płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Może sami napiszemy do Ministerstwa Nauki?

ale tak, to najbardziej rzetelny artykuł jaki znalazłem w internecie. Chyba można od dzisiaj spać spokojnie, nie zależnie w jakiej sytuacji jesteście. Ustawa będzie obowiązywać od rekrutacji na rok 2012/2013. Chociaż i nawet wtedy pozostaje sprawa limitu ECTS. Każdy dostaje taką samą kwotę, a więc to co "zdaliśmy" przed 1.10.2011 nie odejmowałoby się od limitu ECTS :)

paveo, nie, inżynierka jest dopiero na 4-tym roku (7 semestr), a zamierzam iść na magisterkę :]

no dobrze, ale chodzi o 'jednoczesne' studiowanie dwóch kierunków w jednym czasie czy... jak jest w kwestii ukończenia studiów przed wejściem w życie tej ustawy i rozpoczęcia kolejnych?

sytuacja następująca: jestem na 4 roku ( zrobiłem licenciat) i teraz robię uzupełniające 2-letnie.

zatem gdy rozpocznę studia za 1,5 roku to będzie mnie obowiązywała odpłatność? Chodzi o studia jednolite a konkretnie medycyna - tam sa zupelnie inne stawki odplatnosci za studia.

Co myślicie ?

Witam!
Będzie to pewnie śmieszne pytanie, ale nigdzie nie znalazłam info na temat tego co się dzieję w odwrotnej sytuacji: gdy pierwszy kierunek zaczęty lub ukończony już w trakcie trwania tej ustawy był kierunkiem niestacjonarnym (odpłatnym). Czy jeżeli w trakcie trwania moich studiów lub po zakończeniu, przy czym jest to psychologia niestacjonarna będę mogła bez obawy o opłaty podjąć dzienną stomatologię?

(KasiaANo - Przepraszam, skasowałam swojego posta, gdyż okazał się spamem. Już ktoś zamieścił link wcześniej.)

Mnie chodziło o to, czy jak zacznę, np. za dwa lata, drugi kierunek, to czy policzą mi punkty ECTS za to, co skończyłam/ zaczęłam przed wejściem w życie ustawy. To jest jedyna sprawa, która mi spędza sen z powiek. Zdaję na artystyczną... Kto wie, kiedy się dostanę, a już coś studiuję...

Kamila, słyszałem (albo czytałem już nie pamiętam...)że kandydatów na studia artystyczne gdzie przy rekrutacji liczą się inne kryteria niż matura nie będą obowiązywały przepisy o odpłatności drugiego kierunku, ale myślę że najlepiej sprawdzić to w tekscie ustawy, Jak znajdę odpowiedni zapis to dam znać.

Pzdr.

Gdy przeglądałam wczoraj ustawę, to znalazłam jedynie zapis, że minister kultury ma z minister szkolnictwa ustalić, które to kierunki wymagają większej dojrzałości i skończenia jakichś studiów wcześniej...Rektor filmówki załatwił podczas pewnego śniadania z panią minister to, żeby nie płaciło się za reżyserię, więc reżyseria z pewnością znajdzie się na liście (słusznie). Na jakiej podstawie stwierdzi się, co jeszcze wymaga "dojrzałości"... - oto dobre pytanie. Ja "niestety" zdaję na muzyczną...

Ponawiam moje pytanie. Co w sytuacji odwrotnej. Aktualnie studiuje na drugim roku wieczorowej (płatnej) psychologii. Chciałabym w trakcie studiowania lub po ukończeniu zacząć stomatologię dzienną więc jako drugi kierunek. Czy przyjdzie mi zapłacić za stomatologię?

próbuje zrozumieć jak będzie to wyglądało kiedy wejdzie w życie ustawa a mi np. zostanie jeszcze rok nauki na studiach 2 stopnia uzupełniających. Ponieważ chciałbym rozpocząć jednolite 5-letnie jeszcze.

chwila, niech mnie ktoś proszę oświeci, bo się pogubiłam... czyli jeśli zostawię obecne studia (1 rok) i zacznę od 2011/2012 drugie to będzie to mój "pierwszy kierunek" ?

glagola - oby... W końcu, gdy je podejmowałaś, nie było jeszcze nowej ustawy. Ja też próbuję się tego dowiedzieć...

Co co pytania Kasi, ma być zrobiony jakiś tam wykaz studentów i na jego podstawie będzie się określać wykorzystane punkty ECTS. Będą tam uwzględnione tylko studia stacjonarne, więc płatne się nie liczą. Tyle udało mi się wywnioskować z zapisów ustawy.

Dzięki za odpowiedź. Co do pytania Glagoli. Wydaje mi się, że punkty ects zostaną liczone dopiero gdy ustawa będzie już funkcjonować, a poza tym prawo wstecz nie powinno działać.

hej :-)

a co jeśli już studiuję na dwóch kierunkach (jedne licencjackie, drugie inżynierskie), a w roku 2012/2013 będę chciała je kontynuować na magisterskich (oba)? Czy wtedy też będę musiała za nie płacić, czy jestem dalej brana pod uwagę jako student sprzed wejścia w życie ustawy? ;)

Witam,

czy ten przepis bedzie obejmował studia artystyczne typu ASP czy Akademia Muzyczna??

np. studiuje na AHG i chciałbym iść na ASP jako 2 kierunek, czy bede wówczas płacic za ASP??

@kasiaano: Wydaje mi się, że będą liczone, ale dopiero za ten kierunek, który został rozpoczęty w nowej rzeczywistości, czyli tak jak pisała glagola - kierunek rozpoczety od października będzie "pierwszym".

@irminaa: Kontynuacja na drugim stopniu studiów nie jest uważana za "kolejne" studia. W ustawie jest dosyć dziwny zapis o tym, że magisterki i kontynuacje nie są uważane za studia stacjonarne, a to własnie za studia stacjonarne wprowadzają odpłatność. Ale tutaj niech byks się wypowie, bo on chyba zna ustawę na wylot ;)

@jarekq1990: Jeśli zamierzasz tak studiowac od października to na 99% nie będziesz płacił za nic. A jeśli później, być może tez nie, bo potwierdzam to co byks pisał, też słyszałem, że odpłatności mają nie dotyczyć kierunków artystycznych.

@Bart00: To nie różni się od sytuacji kiedy ja idę na 3r. licencjatu i 1r. drugiego kierunku. Ale BTW, studia sa chyba bezpłatne tylko do 26 r.ż.?

Kontynuowanie studiów zaczętych na poziomie licencjackim oczywiście w żaden sposób nie jest drugim kierunkiem, o tym czy dany kierunek II stopnia stanowi kontynuację studiów z I stopnia decyduje uczelnia na którą składasz wniosek o przyjęcie na magisterkę.

Co do kierunków artystycznych to znalazłem taki zapis:

Art 170.1
"Kierunki studiów związane z dyscyplinami artystycznymi, które ze względu na swoją specyfikę i poziom wymagają wiedzy i umiejętności uzyskanych w drodze wcześniejszego ukończenia studiów drugiego stopnia mogą być studiowane na studiach stacjonarnych na uczelni publicznej jako drugi kierunek bez wnoszenia opłat"

Czyli najpierw trzeba skończyć jeden kierunek żeby zacząć bezpłatnie artystyczny? Dziwne....

Nie jest dziwne.
Powtórzę się raz jeszcze, że lista tych kierunków artystycznych, które będą zwolnione z opłat, nie została opublikowana i mają to być te, które wymagają pewnej dojrzałości. Najpierw miała to być tylko reżyseria, ale zgłoszono zastrzeżenia, że są też inne takie kierunki i dopiero się dowiemy za jakiś czas, czy ministerstwo uzna, że bycie fotografem, aktorem, czy malarzem wymaga dojrzałości, czy nie... :/

Co do studiów bezpłatnych do 26 r.ż. To np na UJ w Krakowie coś takiego nie obowiązuje.

byks89 napisał:
Kontynuowanie studiów zaczętych na poziomie licencjackim oczywiście w żaden sposób nie jest drugim kierunkiem, o tym czy dany kierunek II stopnia stanowi kontynuację studiów z I stopnia decyduje uczelnia na którą składasz wniosek o przyjęcie na magisterkę.

Czyli jesli teraz:
Jestem na studiach stacjonarnych licencjackich administracji (III rok) i na stacjonarnych finanse i rachunkowość, też licencjackie (II rok), to jeśli w tym roku zacznę administrację, a za rok finanse i rachunkowość na magisterskich, to nie będę płacić?

Dobrze rozumuję ?:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót