Pliki mp3

• Autor wątku Autor wątku CichyM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

CichyM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy pliki mp3 pobrane z programów P2P są legalne i mogą znajdować się na moim komputerze gdy ich nie rozpowszechniam(nie wysyłam dalej) i to samo pytanie tyczy sie filmów. Pytanie moje stąd ponieważ jedni mówią że można mieć takowe pliki dla własnego użytku i w końcu nie wiem jak z tym jest.

Tak, mozesz miec na dysku plik muzyczne i filmy.
Nie mozesz ich udostepniac (poza dozwolonym uzytkiem prywatnym).

Zastanawia mnie tylko jak wyglada sytuacja plikow, zawierajacych utwor nierozpowszechniony (np. wykradziony przed premiera z wytworni filmowej/muzycznej).

Colder, co Ty na to?

A ja na to jak na lato. Nie ten dział to raz, pytanie dziesiątki razy wałkowane na forum to dwa. Wystarczy wpisać w szukajce mp3 i już ma się jakąś wiedze na ten temat, pozatym jest temat przyklejony w dziale Prawa autorskie.

Co do pytanie @drzemika, to takie utwory nie podlegają dozwolonemu użytkowi osobistemu (art. 23), jest tam mowa o "już rozpowszechnionych). A co to jest utwór rozpowszechniony to zapraszam do art. 6 ust 1 pkt 3 prawa autorskiego i praw pokrewnych.

[cytat:26t3j8jb]Nie ten dział to raz[/cytat:26t3j8jb]
Przenoszę na autorskie :beer:

[cytat:26t3j8jb]pytanie dziesiątki razy wałkowane na forum to dwa[/cytat:26t3j8jb]
Więc temat zamykam... :-)

Pozdrawiam!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót