płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

patiii_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ustawa ma obowiązywać od roku akademickiego 2011/2012. Jestem obecnie na 2.roku, jeśli chciałabym teraz podjąć drugi kierunek - oczywiście bym za niego nie płaciła, lecz właśnie w roku 2011/2012 będąc na 2.kier. na licencjacie i mając skończony pierwszy kierunek chciałabym wybrać się na magisterkę. W związku z tym pytanie: czy w myśl ustawy będę zobowiązana zapłacić za studia magisterskie, jako iż ustawa będzie obowiązywać? Z drugiej strony decyzję o kolejnym kierunku podjęłam przed wejściem ustawy w życie (a prawo ponoć nie działa wstecz) więc czemu miałabym być pokrzywdzona i płacić za magisterkę, która jest kontynuacją mojego 1. fakultetu?

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałam.

Bardzo proszę o odp. Z góry dziękuję.

jeśli podejmiesz studia w roku akademickim 2011/2012 a ustawa wejdzie w życie przed dniem podpisania umowy z uczelnia no to oczywiscie ze nie będziesz musiała ponosić kosztów

To takie oczywiste? Przecież ustawa będzie obowiązywać, a ja będąc w trakcie 2.fakultetu podejmę magisterkę (czyli 2 kierunki jednocześnie)... Niby to kontynuacja poprzednich studiów, ale jednak. Dylemat polega na tym, czy ktoś mówiąc 'płatny 2.kierunek studiów' miał na myśli tylko syt. licencjat +licencjat, czy także licencjat+magisterka.

Skąd wiadomo, że prawo będzie obowiązywać od roku 2011/2012? Ze wszystkich znanych mi źródeł wynika, że nie wiadomo kiedy to prawo zacznie obowiązywać, więc bardzo bym prosił o jakieś potwierdzenie tej informacji. Rozumiem, że to trochę nie na temat, ale ta informacja jest dla mnie bardzo ważna.

Projekt, z dnia 30 marca 2010 r., ustawy o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz niektórych innych ustaw.

"Art. 37. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 października 2011 r. (...)"

Witam,
przepraszam jeśli zadaje oczywiste pytanie, ale zastanawia mnie jeden fakt: jak w świetle tej ustawy wygląda sytuacja gdy kończę (bądź przerywam) studiowanie na kierunku A i mam zamiar rozpocząć kierunek B. Czy wtedy też obowiązuje mnie pełna odpłatność? Czy może dotyczy ona jedynie jednoczesnego studiowania na 2 kierunkach?

BTW: To mój pierwszy post na forum więc nie bijcie jeśli nie dostosowałem się do jakiś zasad lub zwyczajów tu panujących :)

Kontynuacja studiow na tym samym kierunku po ukonczeniu studiów I stopnia (licencjackich, inżynierskich lub równorzednych) w celu otrzymania wyższego wykształcenia II stopnia (studiów magisterskich) nie jest w świetle Ustawy drugimi studiami. Więc w konsekwencji w przypadku wczesniejszego podpisamia umowy dot. drugiego kierunku z uczelnią studia magisterskie będa traktowane jako kontynuacja dotychczasowych studiów.

Jednak co w przypadku ukończenia jednego kierunku a następnie pójścia na kolejny, zupełnie nie związany z poprzednim fakultet?

mam pytanie odnosnie reformy szkolnictwa wyzszego i jej zmian

w obecnie zaczynajacym sie roku akademickim .2010/2011 bede zaczynac 3 rok studiow chcialabym w nastepnym roku studiowac znow 3 letnie studia licencjackie w na innym kierunku a potem 2 letnie magisterskie

chcialam zapyac czy jesli zacznie obowiazywac nowe przepisy to bede mogla te nowe licencjalkie 3 lata i 2 magisterskie studiowac bezplatnie czy tez zostana mi wliczone te pierwsze licencjackie 3 lata choc wtedy ta reforma nie miala miejsca i za ktores lata bede musiala palcic czy tez w roku 2011/2012 zaczynajac licencjat{drugi|} i kontynulujac magisterskie beda one mi liczone za 5 lat nauki
dziek

Witam - mam podobny problem - w 2011 roku skończę studia na Uniwersytecie Ekonomicznym kierunek Finanse i Rachunkowość (licencjat), ale od roku 2011/2012 chciałbym rozpocząć studia inżynierskie na Politechnice. CZy będą już płatne?

Teoretycznie prawo nie dizała wstecz, w związku z czym ten licencjat nie powinien się liczyć do puli 360 ECTS, gdyż studia zakończę przed wejściem w życie ustawy?

