Pliki muzyczne

• Autor wątku Autor wątku Ragnok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ragnok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Miałem ostatnio przygodę z policją z uwagi na jakieś pliki na serwisie chomikuj.

Otrzymałem w piątek listem akt oskarżenia:
"W okresie od 23 lipca 2017 do 24 pazdziernika 2019 w <nazwa miejscowosci> w sposob nieautoryzowany utrwalił w celu rozpowszechnienia oraz rozpowszechniał nielegalnie plik muzyczny <nazwa pliku> w sieci Internet za pośrednictwem witryny chomikuj.pl na szkodę twórców, których reprezetuje <nazwa firmy> powodując straty w kwocie <kwota> z czy. art. 116 ust.1 w zw. z art. 1187 ustawy z dnia 04 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych"

Pliki te były na chomikuj od 2009-2013 roku wgrywane, do tego momentu są na chomikuj (ale utrwalono je 2009-2013). Jest jeden szkopół - ZAWSZE były w folderze ukrytym (tylko ja widzę ten folder jako właściciel chomika) i folder, gdzie znajdywały się pliki był dodatkowo z hasłem, więc nikt nie mógł ich pobrać. Czy jest jakaś możliwość wyjścia z tej sytuacji?

Czy hasło było gdzieś podane, np. w nazwie czy opisie folderu lub konta?

TSG napisał:
Czy hasło było gdzieś podane, np. w nazwie czy opisie folderu lub konta?

Policjant prowadzący tę sprawę niepewnie powiedział, że ta kara to za to, że znaleziono te pliki na dysku, czy w takim razie nie powinne być inne zarzuty? Poza tym nie kojarzę, żebym miał takie pliki na swoim dysku...

Ragnok napisał:
Policjant prowadzący tę sprawę niepewnie powiedział, że ta kara to za to, że znaleziono te pliki na dysku, ...
Kompletna bzdura (!!!), póki nie rozpowszechniasz nie robisz nic nielegalnego. Nie dawaj sobie narzucić opinii funkcjonariuszy nie mających pojęcia o czym mówią. Posiadanie plików muzycznych nie narusza niczyich praw i jest zgodne z prawem dozwolonego użytku osobistego, dopiero ich rozpowszechnienie może naruszyć cudze prawa.

LeszsekS napisał:
Kompletna bzdura (!!!), póki nie rozpowszechniasz nie robisz nic nielegalnego. Nie dawaj sobie narzucić opinii funkcjonariuszy nie mających pojęcia o czym mówią. Posiadanie plików muzycznych nie narusza niczyich praw i jest zgodne z prawem dozwolonego użytku osobistego, dopiero ich rozpowszechnienie może naruszyć cudze prawa.

No właśnie nie wiem co zrobić, niby jakiś biegły (pewnie tak się zna jak policjant) wykrył jakieś pliki na dysku, nie kojarzę w ogóle, żebym coś takiego miał, państwo z dykty?

Ragnok napisał:
No właśnie nie wiem co zrobić, niby jakiś biegły (pewnie tak się zna jak policjant) wykrył jakieś pliki na dysku, ...
I co z tego, jak już wyżej pisałem, posiadanie plików muzycznych nie narusza niczyich praw, a zamiar rozpowszechniania, czy też rozpowszechnianie należy udowodnić.

PS.
Możesz obydwu, biegłego i funkcjonariusza, zapytać czy wiedzą czym jest i na czy polega dozwolony użytek osobisty chronionych utworów. Tylko programy komputerowe są wyłączone z tego użytku.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
I co z tego, jak już wyżej pisałem, posiadanie plików muzycznych nie narusza niczyich praw, a zamiar rozpowszechniania, czy też rozpowszechnianie należy udowodnić.

No właśnie policjant wprowadził mnie w błąd i podpisałem dobrowolne poddanie się karze, myślałem, że policjanci wiedzą co mówią a to zwykłe ....

Najpóźniej na posiedzeniu Sądu możesz złożyć pisemne oświadczenie o wycofaniu się z wniosku o dobrowolnym poddaniu się karze.

LeszsekS napisał:
Najpóźniej na posiedzeniu Sądu możesz złożyć pisemne oświadczenie o wycofaniu się z wniosku o dobrowolnym poddaniu się karze.

Dostałem jeszcze akt oskarżenia i mam go donieść do 7 dni. Czy potem dopiero będzie te posiedzenie (jak doniosę akta)?

Wniosek możesz złożyć w każdej chwili, najpóźniej do ...

Powrót