aby móc kontynuować bez wnoszenia opłat studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeśli zostałem na nie przyjęty po zakończeniu roku akademickiego 2011/2012?
Każdy student ma prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Student ma jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli w poprzednim roku studiów spełnił kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów. Jeżeli na pierwszym roku studiów na drugim kierunku nie spełnił wspomnianych kryteriów obowiązany jest wnieść opłatę również za pierwszy rok studiów. Stypendium rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który uzyskał za rok studiów wysoką średnią ocen lub posiada osiągnięcia naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie międzynarodowym lub krajowym. Szczegółowe kryteria przyznawania stypendium rektora dla najlepszych studentów ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego."

Z tej wypowiedzi wynikałoby, że osoba, która ukończyła już studia i chciałaby studiować drugi kierunek bezpłatnie w roku akademickim 2012/2013, czyli od 2013 roku w górę, to musiałaby znaleźć się w gronie 10% najlepszych studentów.

Nie wiem, naprawdę nie wiem.
Jak chcesz podejmować drugi kierunek studiów to lepiej zrób to teraz w tym roku, bo teraz na pewno będziesz mógł/a studiować go za darmo

pakistanray: to już dawno zostało na tym forum wyjaśnione i TAK, studia rozpoczęte przed rokiem akademickim 2011/2012 (a być może i w tym roku, zależy jak Ministerstwo ustosunkuje się do wątpliwości, czy jeśli rekrutacja na ten rok akademicki rozpoczęła się przed 1 października, to czy te studia się "łapią") się w ogóle nie liczą i można śmiało, nawet za lat kilka rozpocząć kolejne studia za darmo, a te studia będą uznawane za "pierwsze".

hmmmm, czytałam już dużo na ten temat jednak nie do końca rozumiem czy moja sytuacja jest jasna. Otóż, w roku akademickim 2011/2012 rozpoczęłam studia dzienne na kierunku inżynierskim (były to moje pierwsze studia) jednak stwierdziłam że chcę poprawić maturę by dostać się na studia medyczne, dlatego przerwałam swój pierwszy kierunek na początku stycznia.

I teraz nie wiem, bo do tej pory byłam pewna że mogę zacząć studia medyczne w roku 2012 bezpłatnie, czy rzeczywiście tak będzie? ( wiem że wg niektórych mogę znaleźć już odp na forum ale chce mieć 100% pewności w jakiej znajduję się sytuacji, z góry dziękuję za rzetelną odpowiedź)

kassiag napisał:
(a być może i w tym roku, zależy jak Ministerstwo ustosunkuje się do wątpliwości, czy jeśli rekrutacja na ten rok akademicki rozpoczęła się przed 1 października, to czy te studia się "łapią")

nie być może, a na pewno, MNiSW już dawno się wypowiedziało na ten temat i przyznali się do błędu ;)

lizzienichols napisał:
wiem że wg niektórych mogę znaleźć już odp na forum

No to po co pytasz? Po prostu nie chce Ci się nawet przejrzeć kilku ostatnich stron tego forum. Jeżeli faktycznie byłabyś tak zaciekawiona tematem, to zajrzałabyś chociaż na stronę MNiSW, ale nie, lepiej iść na łatwiznę i kolejny raz zadać takie samo pytanie ....

@ kassiag
Tylko nie pisz znowu, że mógłbym się wypowiedzieć grzeczniej, bo raz - nikomu nie ubliżam, dwa - odpowiedzi na pojawiające się dziesiątki razy pytania są już na forum i wystarczy je przejrzeć, a nie lecieć na łatwiznę i gotowca. A może najlepiej niech każdy zadaje takie same pytanie i każdemu będziemy odpisywać? Pojawi się 100 takich samych pytań i będzie 100 takich samych odpowiedzi, bo ludzie chcą mieć odpowiedź na właśnie zadane przez nich pytanie.

Ostatnia edycja:
jeśli nie zaliczyłaś żadnych zajęć = nie wykorzystałaś przysługujących Ci pktów ECTS = studia medyczne masz za free ;)

kamolo: Możesz podać namiary na oficjalną decyzję Ministerstwa, w której stwierdziliby że popełnili błąd i ustawa dotyczyć będzie dopiero studentów I roku w roku akademickim 2012/2013? Jeśli tak rzeczywiście się stało, to na dzień dzisiejszy problem odpłatności za studia nie dotyczyłby nikogo (nawet osoby, które rozpoczęły studia w tym roku, a kolejne planują zacząć za rok/zrezygnować ze studiów teraz i od października pójść na kolejne itp itd )

Można zachować się w stosunku do drugiej osoby w sposób niekulturalny bez ubliżania jej, co właśnie robisz. Forum jest od rozwijania wątpliwości i nie widzę problemu w tym, aby pytania i odpowiedzi się dublowały. Nie musisz wyładowywać na innych użytkowaniach swojej frustracji.

kassiag napisał:
kamolo: Możesz podać namiary na oficjalną decyzję Ministerstwa, w której stwierdziliby że popełnili błąd i ustawa dotyczyć będzie dopiero studentów I roku w roku akademickim 2012/2013? Jeśli tak rzeczywiście się stało, to na dzień dzisiejszy problem odpłatności za studia nie dotyczyłby nikogo (nawet osoby, które rozpoczęły studia w tym roku, a kolejne planują zacząć za rok/zrezygnować ze studiów teraz i od października pójść na kolejne itp itd )

Można zachować się w stosunku do drugiej osoby w sposób niekulturalny bez ubliżania jej, co właśnie robisz. Forum jest od rozwijania wątpliwości i nie widzę problemu w tym, aby pytania i odpowiedzi się dublowały. Nie musisz wyładowywać na innych użytkowaniach swojej frustracji.

polecam link:
Drugi bezpłatny kierunek studiów jeszcze przez rok! Ministerstwo oficjalnie przychyla się do interpretacji | Piotr Müller - Przewodniczący Zarządu Samorządu Studentów UW
gdyż to właśnie ten człowiek (a raczej student prawa) zauważył błędy w ustawie :)

a na stronie MNiSW
http://www.nauka.gov.pl/ministerstwo/aktualnosci/aktualnosci/artykul/mnisw-podziela-interpretacje-parlamentu-studentow-rp/

Poza tym to nie wyładowuję tutaj żadnej frustracji. Po prostu zmuszam studentów/przyszłych studentów do myślenia i czytania, a nie szukania drogi na skróty, bo daleko tak nie zajdą.

dzięki za linki :) W takim razie rozwija to wszelkie wątpliwości pytających o nawet najbardziej zagmatwane sytuacje. Teraz będą musieli unieważnić umowy, które studenci I roku popodpisywali z uczelniami...

Witam, zapoznałam się z większością tego wątku i przeczytałam ostatnie linki i chciałam abyście mnie upewnili w wyciągniętych wnioskach bo już sama nie wiem :)

Jestem studentką trzeciego roku, w tym roku rekrutuje się na drugi stopień moich studiów a poza tym zastanawiam się nad podjęciem drugiego kierunku w tym roku, następnym, bądź po ukończeniu drugiego stopnia moich obecnych studiów. I tutaj się zastanawiam..
Kontynuacja moich dotychczasowych studiów czyli to że się z rekrutuję na drugi stopień nie liczy się jako nowe studia i są nie wliczane w to całe zjadanie się punktów ects itp? Jak zacznę w tym roku drugi kierunek razem z drugim stopniem to za nic płacić nie muszą (jak mniemam?), natomiast co jeślibym chciała ten drugi kierunek podjąć za rok lub dwa?
Możliwość podjęcia drugiego kierunku nie płatnego przez cały okres jego trwania mam jedynie w tym roku a w następnych zupełnie nie czy też jeśli zaczęłam swoje studia nr 1 przed wejściem ustawy (acz w tym roku się na 2 stopień rekrutuję) to wówczas ten drugi kierunek będzie dopiero działać mi na konto niby że pierwszego czyli bezpłatnego nadal :>

Z góry bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :)

Witam wszystkich serdecznie

Przeczytałam kilka stron wstecz, ale bardzo proszę osobę zorientowaną w tym temacie o potwierdzenie moich przypuszczeń.

Rozpoczęłam studia dzienne bezpłatne na UAMie od roku 2011/2012. Nie byłam jednak na żadnych zajęciach, ani nawet nie odebrałam indeksu, nie odebrałam też jednak do tej pory swoich papierów ani nie złożyłam rezygnacji z tych studiów. W usosie nadal jestem aktywną studentką. Studiuje też drugi kierunek zaocznie na tej uczelni od roku 2010/2011. Chciałabym po odebraniu papierów z kierunku stacjonarnego rozpocząc studia od roku 2012/2013 na SGGW (studia dzienne). Czy studia te będą dla mnie płatne?
Z góry dziękuje za odpowiedź i nie denerwowanie się z powodu kolejnego tego rodzaju pytania. Każdy przypadek jest jednak trochę inny i wolę mieć 100% pewność.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót