płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie będziesz płacić. Zostałaś dobrze poinformowana, bo stypendium rektora nie jest równoważne dawnemu naukowemu (przy przyznawaniu nie są brane pod uwagę jedynie wyniki w nauce) i jak się okazuje można je otrzymywać jedynie na pierwszym kierunku, dlatego aby zostać zwolnionym z opłat na 2gim kierunku trzeba spełnić warunki do otrzymania stypendium rektora, chociaż i tak się go nie dostanie.

@lupaw

Jeśli rzeczywiście interpretacja przepisów przez Ministerstwo jest taka, iż w tej sytuacji (przyp. kontynuacja w roku akad.2013/2014 na studiach uzupełniających magisterskich dwóch bezpłatnie rozpoczętych studiów licencjackich) można bezpłatnie kontynuować tylko jeden kierunek studiów, moim zdaniem narusza to szereg przepisów prawnych w tym m.in. ochronę praw nabytych czy też zasadę zaufania obywateli do organów Państwa.

System kształcenia w Polsce na większości kierunków jest zgodny z systemem bolońskim i podziałem studiów na studia licencjackie (bądź inżynierskie) oraz uzupełniające magisterskie. De facto jednak ukończenie studiów licencjackich bądź to inżynierskich jest określane jako wykształcenie wyższe niepełne, i tak też często jest w przypadku uprawnień jakie ma absolwent studiów I stopnia. Dopiero ukończenie studiów II stopnia na danym kierunku studiów daje pełne możliwości wykorzystania umiejętności nabywanych także na studiach I stopnia. Osoby rozpoczynająca studia na kilku kierunkach w latach poprzedzających nowelizację ustawy nie mogły przewidzieć zamysłu ustawodawcy, który ograniczy im możliwość pełnego wykształcenia wyższego na tych kierunkach. Stały się więc ofiarą ustawodawcy który uniemożliwi im osiągnięcie pełnego wykształcenia, mimo iż dał im możliwość rozpoczęcia tej ścieżki kształcenia. Wydaje mi się, że powyższy przypadek można w jakiś sposób wykorzystać do tego, by uznać niektóre przepisy tej znowelizowanej ustawy za niezgodne z Konstytucją.
Pytanie, kto się za to zabierze?

mam pytanie
W roku 2011/2012 rozpocząłem studia ale zrezygnowałem po I semestrze uzyskujac za całe studia 30 pkt etcs które popunkty oświadczenia odnośnie studiowania bez opłat mam wypełnić?

studiowanie na 2 kierunkach na 2 różnych uczelniach, dziennie będzie darmowe w tym roku ?

tylko o ile przyjmą Cię przed 1 października

2010/2011 rozpoczęłam studia licencjackie I st 3lata
2012/2013 mój 2 kierunek (a więc zaczynam wykorzystywać ECTSy...)
2013/2014 kończę licencjat a więc rekrutuje się na uzupełniające studia magisterskie II stopnia

Wiecie może ile ECTSów mam na uzupełniające studia magisterskie II stopnia? Czy ich ilość jest pomniejszona o 2 kierunek?

przeczytałam już dziesiątki waszych postów i dalej nie wiem jak sytuacja wygląda u mnie. dokładniej chodzi mi o sprawę stypendiów, dzięki którym możliwe będzie nieodpłatne studiowanie.
u mnie wygląda to tak: studiowałam dziennie na studiach licencjackich w latach 2007-2010, potem kontynuowałam na magisterskich (lata 2010-2012). W czerwcu tego roku zostałam absolwentką. Złożyłam teraz podanie na kolejne studia licencjackie, dostałam się.
Nigdy nie dostawałam żadnego stypendium. Na drugim kierunku zapewne też nie dostanę. Czy w takim razie mogę choć semestr studiować bez opłat? Chyba jakiekolwiek "darmowe" ECTSy mam w zanadrzu? czy nie?
próbowałam się dodzwonić do ministerstwa, ale nikt nie odbiera. a czas goni, a ja nie wiem czy jest w ogóle sens składać na studia całą resztę papierów.

ok, dobra, dokopałam się do wypowiedzi przewodniczącego samorządu UW.

ale dalej mnie nurtuje jedno - nawet jeśli zostaliśmy przyjęci teraz, w lipcu, czyli jeszcze w trakcie trwania roku akademickiego 11/12, to bywa tak, że uczelnie na wszelkich oficjalnych dokumentach wklepują datę przyjęcia na studia - 1.10

co wtedy mamy do powiedzenia w kwestii nieodpłatnych studiów?

Świetnie! Z tego co piszecie na forum, magisterka to bezpłatna kontynuacja licencjatu.
Mam teraz tylko nadzieję,że podejmując magisterkę na innej uczelni niż licencjat, nie będzie problemów.

tristesse masz możliwość podjęcia jednego kierunku za darmo (Twoje studia nie konsumowały ECTSów), niezależnie czy rekrutujesz się teraz i przyjmą Cię przed 1 pażdziernika czy np. za rok, dwa... Data przyjęcia jeszcze w roku akademickim 2011/2012 ważna jest JEDYNIE dla studentów, którzy w roku 2011/2012 byli na 1 roku (rekrutowali się rok temu bądź w połowie roku akademickiego) i chcieliby podjąć teraz dodatkowy kierunek. Dla reszty studentów to jest nieistotne i W TRWAJĄCEJ teraz rekrutacji studia dla KAŻDEGO są darmowe.

Studiuję na 2 roku na kierunku A (lic), chcę podjąć studia na kierunku B (lic) - jeszcze bezpłatnie.
Za 2 lata chcą rekrutować się się na magisterke, czy będę płacił za nie, jeżeli:

a) będzie to kontynuacja kieruneku A (ale z rekrutacją na II stopień)

lub

b) to samo co w "a)", z tym że to nie kierunek A, tylko jakiś pokrewny

Generalnie chodzi o to, że:
chęć podjęcia magisterki = kolejna rekrutacja = nowy kierunek (płatny?)

Witam mam pytanie,

w zeszłym roku we wrześniu ukończyłem studia I stopnia (inżynierskie). Jednocześnie uczęszczam na zajęcia na drugim kierunku (I stopień), również technicznym, który kończy się obroną w lutym 2013.

1. Chce wziąć udział w rekrutacji wrześniowej na studia II stopnia by móc kontynuować mój pierwszy kierunek (od października)

2. W lutym (2013) również chcę rozpocząć studia II stopnia w celu kontynuacji drugiego kierunku.

Czy z racji tej, że rozpocząłem pierwsze studia II stopnia w roku 2012 będę musiał płacić za kontynuacje studiów II stopnia na drugim kierunku w rekrutacji w roku 2013 ??

Pozdrawiam

Witam, mam pytanie.

Od października rozpoczynam studia na Politechnice Poznańskiej. Chciałabym jednak wziąć udział w rekrutacji na semestr letni na Uniwersytecie Przyrodniczym i podjąć studia na II kierunku . Czy studiowanie drugiego kierunku w takiej konfiguracji będzie nieodpłatne?

Pozdrawiam

blacklulu100: będzie płatne (o ile nie spełnisz warunków do stypendium rektora)

Nie jestem pewien czy takie pytanie już się nie pojawiło, ale mam pewien problem/dylemat:

W 2011 roku zacząłem 1 kierunek (studia licencjackie) i zaliczyłem 2 semestry. Teraz dostałem się na 2 kierunek (studia 5 letnie mgr) i czy dobrze rozumiem (tutaj pytanie 3. Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW ), że jeśli nie chcę płacić za studia "muszę" studiować na obu kierunkach? Jeżeli z pierwszego teraz (lub np. za kilka miesięcy) zrezygnuję to automatycznie z 300 ECTS przysługujących dla studiów 5 letnich zostaną mi odliczone wykorzystane punkty?

Ostatnia edycja:
Witam! Mimo poprzednich postów nadal nie rozumiem swojej sytuacji odnośnie odpłatności za drugi kierunek. Po ukończeniu studiów licencjackich wybieram się na ten sam kierunek studiów magisterskich oraz na nowy kierunek studiów magisterskich.

W 2009/2010 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku A (finanse) i ukończyłem je w 2011/2012.
W 2012/2013 rozpoczynam kontynuację kierunku A na studiach magisterskich.
Jednocześnie w 2012/2013 rozpoczynam studia magisterskie na kierunku B (zarządzanie).

Czy wówczas jestem zobligowany do odpłatności za studia na kierunku B? Proszę o pomoc

Witam,
bardzo proszę o pomoc..
W 2010 roku rozpoczęłam studia I stopnia (licencjackie), rok temu postanowiłam poprawiać maturę by dostać się na medycynę, niestety braknie mi najprawdopodobniej 1-2pkt ;/ nie będzie mnie stać na to, aby całkowicie pokryć koszty drugiego kierunku, dlatego chciałabym zrobić wszystko aby móc je maksymalnie zminimalizować, a za rok mam zamiar przystąpić do matury z jednego przedmiotu, który poszedł mi gorzej na pewno. O ile dobrze rozumiem to będę musiała zapłacić za wykorzystane punkty ECTS? w tym momencie mam wykorzystane dokładnie 99pkt ECTS - tylko tyle, ponieważ mam niezaliczony 4 semestr (basen został na wrzesień) i tu moje pytanie - jestem zdecydowana na studia medyczne, jeśli za rok się nie uda to pójdę na weterynarie, więc jeśli zrezygnuje teraz z obecnych studiów (nie zaliczę 4go semestru i nie będę uczęszczać na 3 rok studiów) to będę musiała później opłacić dokładnie 99 pkt ECTS?? 300 (czyli tyle ile jest pkt na studiach pięcioletnich) - 99 = 201 - czyli tyle pkt mi zostanie do wykorzystania, dobrze rozumiem?

Studiuję na 2 roku na kierunku A (lic), chcę podjąć studia na kierunku B (lic) - jeszcze bezpłatnie.
Za 2 lata chcą rekrutować się się na magisterke, czy będę płacił za nie, jeżeli:

a) będzie to kontynuacja kieruneku A (ale z rekrutacją na II stopień)

lub

b) to samo co w "a)", z tym że to nie kierunek A, tylko jakiś pokrewny

Generalnie chodzi o to, że:
chęć podjęcia magisterki = kolejna rekrutacja = nowy kierunek (płatny?)

czy gdy studia rozpocząłem w roku akademickim 2009/2010 - inżynierskie 7 semestrów (3,5 roku), to w momencie gdybym teraz rozpoczął naukę na drugim kierunku od października (2012/2013), a następnie po obronie pracy inżynierskiej w lutym 2013 i rozpoczęciu studiów II stopnia jako kontynuację pierwszego kierunku, to czy musiałbym płacić za jeden z tych kierunków ??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót