płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale drugiej magisterki nie masz zamiaru zaczynać? Bo za drugą byś musiał płacić.

a ma ktoś pomysł jak 'ugryźć' moja sytuację, przepraszam za spamowanie, ale serio zaczynam się stresować

mindless napisał:
moja sytuacja wygląda tak:
zacząłem w roku akademickim 2009/2010 studia stacjonarne 1go stopnia biotechnologia, które skończyłem w tym roku (czerwiec 2012).
W roku akademickim 2011/2012 rozpocząłem studia stacjonarne jednolite magisterskie na kierunku lekarskim.
Czyli na chwilę obecną jestem absolwentem studiów 1go stopnia (biotechnologia) i czynnym studentem jednolitych magisterskich (od października drugi rok lekarski).

Chcę zrobić magisterkę z biotechnologii, robiąc dalej lekarski.
Dostałem się na studia stacjonarne 2go stopnia biotechnologia.

A moje pytanie brzmi, czy ja za te studia drugiego stopnia będę musiał płacić? Czy może być tak, że dostanę się na nie, zrobię te dwa lata za darmo i potem raptem na dwóch ostatnich latach lekarskiego powiedzą mi, że wyczerpałem punkty i musze płacić?

bardzo proszę o poradę i dziękuję za poświęcony czas :)

Witam serdecznie,

przejrzałam ten wątek i choć kilka osób było w sytuacji zbliżonej do mojej, to wydaje mi się, że nie było identycznej, dlatego proszę o pomoc.

Moja sytuacja jest następująca:
w latach 2006-2011 "płynnie" studiowałam - najpierw I, a potem II stopień zarządzania. Po ich skończeniu, chciałam w 2011/2012 roku zacząć studia na kierunku FiR (2 stopień), zostałam na nie przyjęta, jednak z powodów zdrowotnych musiałam te studia porzucić (na zajęciach byłam tylko 2 tygodnie, nie zdobyłam żadnego punktu ECTS, choć formalnej informacji o skreśleniu z listy studentów nie otrzymałam do tej pory). Myślałam, że to już mój koniec przygody ze studiami, ale ostatnio moje problemy zdrowotne niemal się rozwiązały i chciałabym teraz jeszcze raz spróbować, a na szczęście na innej uczelni jest obecnie 2 nabór na FiR. Czy mogę się zrekrutować na nie bez wnoszenia później opłat za 2gi kierunek? Teoretycznie byłby to już mój 3-ci kierunek studiów na 2 stopniu...

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

DisciplesNie, nie, tylko jedną będę robił.

Pozdrawiam :)

dziękuję za odpowiedź. pisałam już w tej sprawie do ministerstwa, ale nie uzyskałam odpowiedzi a miną już miesiąc. nie chciałam dłużej zwlekać z podęciem decyzji więc zrezygnowałam z pierwszego kierunku i czas pokaże czy będę musiała zapłacić czy jednak nie.

Witam,
mam pytanie, bo nie mogę sie doczekać odpowiedzi od ministerstwa, a na uczelni powiedzieli, że sami dokładnie nie wiedzą teraz jak to jest (?!).

Czy jeżeli zacząłem studia rok temu czyli 2011/2012 to czy podejmując teraz 2 kierunek 2012/2013 będzie on darmowy? Czy oba będą darmowe do samego końca?

Kamillo211- trudno powiedzieć jak będzie w Twoim przypadku z magisterką.
Zachęcam do czytania lektury jaką jest to forum. Większość zadawanych pytań już padła ;)

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie, rozpoczęłam studia jednolite magisterskie na kierunku analityka medyczna w roku akademickim 2010/2011 i czekam nadal na rekrutację na farmację, która byłaby moim drugim kierunkiem.Czy w związku z tym, jeśli zostanę przyjęta na farmację np w połowie października czyli po 30. września o którym mowa w ustawie to będę musiała już za ten drugi kierunek płacić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kalina11- tak będziesz mogła podjąć bezpłatnie kierunek.
Wszystkie odpowiedzi na zadane przez Was pytania padły już na tym forum. W dodatku na kilku poprzednich stronach. Zachęcam do czytania ;)

Ostatnia edycja:
Czy może ktoś z Was się orientuje, czy (podwójni) absolwenci (studiów magisterskich oraz studiów licencjackich)z roku akademickiego 2011/2012 mogą podjąć studia bezpłatnie w roku akademickim 2013/2014?
bardzo proszę o wszelkie informacje. z góry dziękuję.
Czytałam ta ustawę, ale nie widzę tam żadnej informacji na temat absolwentów... :rolleyes:

aga_t oraz inni - przeczytajcie kilka ostatnich stron tego wątku a znajdziecie odpowiedź na swoje pytania. To już jest szczyt lenistwa! Co kilka stron ludzie odpowiadają wciąż na te same pytania bo nasza światła młodzież nie raczy przeczytać tych kilku stron wstecz. Wypadało by się zapoznać z tematem przed zadaniem pytania, a tak to wstyd. Czy wam młodzi lenie na prawdę trzeba pisać odpowiedzi na każdej stronie? Czy skoro was tak interesuje ten temat to nie możecie poświęcić chwili na przestudiowanie tego tematu? Pewnie nie - lepiej napisać pytanie i czekać, a później się jeszcze oburzyć, że nikt nie raczy odpowiedzieć lub śmie zwracać uwagę. I tak powstaje prawie 100 stron wątku - właśnie przez takich leni jak osoby, które nie mają ochoty przeczytać tego co już napisano. A skoro jest tak dużo stron do przeczytania to podziękujcie tym, którzy wciąż powtarzają te same pytania. To dzięki nim pojawiają się kolejne strony i tak w kółko...

rozumiem Twoją irytację moim zapytaniem... Przeanalizowałam odpowiedzi, które zostały zamieszczone w tym wątku. Chciałabym jednak, żeby ktoś ustosunkował się do mojego konkretnego zapytania, jeżeli znajdzie czas i jeszcze trochę cierpliwości (za co byłabym bardzo wdzięczna) :). Z tego, co ja zrozumiałam to owszem mogę studiować za darmo. Wątpliwości tylko wzbudza moje fakt, że ustawa weszła w życie w styczniu roku 2012, kiedy jeszcze miałam status studenta na dwóch uczelniach.
Proszę o cierpliwość i odpowiedź.

Na stronie ministerstwa jest interpretacja przepisu. Wystarczy poszukać.

postaram się znaleźć tam odpowiedź. jednak jak by ktoś coś wiedział i chciał się podzielić tą wiedza to bardzo proszę. napisałam również zapytanie do ministerstwa, jak dostane odpowiedź to wkleję ją na forum.

Każdy student przyjęty przed 1 października 2012 roku może podjąć je bezpłatnie. Bez względu na to ile i jakich kierunków skończył wcześniej.

na stronie MNiSW znalazłam następującą informację:"Zmiany dotyczące dostępu do bezpłatnego drugiego kierunku studiów wchodzą w życie dopiero za rok – 1. października 2012 roku. Obecnie studenci mogą nadal bezpłatnie studiować na drugim i kolejnym kierunku studiów. Drugie studia mogą rozpocząć także w roku 2011/2012 na dotychczasowych zasadach. W przyszłości dostęp do bezpłatnych studiów na drugim kierunku został zagwarantowany na obecnym poziomie (10%), ale decydującym kryterium będą wyniki w nauce. Dodatkowo studenci będą mogli decydować się na całkowicie bezpłatne interdyscyplinarne studia (np. dwa kierunki w jednym programie)."

skoro ja skończyłam studia przed wejściem ustawy w życie (1.10.2012r) to czy mogę podjąć studia w roku akademickim 2013/2014 za darmo?

Tak. Wszystko co było przed się nie liczy. To będzie Twój pierwszy kierunek studiów w myśl ustawy. Przepisy obowiązują dopiero studentów przyjętych po 1 października 2012 roku. Wszystkich przyjętych do 1 października nie obowiązują. Czyli studentów przyjętych w obecnej akcji rekrutacyjnej również jeszcze nie obowiązują, bo decyzja podjęta jest jeszcze w roku akademickim 2011/2012.

Chciałam zauważyć, że to wątek o płatnych studiach, a nie stypendiach.

Witam,
z 2009 zaczęłam studia licencjackie, w tym roku je skończyłam. Czy można naraz rozpocząć dwie magisterki?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót