płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cześć. Wiec nie wiedzialam ze to bedzie takie bagno z tym drrugim kierunkiem ale mozna by bylo sie spodziewaac w koncu to Polska!
Mam ogromna prosbe, może ktos mi pomoc i odpowiedziec na pytanie o co chodzi z tym drugim płatnym kierunkiem?
W czerwcu skonczyłam IV semestr budownictwa i od pazdziernika zaczynam V semestr. Chciałam zacząć drugi kierunek i tak sie stalo - kolezanka zalogowala mnie na usosie ja doniosłam papiery i przyjeli mnie przez 30 wrzesnia 2012r. na drugi kierunek - logistyke na 1 sem. Dodam tylko że mature zdałam w 2010r. i w tym że roku zaczęłam uczyć sie na budownictwie.
W zwiazku z tym mam pytanie. W tym roku uczę się bezpłatnie. Założmy ze zdam na logistyce i na budownictwie. Czyli bede na VII semestrze budownictwa i III semestrze logistyki. I wtedy bede musiała płacic za logistyke, bo zostanie mi jeszcze jeden semestr z budownictwa (inżynierskie)? Czy po prostu że logistykę zaczęłam jeszcze w roku kiedy był to ostatni rok bezpłatnych studiów na drugim kierunku to nie musze placic?
Proszę o pomoc bo jestem zielona w tym prawie.

lupaw napisał:
2. Osoby, które rozpoczęły studia na pierwszym kierunku przed wejściem ustawy, mogą je ukończyć bez pobierania jakichkolwiek pieniędzy bez względu który to kierunek studiów. Dodatkowo osoby takie według nowej ustawy mają prawo do podjęcia darmowych studiów w kolejnych naborach - wcześniej ukończone studia, czy też studia rozpoczęte przed wejściem ustawy nie konsumują limitu punktów przyznanego wraz z wejściem ustawy.

3. Osoby które studiują od wejścia nowej ustawy konsumują już limit punktów ECTS - z tym wyjątkiem, iż w najbliższej rekrutacji mogą jeszcze podjąć dowolną liczbę kierunków bez uiszczania opłat (dzięki wpadce ministerstwa).

4. Osoby, które podjęły już studia w roku poprzednim, czy bieżącym i chcące podjąć drugi kierunek od roku akademickiego 2013/2014 będą musiały za drugi kierunek płacić lub spełnić wymogi dla 10% najlepszych studentów.
Super. Dzięki, że tak to czytelnie i zwięźle napisałeś :)
Ale mam pytanie: Kiedy ta nowa ustawa weszła/wejdzie w życie?

Ja w lutym 2012 rozpocząłem studia II (podkreślam: drugiego) stopnia. Czy to znaczy, że zjadam już ECTSy?
Czy mógłbym rozpocząć drugi kierunek w październiku 2013 i kontynuować go bezpłatnie?

lupaw napisał:
Informacje z punktu 1 i 2 są potwierdzone w ministerstwie. Dodatkowo można przeanalizować wzór oświadczenia jakie składa student przed rozpoczęciem studiów. Interesuje nas przypis 1:

...Wypełnia student, który podjął w uczelni publicznej studia stacjonarne pierwszego albo drugiego stopnia albo jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2011/2012 lub w latach następnych (bez względu na ukończone przed dniem 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat) i dla którego są to pierwsze studia
stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS, o których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. — Prawo o szkolnictwie wyższym...
http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/15/49/15494/Dz._U._Nr_207__poz._1235.pdf
To co pogrubiłeś uzasadnia tylko punkt pierwszy.
Punkt drugi wynika z tego "dla którego są to pierwsze studia
stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS, o których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. — Prawo o szkolnictwie wyższym...", ale wówczas bardzo mnie interesuje czy ja już otrzymałem te punkty ECTS z art. 164a, skoro podjąłem studia II stopnia w lutym 2012. Czyli pojawiają się 2 wątpliwości:

1) W jakim zakresie możemy uznać studia II stopnia za kontynuację studiów I stopnia?
2) Jaka jest data dnia, po którym rozpoczęcie studiów wiąże się z naliczaniem ECTS?

Studia II stopnia są dla Ciebie kontynuacją studiów I stopnia, które rozpocząłeś przed wejściem ustawy (1 październik 2011), a więc darmowe.

Co do podjęcia przez Ciebie drugiego kierunku to musisz zadać pytanie w ministerstwie, lub poszukać w wątku - padło bowiem już takie pytanie i nie pamiętam, czy podjęcie studiów II stopnia będących kontynuacją studiów rozpoczętych przed wejściem ustawy konsumuje już limit przyznanych punktów czy też nie. Z tego co sobie przypominam były sprzeczne informacje, i nie wiem czy ta kwestia została rozwikłana.

Punkty są naliczane od wejścia ustawy. Jednakże w wyniku błędu w przepisach w tym roku akademickim (2012/2013) można podjąć jeszcze dowolną liczbę studiów i kontynuować ją na starych zasadach.

Dziękuję za odpowiedź ;)

lupaw napisał:
Studia II stopnia są dla Ciebie kontynuacją studiów I stopnia, które rozpocząłeś przed wejściem ustawy (1 październik 2011), a więc darmowe.
Tak, to wiem ;)

lupaw napisał:
Punkty są naliczane od wejścia ustawy.
Właśnie: a kiedy ta ustawa weszła/wejdzie w życie? Chyba różne jej fragmenty wchodziły/wchodzą w różnym czasie?

lupaw napisał:
Co do podjęcia przez Ciebie drugiego kierunku to musisz zadać pytanie w ministerstwie, lub poszukać w wątku - padło bowiem już takie pytanie i nie pamiętam, czy podjęcie studiów II stopnia będących kontynuacją studiów rozpoczętych przed wejściem ustawy konsumuje już limit przyznanych punktów czy też nie. Z tego co sobie przypominam były sprzeczne informacje, i nie wiem czy ta kwestia została rozwikłana.
Ok. Ja się już sporo naszukałem i nie udało mi się tego jednoznacznie rozstrzygnąć. A co do pytania ministerstwa, to widziałem w tym wątku, że odpowiedzi na te same pytania bywają różne, w zależności od tego, na jakiego odpowiadającego akurat trafimy.
Może jednak ktoś tutaj zna odpowiedź?

lupaw napisał:
Jednakże w wyniku błędu w przepisach w tym roku akademickim (2012/2013) można podjąć jeszcze dowolną liczbę studiów i kontynuować ją na starych zasadach.
Tak, to też wiem. Spędziłem wiele godzin na szukanie w internecie informacji na temat drugiego kierunku. Jednakże mnie interesuje kwestia rozpoczęcia studiów w październiku 2013.

Tutaj ( http://www.rp.pl/artykul/789364.html?print=tak&p=0 ) odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi optymistycznie, w szczególności jej ostatni fragment:

Takie prawo mają też osoby, które kontynuują w roku akademickim 2011/2012 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.

Jednakże:

Po 1. Sformułowanie "Tak samo traktowane jest..." nie jest dla mnie wystarczająco precyzyjne, ponieważ może odnosić się do:
a) tego, że kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia jest w rozumieniu ustawy pierwszym kierunkiem ALBO
b) kontynuowanie ustawy na studiach drugiego stopnia jest traktowane tak samo jak normalne kontynuowanie studiów tego samego stopnia
Użycie słowa "kontynuowanie" w obu kontekstach wskazywałoby nieco bardziej na podpunkt b, ale 100% pewności to nie daje.

Po 2. To jest tylko wywiad w gazecie, a nie oficjalny dokument ministerstwa.

Może ktoś wie coś więcej?

Ostatnia edycja:
Mam pytanie odnośnie mojej sytuacji. Studia(3 letnie) rozpoczynałem w roku akademickim 2009/2010, w tym roku skończyłem pierwszy stopień studiów(2011/2012). Od tego roku akademickiego 2012/2013 rozpoczynam nowe studia na innej uczelni(3,5) letnie pierwszego stopnia. W tym roku nie rozpoczynam studiów drugiego stopnia.
Czy gdybym chciał za rok zechciał je(drugi stopień) zacząć czy wtedy musiałbym za nie płacić?
Czy gdy ukończę drugi kierunek(ten 3,5 roku) i zechciał kontynuować na drugim stopieniu to jak to będzie się miało do ewentualnego drugiego stopnia(w momencie rozpoczęcia go ukończyłbym już magisterkę z pierwszego) z pierwszej uczelni?

Co oznacza formułowanie "być przyjętym formalnie na studia"? w świetle nowej interpretacji ustawy?Otóż chciałabym podjąć drugie studia magisterskie(pierwsze podjęłam w zeszłym roku), wyniki rekrutacji będę znać 28.09, jednak dokumenty mogę złożyć dopiero 01.10(tak przewidział sekretariat) .Moje pytanie brzmi więc tak:Czy przyjętym na studia jet się dopiero po złożeniu wszystkich dokumentów czy wtedy kiedy czy w moim przypadku stanie się to już 28.09? Czy istnieje ryzyko,że będę musiała płacić za studia?Dodam,że na uczelni na którą się wybieram rok akademicki zaczyna się 01.10. Proszę o szybką odpowiedź.

Mam podobny problem skończyłem studia magsterskie w tym roku, a teraz złożyłem dokumentu na 1 rok licencjat innej uczelni. Semestr rozpoczyna się 1 października a zostałem przyjęty w 28.08.2012 r. Będę musiał płacić?

Proszę o odpowiedz.

Pawelo ty przecież nie masz żadnego problemu, skoro zostałeś już przyjęty.

Ja z kolei mam podobny problem - ogłoszenie wyników rekrutacji na mojej uczelni nastąpi 20 września, a składanie dokumentów będzie się odbywało w dniach 21, 24-25 (do piątku 28 muszę zostać przyjęty). I teraz pytanie, czy złożenie dokumentów = przyjęcie na studia? Czy ważna jest z kolei data wydania decyzji o przyjęciu na studia? (ale to mi przyjdzie pocztą, więc nie będę wiedział przed 1 października, czy się dostanę)

Witam,

Mam do Was jedno pytanie:

W 2012 roku zakończyłem studia stacjonarne na I stopniu, po czym postanowiłem je kontynuować na II stopniu,

W lutym 2013 chciałbym podjąć naukę na kolejnym kierunku również na II stopniu studiów stacjonarnych.

stąd moje pytanie, czy za naukę na kolejnym kierunku będę musiał płacić?

Pozdrawiam

Witam
mam prośbę, chciałabym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości:
zaczęłam studia w 2009/2010 roku studiowałam 2 lata i na rok akademicki 2011/2012 wzięłam dziekankę, jednocześnie w 2011/2012 zaczęłam 2 kierunek (przed 1 października mnie przyjęli) czyli praktycznie studiuję teraz dwa: na jednym jestem teraz na 3 roku na drugim zaczynam 2 rok. Wzięcie urlopu dziekańskiego było kołem ratunkowym i po zaliczeniu 1 roku na 2 kierunku chcę zrezygnować z tego pierwszego. czyli na ten rok akademicki studiuję już tylko jeden (ten drugi) kierunek i jestem na 2 roku.

Nie rozumiem już szczerze mówiąc tego wszystkiego co się dzieje wokół tej ustawy, kiedy ona tak naprawdę weszła w życie i czy już w ogóle? dlatego chciałabym, żeby ktoś potwierdził, że po rezygnacji z mojego 1 kierunku(zrobię to przed 1 października tego roku jeśli to w ogólę ma jakieś znaczenie) i kontynuacji drugiego nie będę musiała za nic płacić, czy tak?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Witam Serdecznie

Pozwolę sobie zadać pytanie, gdyż przeszukując wcześniejsze strony wątku, znalazłem dwa razy pytanie na które chciałbym poznać odpowiedź, a taka nie padła.

Mianowicie pytania dotyczył studiów doktoranckich. W FAQ Ministerstwa przedstawione są punkty ECTS dla licencjatu i magisterki, natomiast studiów III stopnia się nie dopatrzyłem. Całej ustawy o zmianie ustawy nie przeczytałem, ale w odpowiednich punktach nie było wyszczególnione o jakich stopniach studiów mowa.

Chciałbym się zatem zapytać jak wygląda sprawa studiów doktoranckich w świetle nowych przepisów.
Czy jeśli studiowało się dwa kierunki to do studiów III stopnia będzie trzeba dopłacać. Czy nie ma takiej sytuacji kiedy stacjonarne studia doktoranckie będą płatne ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcony mi czas.

tak,bo jeszcze Ci,którzy podjęli studia od tego roku akademickiego nie płacą. nawet jak wrócisz w tym roku na ten 1 kierunek po dziekance to i tak nie będziesz za niego płacić,bo prawo ine działa wstecz w naszym kraju(z założenia).

dziękuje bardzo. W zasadzie nie spodziewałam się innej odpowiedzi, natomiast znalazłam gdzieś zupełnie przypadkiem informację, że aby nie płacić za kierunek rozpoczęty w 2011 roku musiałabym skończyć ten z 2009 (wiem, to dziwne), a tego nie chcę robić bo powiedzmy, że był to kierunek na którym mi nie zależy tak jak na obecnym. jeszcze raz dziękuję :)

czy jeżeli zaczęłam studia w 2010 roku, teraz po 2 latach je rzuciłam i zamierzam zacząć nowy kierunek w 2013 to ta ustawa mnie nie obowiązuje? (nie będę musiała płacić za te studia rozpoczęte w 2013?)

na jaki adres można napisać do Ministerstwa? Mam kilka pytań i chciałabym zapytać u źródła..

Ostatnia edycja:
chciałbym pomóc,ale nie sięgałem do nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym- myślę,że zamiast pisać do ministerstwa lepiej najpierw się z nią zapoznaj, rozwieje Twoje wątpliwości i zaoszczędzisz na czasie. Na pewno od 2013 r drugi kierunek jest płatny,ale nie wiem,co w przypadku takim jak Twój, gdy już coś wcześniej studiowałaś i przerwałaś .

Odpowiadając sobie na pytanie : Studia doktoranckie są bezpłatne i nie posiadają bezpłatnych limitów punktów ECTS.

Bardzo proszę o wyjaśnienie

moja sytuacja wygląda tak:
zacząłem w roku akademickim 2009/2010 studia stacjonarne 1go stopnia biotechnologia, które skończyłem w tym roku (czerwiec 2012).
W roku akademickim 2011/2012 rozpocząłem studia stacjonarne jednolite magisterskie na kierunku lekarskim.
Czyli na chwilę obecną jestem absolwentem studiów 1go stopnia (biotechnologia) i czynnym studentem jednolitych magisterskich (od października drugi rok lekarski).

Chcę zrobić magisterkę z biotechnologii, robiąc dalej lekarski.
Dostałem się na studia stacjonarne 2go stopnia biotechnologia.

A moje pytanie brzmi, czy ja za te studia drugiego stopnia będę musiał płacić? Czy może być tak, że dostanę się na nie, zrobię te dwa lata za darmo i potem raptem na dwóch ostatnich latach lekarskiego powiedzą mi, że wyczerpałem punkty i musze płacić?

Nie otrzymywałem i załóżmy, że nie będę otrzymywał żadnego stypendium za wyniki (ani rektora, ani ministra).

z góry dziękuję za odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
Kolejne pytanie mi się nasunęło. Czy można od 2011/2012 zrobić licencjat z ochrony środowiska, a po nim kontynuować naukę na studiach magisterskich z biotechnologii bezpłatnie?

Nie znalazłem nigdzie wzmianki o tym czy punkty przyznawane są na licencjat i magisterkę niezależnie od kierunków, co wydaje się logiczne, czy przyznawane są na kierunek.

Pozdrawiam.

Wszystko jako pierwsze studia? Jasne, że można, po to weszła reforma bolońska, żeby móc zmieniać kierunek po licencjacie.

Dziękuję za odpowiedź.

Nie do końca pierwsze ponieważ w 2009 zacząłem jedne studia i nie skończyłem semestru. w 2010 zacząłem drugie studia i skończyłem półtora roku czyli w tym tygodniu ide odebrać swoje papiery z dziekanatu. Ale że to studia na starych zasadach to nie dopisałem tego. Pozdrawiam!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót