płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
lupaw, dzięki za wyczerpującą odpowiedź :). Mam nadzieje, że to pytanie się nie powtórzy, ale rozumiem, że ustawa nie dotyczy szkół policealnych oraz związanych z nimi stypendiów (stypendium można już uzyskać po 1 sem., to stypendium za wyniki w nauce)? Czy to nie zakłóci mojej sytuacji, gdyby zaczęła w tym roku naukę w tej szkole? Jestem prawie pewna, że nie, ale wolę się upewnić. Rozważam i tę opcję jeszcze.

To prawda, każdy traktuję swój przypadek jako niezwykły, ale ja np. czytałam wiele wypowiedzi wcześniej i nadal nie rozumiałam do niedawna na czym stoję. Cierpliwości wszystkim życzę żeby przebrnąć przez wprowadzanie tej ustawy :)

Ostatnia edycja:
Dla mnie ta ustawa jest głupotą, czemu akurat na nas chcą sobie zarabiać :/. I dzięki lupaw za odpowiedź

misa8889 to jest ustawa o szkolnictwie wyższym, więc dotyczy tylko i wyłącznie szkolnictwa wyższego - czyli studiów.

najus12 - ustawa ma niby umożliwić łatwiejszy dostęp do studiów - tak to tłumaczyła minister Kudrycka. Tylko co to za ułatwienie skoro umożliwia się studiowanie drugiego kierunku tylko tym, którzy znajdą się w 10% najlepszych osób na kierunku? Ile z tych 10% osób będzie chciało podjąć drugi kierunek - pewnie niewielu. Cała ta reforma jest skierowana na oszczędności. Do tej pory odsetek osób studiujących drugi kierunek wynosił około 10%. Po wejściu ustawy studiować drugi kierunek będzie jakiś procent z 10% najlepszych na roku. Prosta matematyka: do tej pory drugi kierunek studiowało około 10%, po wejściu ustawy jakiś odsetek osób z 10% najlepszych. Wynika z tego, że drugi kierunek będzie studiowało o wiele mniej osób - a to z tej błahej przyczyny, iż nie wszyscy będący w tych 10% najlepszych na roku zechce studiować drugi kierunek. A to wszystko ponoć aby nam ułatwić dostęp i podnieść jakość nauczania - według mnie oszczędności i tylko to...

Na drugi kierunek studiów szły według mnie osoby, które chciały poszerzać swoją wiedzę, zdolne i dobrze zorganizowane. Oczywiście są osoby, które uczyniły sobie z tego sport - studiować po kilka kierunków dla rozrywki. Jednak myślę, iż to była mniejszość. A więc pomysł minister Kudryckiej na polepszenie dostępności do studiów, to odebranie tym zdolnym, którzy chcieli pogłębiać swoją wiedzę możliwości na studiowanie o ile nie będą najlepszymi. Z drugiej strony będzie więcej miejsca dla tych, którzy próbują się dostać na pierwszy kierunek. I tak można w kółko dyskutować - coś za coś. Ogólnie to nie jest jeszcze u nas tak żel, w końcu możemy przynajmniej jeden kierunek studiować za darmo - w wielu państwach za naukę się płaci - cieszmy się, że jak na razie w tą stronę nie poszła ustawa,.

Ostatnia edycja:
Witam!
Czytałam forum, ale nie rozumiem kwestii punktów ECTS.
Rozpoczęłam studia na pierwszym kierunku w roku 2011/2012(uczelnia publiczna, studia stacjonarne).
Teraz dostałam się na drugi kierunek- ta sama uczelnia, inny wydział.
Rozumiem, że jeśli doniosę papiery w wyznaczonym terminie (który jest przed 1.10.2012) nie płacę za drugi kierunek, ale o co chodzi z punktami ESTC?
Czytałam, że limit to min 180 pkt, ale są one przeznaczone tylko na drugi kierunek czy na obydwa?

Postaram się opisać moją sytuację możliwie zwięźle, wyraźnie zaznaczając moje pytania do was. Mam nadzieję, że zrozumiecie, że ten wątek ma 91 stron i wybaczycie mi powtórzone pytania.
Po kilku latach prób dostania się na medycynę, w tym roku złożyłem papiery na biotechnologię na publicznej politechnice. Dostałem się, ale ze swoich medycznych planów nie zrezygnowałem, tym razem jednak to sobie zaplanuję. Wymyśliłem, że pójdę na biotechnologię i co roku będę zdawał maturę, aż wreszcie uzyskam wynik, który pozwoli mi pójść na medycynę (na wszelki wypadek dodam, że na drugiej, również publicznej uczelni). Kiedy już będę miał odpowiedni wynik, pozostaną mi dwie opcje: zrezygnować z biotechnologii albo skończyć te studia i rozpocząć kolejne, być może jeszcze w trakcie studiowania pierwszego kierunku.
Pytanie pierwsze: czy jeśli zrezygnuję z biotechnologii, medycyna będzie płatna?
Pytanie drugie: Jeśli pozostanę na studiach i w ich trakcie rozpocznę medycynę (choć pewnie wezmę urlop dziekański) czy będę musiał płacić za te drugie studia? Zakładam, że biotechnologia cały czas będzie bezpłatna.
Pytanie trzecie: czy koszt takich studiów jest taki sam, jak studiów niestacjonarych czy dla takich studentów uczelnia ustala inną wysokość opłat?
Pytanie czwarte: studiując biotechnologię, być może będę miał również przedmioty o takiej samej nazwie, jak przedmioty na medycynie (np. "biochemia"). Czy w związku z tym mogę mieć problemy z punktami ECTS?
Pytanie piąte: Tym, co dodatkowo komplikuje kwestię odpłatności jest jakiś dziwny limit dla studentów z pierwszych 10% najlepszych. Czy mowa o moim pierwszym kierunku? Czy jeśli np. pod względem średniej ocen będę lepszy od 90% studentów na roku na biotechnologii, będę mógł za darmos tudiować medycynę? Czy może mam być w tych 10% na medycynie?
Dodatkowe pytanie: wolałbym odciążyć finansowo moich rodziców, dlatego zastanawiam się nad kredytem studenckim. Czy mogę mieć jakąkolwiek gwarancję, że koszt semestru na studiach nie wzrośnie?

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich :)

Od dwóch dni przeszukuję ten temat i już sporo się w mojej głowie rozjaśniło, ale mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą podjęcia drugiego kierunku studiów w moim przypadku.
Idę w tym momencie (12/13) na drugi rok studiów stacjonarnych na uczelni publicznej. Z tego co zrozumiałam nie ma żadnych przeszkód, abym w tym roku akademickim (zapisując się na studia jeszcze przed końcem września) podjęła nieodpłatne studia na drugim kierunku na uczelni publicznej, stacjonarnie.
Jednak co w przypadku, jeżeli zdecyduję się na to dopiero w roku 13/14 albo 14/15, czy wtedy będzie mi przysługiwał jeden (już tylko jeden jedyny) nieodpłatny kierunek? (z kierunku A nie zamierzam rezygnować). Czy może, aby ten drugi kierunek studiować nieodpłatnie, to będę musiała być w 10% najlepszych studentów?

Z wcześniejszych postów wywnioskowałam, że rok akad. 11/12 nie był najszczęśliwszym momentem do rozpoczynania pierwszego kierunku. Dodam jeszcze tylko, że na kierunek A zapisałam się w lipcu 2011 (czyli jeszcze w roku akademickim 10/11).

Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie: czy moje studia A (rozpoczęte w lipcu 2011) konsumują już limit ECTS i czy będzie to miało znaczenie, czy studia B rozpocznę od nadchodzącego roku akad. 12/13 czy dopiero za rok/dwa lata?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i zapewniam, że czytałam poprzednie posty, tylko tej jednej kwestii nie rozumiem...

Ostatnia edycja:
Witam.
Mam pytanie. W tym roku chciałam zacząć jeden kierunek stacjonarnie, a w przyszłym roku drugi stacjonarnie, a ten pierwszy dokończyć zaocznie. Czy w takim wypadku płacę tylko za studia zaoczne, czy jeśli pierwszy kierunek zaczęłam wcześniej to muszę zapłacić za zaoczne i za ten drugi kierunek? Z góry dziękuję za odpowiedź .

Proszę o odpowiedź chociaż na pytanie piąte (dwie wypowiedzi wyżej). Albo inaczej: czy odpowiedzi na moje pytania znajdę w już udzielonych odpowiedziach na tych 91 stronach?

zxcvbnm1234 napisał:
Albo inaczej: czy odpowiedzi na moje pytania znajdę w już udzielonych odpowiedziach na tych 91 stronach?

No to już jest szczyt lenistwa- proszę sobie poczytać. Jak znam życie, to jest.

Ag_Maz napisał:
No to już jest szczyt lenistwa- proszę sobie poczytać. Jak znam życie, to jest.
No właśnie chcę odciążyć kogoś, kto miałby odpowiadać na moje pytania, a dobrze zna ten wątek. Poczytam.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć czy ta ustawa dotyczy tylko studiowania dwóch kierunków dziennie czy również studiowania jednego kierunku dziennie i jednego stacjonarnie?

lupaw napisał:
Ogólnie to nie jest jeszcze u nas tak żel, w końcu możemy przynajmniej jeden kierunek studiować za darmo - w wielu państwach za naukę się płaci - cieszmy się, że jak na razie w tą stronę nie poszła ustawa,.
Powinniśmy być zadowoleni, że w ogóle mamy dostęp do edukacji wyższej ;) Warto dodać, że tylko 1% ludzi na świecie uczęszcza na studia.

blackorchid1 napisał:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć czy ta ustawa dotyczy tylko studiowania dwóch kierunków dziennie czy również studiowania jednego kierunku dziennie i jednego stacjonarnie?

A czym się różni 'dziennie' od 'stacjonarnie' ?

blackorchid1: dziennie = stacjonarnie :)
A jeżeli pytasz o to, czy możesz studiować jeden kierunek niestacjonarnie i zacząć bezpłatnie drugi stacjonarnie, to tak ;) Te studia niestacjonarne (za które płacisz) w ogóle się nie liczą, bo ustawa dotyczy studiów stacjonarnych.

zxcvbnm1234: na większość z tych pytań odpowiedzi się już pojawiły. Jeżeli chodzi o pytanie 5, to z tego co ja zrozumiałam, czytając inne posty na tym forum, to aby nie płacić, musisz być w 10% najlepszych na medycynie.

Witam!

Otóż moja sytuacja wygląda następująco:
Skończyłem w tym roku studia I stopnia.
Złożyłem dokumenty na dwa kierunki studiów II stopnia.
Czy za jeden z nich będę musiał płacić? Dokumenty złożyłem dzisiaj.
Jak to jest?

Witam!
W tym roku zapisałam się na studia magisterskie oraz studia inżynierskie I stopnia. Zastanawia mnie czy na drugim roku zostanę obarczona pokryciem kosztów za jeden z wybranych przeze mnie kierunków, czy fakt iż zostałam przyjęta na studia przed 30 września 2012 zwalnia mnie z płacenia za drugi kierunek studiów aż do jego ukończenia. Proszę o odpowiedź.

Witam.
Może mi ktoś to wytłumaczy: jeśli zaczęłam studia stacjonarne w roku 2011/2012 licencjackie i chciałabym zacząć studia na drugim kierunku od roku 2012/2012 to wtedy muszę płacić za ten drugi? A za pierwszy za magisterkę też?
I jak to dokładnie działa, te 10% najlepszych studentów?
Na jednym wydziale, na jednym kierunku? I to ostatni rok, tak? Zaczynając drugi kierunek w roku 2012/2013, moja średnia brana jest pod uwagę z ostatniego roku pierwszego kierunku?
I potem kolejne średnie na kolejne lata brane są pod uwagę z dwóch kierunków, czy z tego drugiego, który jest już płatny?
Nie wiecie, ile będą wynosić opłaty za drugi kierunek? Tyle samo, co za zaoczne, czy może część tej kwoty? Bo jakby nie patrzeć, to ktoś studiując dwa kierunku, studiuje je dziennie. Brane jest to pod uwagę?
Kiedy uczelnie powinny już mieć ustalone kwoty?
I może jest jeszcze jakaś szansa na zmianę ustawy/ znalezienie błędu?
Mam nadzieję, że wytłumaczyłam, o co mi chodzi.
Dzięki za odpowiedź.

Sytuacja:

- Rozpocząłem studia w roku akademickim 2011/2012 które rzuciłem po 1 semestrze. Dodam że nie podchodziłem do żadnych egzaminów .

- Dostałem się na studia w roku akademickim 2012/2013

Czy te nowe studia będą dla mnie płatne?

Ostatnia edycja:
Czy warunek otrzymywania stypendium rektora dotyczy pierwszego kierunku albo drugiego, czy tylko drugiego? Czy mogę otrzymywać stypendium rektora na pierwszym kierunku i dzięki temu być zwolnionym z opłat za drugi kierunek?

Witam

Mam pytanie odnośnie płatnego drugiego kierunku. Wiem, że jeszcze w tym roku można zacząć bezpłatnie studiować drugi kierunek. Dlatego planuję zacząć studiować fizykę, jednak aktualnie pozostały mi jeszcze dwa semestry studiów magisterskich na kierunku Automatyka i Robotyka który chciałbym kontynuować na studiach III stopnia(doktoranckich) dziennych. Czy w momencie rozpoczęcia studiów III stopnia będą one liczone już jako te drugie i będą odpłatne, czy jest to traktowane jako kontynuacja ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót