Pliki komputerowe

• Autor wątku Autor wątku Elthariel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elthariel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Obiło mi się o uszy/oczy, że mogę posiadać na komputerze pełne wersje nielegalnego oprogramowania przez 3dni(72h) po czym powinienem je usunąć. Chciałem się dowiedzieć czy to prawda i ewentualnie które to są paragrafy/dyrektywy. Z góry dzięki za info.

Z tego co wiem, kiedyś było coś takiego, że można było trzymać program po ściągnięciu przez 24h w celach testowych.

Ale czy tyo było prawdą czy tylko plotką... nie mam pojęcia.

Tylko plotki i nigdy nic takiego nie było.

Grzesiek__ napisał:
Z tego co wiem, kiedyś było coś takiego, że można było trzymać program po ściągnięciu przez 24h w celach testowych.
Nie tylko nigdy nie było, ale jeżeli kiedykolwiek coś takiego zrobiłeś, to można Cię za to ścigać jeszcze przez 10 lat.

Nie powiedziałem że zrobiłem, ale że słyszałem :P

Czy ta strona oferuje pełne wersje komercyjnego oprogramowania?
Zresztą w sumie mniejsza z tym. Nie wiadomo mi nic o tym, aby umieszczenie tego typu formułki było zakazane. Inna sprawa to moc prawna takiej formułki... a raczej jej brak.

@ Grzesiek__ obowiązuje Cię prawo, a nie formuły zamieszczane na stronach internetowych.

Ostatecznie o tym jaką formą licencji objęty jest dany program decyduje producent programu. Jeśli producent dopuszcza instalację, powiedzmy próbną, na jakiś czas (powiedzmy na trzy dni) to możesz tak zrobić. Jeśli tego nie napisał to nie możesz.

Masz masz - używasz bez kupna, więc zaoszczędziłeś de facto kasę.

Powrót