Witam.
Zgodnie z tym co napisała natalie-s1959 jeśli studiuje obecnie w systemie dwustopniowym tj. w lutym kończę 3,5 letnie studia inżynierskie na Politechnice i od marca rozpoczynam 1,5 letni magistrat, natomiast od października tego roku (2010/2011) zaczynam drugi kierunek na uniwersytecie - rozumiem tą wypowiedź, że nie mam co się obawiać, że przyjdzie taki dzień w którym będzie ktoś mi kazał płacić za naukę tj. albo za robienie magisterki albo licencjatu na uczelni. Proszę o rozwianie moich wątpliwości, bo nie wiem już czy dobrze zrobiłem rozpoczynając drugi kierunek jeśli okaże się że będę musiał za coś zapłacić w przyszłości.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

A co w przypadku gdy ustawa wejdzie w życie 1 października 2011 i ktoś będzie w trakcie
a) jednych studiów magisterskich jednolitych
b)i równocześnie na 2 roku II stopnia innych studiów magisterskich.

Czy jego również obejmie limit punktów ECTS i będzie musiał płacić za ten drugi rok II stopnia? Kogo właściwie ma dotyczyć ta ustawa? Czy ta liczba punktów będzie dotyczyła jedynie studentów, którzy będą dopiero zaczynać? Niby stosunek z uczelnią nie jest oparty na zasadach cywilnoprawnych (nikt nie podpisuje przecież umowy z uczelnią przed rozpoczęciem studiów), ale czy można tak dowolnie zmieniać zasady dla ludzi, którzy już rozpoczęli studia?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Jestem teraz na drugim roku biologii. Jednak poprawiam maturę i chciałbym od 2011 zacząć lekarski, rzucić w cholere biologie. Zastanawia mnie jedno, jeżeli dostanę się na dzienne (stacjonarne), to czy będę musiał płacić za dwa lata lata nauki? Bo przez biologie wykorzystam 120ECTS;/ dwa lata medycyny niestacjonarnej to ok 35 tys zł!!!
Kuźwa... gdybym wiedział, idąc na biole, ze blokuje mi ECTS siedziałbym w domu, uczyłbym się i czekał na medycynę

Czy można zebrać podpisy, które zawetują ustawę?

witam wszystkich, moim zdaniem ustawa nie wejdzie w życie w roku 2011/2012 bo jest zbyt kontrowersyjna, zakłada tak wiele irracjonalnych przepisów ze napewno tak szybko nie zostanie przyjeta, została złozona do sejmu we wrześniu a komisja eukacji zajmie się nią dopiero w lutym, potem jak juz coś wymysli wyśle ją do sejmu, jak ten się obrobi to do senatu itd, wiec długa droga przed nią, moze zostanie zmieniona w 90%, więc prosze nie piszcie "ustawa wchodzi z dniem 1.pażdziernika 2011" bo przecież to tylko projekt, który popiera tylko PO a nie ma większości naszczęście. wątpie żeby sejm głosował za przed wyborami parlamenarnymi. druga kwestia to to że jeśli ktoś skończył studia to nie może zacząć następnych-ale jak ja szłam na studia to nikt nie mówił ze kolejne będą płatne, zapytam jutro prawnika czy to jest zgodne z prawem.

Oczywiscie ze jest zgodne z prawem. Sejm uchwala ustawy a nie ty i nie obchodzi ich czy tobie ktos mowil o darmowych studiach czy tez nie. Oczywiscie ze mozesz zaczac nastepne, placac za nie. Tutaj nie ma zadnych przeszkod.

Imho ustawa wejdzie szybciutko, bo budzet na 2011 rok trzeba bedzie jakos zamknac.

btw. podaj te irracjonalne przepisy ktore sa kontrowersyjne? bo chyba to ze 2gi kierunek ma byc platny to rzecz normalna i oczywista? w krajach tzw. "zachodu" studia sa platne i nikt tam nie placze z tego powodu. Z pewnoscia chcieliby miec chociaz ten 1 kierunek za darmo, aczkolwiek nie wiem czy chceiliby miec taki sam zenujacy poziom ..

Ostatnia edycja:
budżet na rok 2011 juz dawno został przyjety przez rząd, teraz czeka na przyjecie przez sejm i nie w nim mowy o platnym drugim kierunku, nie moze być bo tej ustawy przecież jeszce nie ma. jest dopiero w komisji do spraw edukacji, nauki i mlodzieży-komisja bedzie ją rozpatrywać dopiero w lutym, można to przeczytać na stronie komisji, potem bedzie 2 i 3 czytanie potem dopiero głosowanie, więc jak mają to wprowadzić do przyszłorocznego budżetu?

2-3 czytanie? wiesz cos o procedurze legislacyjnej ?
Jesli beda to chcieli przepchnac to pojdzie w trybie "dopalaczy" i twoje narzekania na forum nic tutaj nie pomoga.

Chodzilo mi raczej o to co sie bedzie dzialo w 2011 roku w budzecie, przy obecnym tempie wzrostu zadluzenia, mozna oczekiwac tylko 'sukcesow'..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót