płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nikt nie będzie tutaj wchodzić, aby analizować Wasze konkretne przypadki.

1) Sytuacja wygląda tak, że wszystkie studia stacjonarne rozpoczęte do tej pory (również w trwającej rekrutacji) są darmowe do otrzymania tytułu magistra.

2) Studia 2go stopnia są kontynuacją licencjackich (nawet jeśli kierunek na studach II stopnia jest inny niż ten z Iego)

Od wejścia w życie ustawy każdy otrzymuje od Państwa ilość ECtsów potrzebną, aby uzyskać tytuł mgr, za które może studiować za darmo. Studia rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy ECTSów nie konsumują (także gdy studia II stopnia są rozpoczęte już po wejściu w życie ustawy, patrz pkt 2). Te rozpoczęte po wejsciu w życie ustawy już tak (jednak w roku 2011/2012 można podjąć więcej kierunków, jako że jest to tzw. "rok rozruchowy" - taka furtka Ministerstwa, ECTSy będą wtedy odliczane tylko za jeden z kierunków)

Są to w wystarczające informacje, aby po wyciągnięciu logicznych wniosków rozwiązać większość podawanych tu problemów samemu. Jeżeli jesteście w bardziej zagmatwanej sytuacji i tak lepiej zawsze pytać u źródła - napisać mail do Ministerstwa niż zdawać się na nieznajomych z forum.

Mam pytanie. Jeśli w roku akademickim 2012/2013 zapiszę się na studia jednolite magisterskie w systemie stacjonarnym, następnie zrezygnuję ze studiów, poprawię maturę i zapiszę się na inny kierunek, to czy opłata za drugi kierunek studiów będzie obowiązywać?

PROSZĘ o pomoc..

Chciałam zapytać co z szkołami policealnymi..
Chciałabym iść do 2 letniej bezpłatnej szkoły medycznej,
nauka odbywa się w weekendy, ale w systemie dziennym
stąd moje pytanie czy chcąc iść na medycynę w 2013/2014
będę musiała płacić ? Czy punkty ECTS są naliczane w szkołach
policealnych czy nie ?

Było...
W policealnych nie ma ECTS.

kassiag napisał:
Nikt nie będzie tutaj wchodzić, aby analizować Wasze konkretne przypadki.

1) Sytuacja wygląda tak, że wszystkie studia stacjonarne rozpoczęte do tej pory (również w trwającej rekrutacji) są darmowe do otrzymania tytułu magistra.

2) Studia 2go stopnia są kontynuacją licencjackich (nawet jeśli kierunek na studach II stopnia jest inny niż ten z Iego)

Od wejścia w życie ustawy każdy otrzymuje od Państwa ilość ECtsów potrzebną, aby uzyskać tytuł mgr, za które może studiować za darmo. Studia rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy ECTSów nie konsumują (także gdy studia II stopnia są rozpoczęte już po wejściu w życie ustawy, patrz pkt 2). Te rozpoczęte po wejsciu w życie ustawy już tak (jednak w roku 2011/2012 można podjąć więcej kierunków, jako że jest to tzw. "rok rozruchowy" - taka furtka Ministerstwa, ECTSy będą wtedy odliczane tylko za jeden z kierunków)

Są to w wystarczające informacje, aby po wyciągnięciu logicznych wniosków rozwiązać większość podawanych tu problemów samemu. Jeżeli jesteście w bardziej zagmatwanej sytuacji i tak lepiej zawsze pytać u źródła - napisać mail do Ministerstwa niż zdawać się na nieznajomych z forum.

tak dla pewności jeżeli w tym roku otrzymałem tytuł licencjata (studia rozpoczęte w roku akademickim 2009/2010) i dostałem się na studia II stopnia, które maja taka samą nazwę jak licencjackie i zaczynają się 1 października 2012 to spokojnie za rok mogę zacząć jakiś licencjat i za niego nie płacić??

Witam
W bieżącym roku zdobyłam tytuł inż i podjęłam kontynuację kierunku (ta sama nazwa jak inż), jestem przyjęta na studia magisterskie, znalazłam się w gronie studentów otrzymujących stypendium za wyniki w nauce. Jednak nie kontynuuję już nauki, nie podchodziłam do sesji letniej ( pismo o skreśleniu mnie z listy studentów jeszcze nie przyszło) . Czy w takim razie w oświadczeniu o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat w miejscu punktów ECTS piszę 0? Teoretycznie nie wykorzystałam żadnych, czy jednak zostaną mi naliczone? Jeśli chcę zacząć studia 1stopnia od października 2012/2013 będą one dla mnie bezpłatne?

Maturę zdawałam w 2009 roku. Obecnie skończyłam 3 rok weterynarii, ale chciałabym poprawić maturę w 2013 i starać się o przyjęcie na kierunek lekarsko-dentystyczny. Czy będę musiała płacić za ten drugi kierunek ??

Witam, a ja mam chyba trochę inne pytania.
Albo są luki prawne, albo nie doczytałam tego. Z góry za to przepraszam
Teraz idę na IV rok studiów (nie są jednolitę). Jednak bardzo chciałabym iść po tym IV roku (o ile tym razem się dostanę) na medycynę.

1. Czy rezygnując z V roku punkty ECTS zostaną mi "przepisane" na kierunku lekarskim np. na I rok? Rozumiem, że za te punkty jedynie będę płacić wg. nowej ustawy.
2. Co będzie jak dostanę się na niestacjonarne i załóżmy po roku, dwóch uda mi się przejść na dzienne. Czy w tedy też załóżmy od tego II, czy III roku płace za punkty?

Ja również borykam się z tym samym problemem co Matjozi. Proszę o odpowiedź, czy jesli w przyszłym roku poprawie maturę, przerwę obecny kierunek studiów to także będzie obowiązywała mnie opłata ?

Witam, jestem tu pierwszy raz i na wstępie chciałbym zadać parę pytań.
Przeczytałem tutaj kilka wypowiedzi i jestem trochę zdezorientowany.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi..

1 Czy dobrze zrozumiałem że uczelnia może ale nie musi wprowadzać drugiego kierunku stacjonarnego płatnym?
2 Gdzieś tu wyczytałem że na 1szym roku nie można studiować 2 kierunków na raz. To prawda? Czemu tak jest ? ( chodzi mi o 2 kierunki na tej samej uczelni )
3 Dostałem się w rekrutacji w lipcu na studia, zacznę je od października 2012. Czy będą mi one 'zjadały' punkty ECTS ( nie do końca trochę rozumiem jak to działa , ale rozumuję że jeśli tak to podchodzi już pod tą ustawę )
4 W jaki sposób będzie liczone to 10% najlepszych z kierunku? Przecież tych 10% najprawdopodobniej nie wykorzysta szansy i nie zacznie drugiego kierunku podczas gdy ktoś mógłby.
5 Czy jeśli teraz zacznę studia stacjonarne (październik 2012) i za rok (2012/2013) zacznę drugie studia to stacjonarne to będę za nie płacił?
6 Czy jeśli znalazłem się w tych 10% to dostaję także stypendium rektorskie? I mogę sobie wybrać też np 3 kierunek? ( teoretycznie )

Naprawdę szukałem tu odpowiedzi ale niektóre są tak niejasne albo niektórzy wprowadzają w błąd i są wypowiedzi zupełnie sobie przeczące więc jeśli tylko ktoś ma o tym pojęcie to proszę o odpowiedź , z góry dzięki :ok:

Mam odpowiedź z ministerstwa odnośnie stypendiów. Otóż sprawa wygląda następująco:

- Osoby, które już ukończyły jakikolwiek kierunek na studiach magisterskich nie mają praw do stypendiów zarówno socjalnych i za wyniki w nauce. Nie jest przy tym ważna data ukończenia studiów - również osoby, które ukończyły studia przed wejściem ustawy nie mogą korzystać ze stypendiów.

- Osoby, które przerwały studia przed wejściem ustawy i nie otrzymały tytułu magistra lub inżyniera/licencjata - mogą korzystać ze wszystkich form stypendiów.

- Osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia i kontynuują naukę na studiach drugiego stopnia mogą korzystać ze stypendiów, pod warunkiem rozpoczęcia nauki najpóźniej na 3 lata od skończenia studiów pierwszego stopnia.

- Osobom, które ukończyły studia pierwszego stopnia i rozpoczynają po raz kolejny studia pierwszego stopnia stypendium nie przysługuje.

- Osoby, które rozpoczęły studia po wejściu ustawy (i nie ukończyły żadnych studiów przed jej wejściem) mogą korzystać ze stypendiów tylko na jednym, wskazanym przez siebie kierunku.

Co do kwestii możliwości bezpłatnego studiowania, gdy ukończyło się lub przerwało studia przed wejściem ustawy - to osoby takie mogą podjąć studia bezpłatnie i będzie ich to pierwszy kierunek.

Ostatnia edycja:
lupaw napisał:
- Osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia i kontynuują naukę na studiach drugiego stopnia mogą korzystać ze stypendiów, pod warunkiem rozpoczęcia nauki najpóźniej na 3 lata od skończenia studiów pierwszego stopnia.

W powyższym zdaniu wkradł się błąd - otóż osoby kontynuujące studia drugiego stopnia mogą otrzymywać stypendia, jednak nie dłużej niż przez trzy lata, a nie tak jak napisałem wcześniej, że najpóźniej na 3 lata od skończenie studiów pierwszego stopnia....

Mam zamiar poprawiać mature i próbować się dostać za rok w 2013 i w moim przypadku wybrany kolejny kierunek jest jednolity magisterski 6-letni - lekarz medycyny. Czy mimo wszystko ten kierunek jest liczony jako I-stopnia? Pytanie dotyczy przedostatniego punktu. Na razie tylko zakładam, że się dostanę, ale jest to dla mnie ważne.

A co do dopiski po ostatnim punkcie. Rozumiem, że bezpłatnie mogłabym iść na lekarski, gdybym nie zaczynała studiów II stopnia?

Wcześniej również zadałam pytanie. Co będzie jak dostanę się na niestacjonarne (ciąge ten sam kierunek lekarski) i załóżmy po roku, dwóch uda mi się przejść na dzienne. Czy w tedy też załóżmy od tego II, czy III roku płace za punkty? Nie pytam o kwestie stypendium, bo czekam na wyjaśnienie powyższych punktów :).
Bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
misa8889 jeżeli rozpoczęłaś studia przed wejściem ustawy to zarówno studia pierwszego stopnia jak i ich kontynuacja są dla Ciebie darmowe i nie konsumują limitu przyznanych punktów ECTS. Tak więc możesz śmiało iść na medycynę - nie będzie Ciebie dotyczyła odpłatność za nie. Co do stypendium - to przysługuje ono tylko na jednym kierunku z zastrzeżeniem, że osoby, które już ukończyły studia nie mogą dostać żadnego stypendium. Co się tyczy Twojej sytuacji to masz ukończone studia pierwszego stopnia, więc stypendium przysługuje Ci tylko na studiach stopnia drugiego. Jako że medycyna nie ma podziału na stopnie - z wielkim prawdopodobieństwem nie będzie Ci przysługiwało stypendium. Ale o to proszę spytać ministerstwo, bo takiego przypadku nie przedstawiałem im. Jak dostaniesz się na niestacjonarne to za nie płacisz i nie są naliczane punkty ECTS. Jak przejdziesz na dzienne to punkty będą odejmowane - jednak masz przyznany limit na studia 6 letnie - więc części nie wykorzystasz i będą to dla Ciebie studia bezpłatne.

I taka uwaga do tego co napisałem - ma to sens, gdy ministerstwo nie uzna przypadkiem, iż studia drugiego stopnia zaczęte od wejścia ustawy konsumują już punkty ECTS. W takim przypadku nie mam pojęcia. Choć w końcu studia drugiego stopnia są kontynuacją stopnia pierwszego.

Tak więc radzę wysłać e-maila do ministerstwa - nie zdarzyło mi się by mi nie odpisano, a mamy wtedy oficjalny dokument w ręce.

Dziękuję, za radę. Problem jest tylko w tym, że nie udało mi się dostać na lekarki przed wejściem ustawy, więc chyba nie obędzie się bez płacenia. Rozumiem, że gdy nie będę miała prawa do stypendium, nie będę miała także praw do stypendium ministra, ani rektorskiego (ogólnnie do takiego który zwolniłby mnie z opłat za studia)?

Nie rozumiem tej kwestii nadal ze studiami niestacj. Chyba nie będę miała limitów pkt. do wykorzystania, gdy dostane się za rok, po wejściu ustawy. Przeczytałam też kilkadziesiąt stron wcześniej, że "Z tego co na razie się dowiedziałem to wygląda to tak- jeśli już jesteś na jakimś kierunku- a z tego co piszesz jesteś to w tym roku jak najbardziej będziesz mógł zacząć drugi kierunek, tylko że będziesz musiał podpisać umowę z uczelnią,ze jeśli nie będziesz jednym z lepszych studentów po pierwszym roku to za ten i za następne będziesz musiał zapłacić." Czy to prawda. Nie wiem, czy się w tym orientujesz, więc proszę o pomoc innych :). Przepraszam, że tak męczę, ale chcę być pewna jakie mam wątpliwości, zanim się udam do Ministerstwa :).

Czy można osobiście udać się do Ministerstwa? Nie mam pojęcia jak wygląda tam organizacja.

misa8889 - nie zrozumiałaś chyba... Otóż studia rozpoczęte przed wejściem ustawy nie pomniejszają limitu punktów ECTS. Jako że ukończyłaś studia pierwszego stopnia przed wejściem ustawy przysługuje Ci kontynuowanie nauki na starych zasadach - czyli nieodpłatnie. Jak napisałem studia rozpoczęte, zakończone a również przerwane przed wejściem ustawy nie liczą się dla ministerstwa jako pierwszy kierunek. Dlatego też masz możliwość podjęcia od roku akademickiego 2011/2012 studiów całkowicie bezpłatnie - i będzie to Twój pierwszy kierunek w myśl nowej ustawy. To czy rozpoczniesz studia w tym roku czy w przyszłym nie ma znaczenia - wszyscy otrzymujemy limit punktów ECTS do wykorzystania, który obowiązuje dopiero od roku 2011/2012. Tak więc przysługują Ci całkowicie bezpłatne studia na dowolnym kierunku. Tak jak pisałem wcześniej stypendium możesz nie dostać na medycynie, bo ukończyłaś studia pierwszego stopnia. Jednak wszelkie akcje ze stypendium rektorskim, które upoważnia do studiów bezpłatnych na drugim kierunku nie będzie dotyczyło Ciebie, bo medycyna będzie Twoim pierwszym kierunkiem po wejściu ustawy. Czy do ministerstwa można się udać osobiście - to zwykły urząd więc nie powinno być problemu - ja jednak wolę napisać e-maila i dostać w odpowiedzi oficjalny dokument z sygnaturami, który można w razie czego wykorzystać.

najus12:

1. Jest taka możliwość, lecz nie wierzę w to aby uczelnia nie chciała zarobić.
2. Kwestia dogadania się z dziekanami wydziałów. Z tym, że drugi kierunek może być płatny a wynika to z tego, że aby studiować drug kierunek bezpłatnie trzeba na pierwszym być w gronie najlepszych 10%. Rozpoczynając dwa kierunki jednocześnie na jednej uczelni warunku tego nie można spełnić.
3. Tak, już studia rozpoczęte od roku akademickiego 2011/2012 konsumują punkty ECTS - z tym, że w tym roku można jeszcze podjąć dowolną ilość kierunków bez ponoszenia za nie opłat (jak obliczają punkty nie mam pojęcia).
4. Wewnętrzny regulamin uczelni.
5. Tak będziesz płacił za drugi kierunek, chyba że na pierwszym będziesz w gronie 10% najlepszych studentów - wtedy możesz podjąć dodatkowy kierunek całkowicie bezpłatnie. Jest to uprawnienie jednorazowe, czyli tylko raz możesz podjąć drugi kierunek bezpłatnie - oczywiście po spełnieniu warunku bycia wśród 10% najlepszych.
6. nie - można studiować bezpłatnie tylko dwa kierunki - co do drugiego bezpłatnego patrz punkt 5.

A tak poza tym to odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania padły już w tym wątku...

Moja sytuacja jest następująca: rozpoczęłam studia X w roku 2011/2012, ale po zaliczeniu 1 roku, nie widzę przyszłości po tych studiach, więc chciałabym zmienić kierunek. Niestety nie poprawiałam matury i na kierunek, na który bym chciała pójść musiałabym iść dopiero w 2013/2014. Jeżeli kontynuowałabym 2 rok studiach X to czy później musiałabym zapłacić za wykorzystane ECTS z dwóch lat? Oraz jeżeli zrezygnowałabym ze studiów po zaliczeniu 1 roku (czyli teraz), a w 2013/2014 poszłabym na inny kierunek to czy musiałabym płacić za ten jeden rok?
Z góry dziękuję za odpowiedź bo już naprawdę się pogubiłam w tym wszystkim. :)

Shavena: poszukaj w wątku - pytania które zadałaś były wałkowane tysiące razy. Nie myślcie, że jedyną rozrywką osób które tutaj odpowiadają jest ciągłe pisanie tych samych tekstów. Troszkę wysiłku i odpowiedzi na te pytania są w tym wątku. Może to i dużo tekstu do przeczytania, lecz chcąc studiować chyba warto poświęcić te chwilę czasu i przestudiować wątek.

Dlaczego na każdej stronie są w kółko te same pytania, taki to straszny wysiłek poczytać? Wszyscy opisują swój przypadek jako jakiś szczególny - a takich jest na prawdę mało - i do tych zawsze ktoś odpowie, reszta wałkowana przez wszystkie strony. Do roboty...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót