Plikostrada

• Autor wątku Autor wątku Darek.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie, 3 maile od oszustów odkryłam dzisiaj. Na stronie byłam raz, gdyż okazało się, że nie działała i zapomniałam o jej istnieniu.
Już trochę poczytałam i mam do Was nastepujące pytania (w dużej mierze retoryczne):
- czy ktokolwiek został skazany pełnomocnym wyrokiem sądu na zapłacenie tym oszustom?
- czy ktokolwiek, kto nie podał prawdziwych danych, otrzymał list polecony z sądu?
- Czy zdajecie sobie sprawę jakich procedur prawnych wymaga uzyskanie adresu i prawdziwych danych na podstawie adresu IP?

Dziękuję za uwagę.

Jednocześnie chciałabym podać do analizy list znaleziony na Infor, którego ja jeszcze nie dostałam, ale który wydaje się być kolejnym etapem korespondencji od oszustów.

Cytuję:
INFORMACJA O ZAMIARZE ZAWIADOMIENIA PROKURATURYO POPEŁNIENIU PRZESTĘPSTWA PODAWANIA FAŁSZYWYCH DANYCH OSOBOWYCH W CELU WYŁUDZENIA ODPŁATNEJ USŁUGI ELEKTRONICZNEJ
Szanowna Pani,
Niniejszym informujemy, iż w wyniku wewnętrznego postępowania wyjaśniającego przeprowadzonego przez Biuro Windykacji ustalono, iż zamawiając odpłatną usługę elektroniczną w serwisie Plikostrada.pl, podała Pani nieprawdziwe lub niekompletne dane osobowe, co uniemożliwiło wierzycielowi doprowadzenie do skutecznej egzekucji zadłużenia na drodze postępowania cywilnego.
Przypominamy, iż dnia 12.01.2013 o godzinie 17:35:26 korzystającz adresu IP: ....... zawarła Pani umowę o świadczenie odpłatnej usługi premium, rejestrując formularz zamówienia w serwisie Plikostrada.pl. Pomimo wielokrotnych wezwań do zapłaty do dnia dzisiejszego nie uregulowała Pani zaległej należności abonamentowej.
Zamawiając usługę złożyła Pani oświadczenie woli o przeczytaniui zaakceptowaniu treści regulaminu, zgodnie z którym w zamian za otrzymanie darmowego świadczenie w okresie pierwszych 14 dni trwania umowy, zobowiązała się Pani do przekazania swoich prawdziwych danych osobowych potrzebnych do realizacji umowy.
Tym samym istnieje uzasadnione przypuszczenie, iż mogła się Pani dopuścić przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 kodeksu karnego, zagrożonego karą pozbawiania wolności od 6 miesięcy do 8 lati polegającego na podaniu fałszywych danych osobowych w celuwyłudzenia usługi premium.
W przypadku skierowania sprawy na drogę karną, Pani prawdziwa tożsamość zostanie ustalona na podstawie utrwalonych danych teleinformatycznych, identyfikujących Panią jako abonenta usługi poczty elektronicznej oraz usługi dostępu do sieci Internet. Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP, właśnie na wypadek ewentualnych przestępstw lub wyłudzeń dokonanych przez klientów. Stosowne czynności śledcze zostaną w takim wypadku przeprowadzone w przezfunkcjonariuszy właściwego w sprawie Wydziału Wywiadu Kryminalnego Komendy Wojewódzkiej Policji ustanowionego zgodnie z art. 7 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 7, poz. 58 z późn. zm.).
W chwili obecnej jedynym sposobem polubownego załatwienia sprawy, jest uiszczenie zastrzeżonej kary umownej wynikającej z §5 ust. 5 regulaminu, w wysokości 200 PLN. W przypadku braku uregulowania należności w nieprzekraczalnym terminie wynoszącym 5 dni od daty wysłania niniejszej wiadomości, sprawa zostanie procedowana w trybie pilnym, celem przekazania organom ścigania. (koniec cytatu)

mrt1 napisał:
Już trochę poczytałam i mam do Was nastepujące pytania (w dużej mierze retoryczne):
- czy ktokolwiek został skazany pełnomocnym wyrokiem sądu na zapłacenie tym oszustom?
- czy ktokolwiek, kto nie podał prawdziwych danych, otrzymał list polecony z sądu?
- Czy zdajecie sobie sprawę jakich procedur prawnych wymaga uzyskanie adresu i prawdziwych danych na podstawie adresu IP?
- nie jest znana żadna osoba, którą by pozwano, a co dopiero mówić o niekorzystnym wyroku.
- a jak zaadresują? może: Sz.P. ten co jest Chuckiem Norrisem?
- to gdzieś nazwiska albo pesele są przyporządkowane do adresów IP?

a pisemko po prostu mówiąc najprościej - olej

Ale ja olałam i stąd wynikły moje pytania na które odpowiedziałeś właśnie zgodnie z moją intencją, co może być pomocne dla innych - zastraszonych :)
...............................................................
jerry23, ale co o tym myślisz?: "Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP"

Brzmi trochę po dziecinnemu to sformułowanie. Czyżby nie oddawało prawdy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mrt1
Kobieta.gif
- Forum to nie czat. Proszę korzystać z przycisku .

mrt1 napisał:
jerry23, ale co o tym myślisz?: "Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP"
co ty pleciesz? siadając do internetu oddajesz próbkę DNA, skanujesz tęczówkę oka albo odcisk palca?
jest zapis tylko jaka lokalizacja odbiorcy korzystała z danego adresu IP. jaki człowiek - nie wiadomo. poza tym nawet z tą lokalizacją to różnie bywa...

Fajne powitanie w formie poszturchiwań w ciągu pierwszej godziny na forum... Już ze mnie przestępcę zrobiłeś? Przepraszam, ostatnio korzystałam z forum na którym nie było możliwości edycji. Nie przyszło mi do głowy, że drugi post może komuś przeszkadzać! BTW, jeśli dwie osoby są online to i tak wymiana postów stanie się czatem rozmową w czasie rzeczywistym. Boże, co tu się będzie działo, jeśli w sprawie takiego drobiazgu interweniuje Administrator. Rozumiem, że ten punkt o edycji/czacie jest w regulaminie?
.........................................................................
jerry23 napisał:
co ty pleciesz?

To jest CYTAT z listu, który zamieściłam wyżej. Z listu od "Biura Windykacyjnego" reprezentującego interesy tych oszustów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mrt1 napisał:
"Biura Windykacyjnego" reprezentującego interesy tych oszustów.
i co, przejmujesz się tym? strachliwa jesteś? pisać sobie każdy może co chce

mrt1 napisał:
Rozumiem, że ten punkt o edycji/czacie jest w regulaminie?
[SIZE=-2]§24 Usunięciu lub modyfikacji mogą podlegać w szczególności posty:
- nieczytelne pod względem stylistycznym,
- napisane wyłącznie dużymi literami albo innym kolorem niż czarnym,
- z rażącą ilością błędów ortograficznych,
- nie wnoszące treści merytorycznych,
- umieszczone "jeden pod drugim" przez tego samego nadawcę
- powielane w różnych miejscach na forum
- błędne pod względem zgodności z obowiązującymi przepisami prawa
- będące formą ogłoszenia[/SIZE]

Witam wszystkich, ja wlasnie otrzymalem email z info o zamiarze powiadomienia prokuratury o podanie falszywych danych. Moje dane nie byly falszywe co nie zmienia faktu ze nie zaplacilem oplaty abonamentowej 96 pln. No i moge oczywiscie zaplacic 200 zl i bedzie ok.
Wyslalem wszystkie pisma jakie radzila pani prawnik i w odpowedzi dostalem wiadomosc ze oni i tak oczekuja na zaplate.
Czy jest ktos kto juz byl/jest w takiej sytuacji?
Czy pisac cokolwiek do biura windykacji?
Dzieki za pomocna dlon:)

jr58 napisał:
mówiąc krótko: olej to. nikt nie zna kogokolwiek, kto byłby pozwany o zapłatę bądź pytany na komisariacie na okoliczność wpisania chucka norrisa czy innego antonio banderasa jako zamawiającego "usługe" :)

Jak napisalem w swoim poscie: ja podalem prawdziwe dane i nie wiem czy to zmienia stan rzeczy czy nie. Logicznie rzecz biorac zawiadomienie prokuratury o podanie falszywych danych jest bez sensu.Kwestia jedynie czy windykacja moze miec miejsce? o tym chyba decyduje sad?
Chcialbym o tym koszmarze zapomniec ale oni co kilka tygodni przysylaja kolejne maile. Jak to zakonczyc?

jr58 napisał:
Chcialbym o tym koszmarze zapomniec ale oni co kilka tygodni przysylaja kolejne maile. Jak to zakonczyc?
oznacz nadawcę jako spam. jaki koszmar, co ty bredzisz?

jr58 napisał:
Witam wszystkich, ja wlasnie otrzymalem email z info o zamiarze powiadomienia prokuratury o podanie falszywych danych. Moje dane nie byly falszywe co nie zmienia faktu ze nie zaplacilem oplaty abonamentowej 96 pln. No i moge oczywiscie zaplacic 200 zl i bedzie ok.
Wyslalem wszystkie pisma jakie radzila pani prawnik i w odpowedzi dostalem wiadomosc ze oni i tak oczekuja na zaplate.
Czy jest ktos kto juz byl/jest w takiej sytuacji?

a wysłałeś ksero swojego dowodu osobistego???

Nie wysylalem zadnych dokumentow ani jako zalaczniki ani poczta. Od nich tez nie otrzymalem zadnej przesylki poza emailami.

wiec zapomnij o sprawie. masochista jesteś że szukać cierpień i zmartwien?

Wezwanie do zapłaty z plikostrady?

INFORMACJA O ZAMIARZE ZAWIADOMIENIA PROKURATURY O POPEŁNIENIU PRZESTĘPSTWA PODAWANIA FAŁSZYWYCH DANYCH OSOBOWYCH W CELU WYŁUDZENIA ODPŁATNEJ USŁUGI ELEKTRONICZNEJ

Szanowny Panie,

Niniejszym informujemy, iż w wyniku wewnętrznego postępowania wyjaśniającego przeprowadzonego przez Biuro Windykacji ustalono, iż zamawiając odpłatną usługę elektroniczną w serwisie Plikostrada.pl, podał Pan nieprawdziwe lub niekompletne dane osobowe, co uniemożliwiło wierzycielowi doprowadzenie do skutecznej egzekucji zadłużenia na drodze postępowania cywilnego.

Przypominamy, iż dnia 11.03.2013 o godzinie 20:07:45 korzystając z adresu IP: 176.101.140.99 zawarł Pan umowę o świadczenie odpłatnej usługi premium, rejestrując formularz zamówienia w serwisie Plikostrada.pl. Pomimo wielokrotnych wezwań do zapłaty do dnia dzisiejszego nie uregulował Pan zaległej należności abonamentowej.

Zamawiając usługę złożył Pan oświadczenie woli o przeczytaniu i zaakceptowaniu treści regulaminu, zgodnie z którym w zamian za otrzymanie darmowego świadczenie w okresie pierwszych 14 dni trwania umowy, zobowiązał się Pan do przekazania swoich prawdziwych danych osobowych potrzebnych do realizacji umowy.

Tym samym istnieje uzasadnione przypuszczenie, iż mógł się Pan dopuścić przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 kodeksu karnego, zagrożonego karą pozbawiania wolności od 6 miesięcy do 8 lat i polegającego na podaniu fałszywych danych osobowych w celu wyłudzenia usługi premium.

W przypadku skierowania sprawy na drogę karną, Pańska prawdziwa tożsamość zostanie ustalona na podstawie utrwalonych danych teleinformatycznych, identyfikujących Pana jako abonenta usługi poczty elektronicznej oraz usługi dostępu do sieci Internet. Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP, właśnie na wypadek ewentualnych przestępstw lub wyłudzeń dokonanych przez klientów. Stosowne czynności śledcze zostaną w takim wypadku przeprowadzone w przez funkcjonariuszy właściwego w sprawie Wydziału Wywiadu Kryminalnego Komendy Wojewódzkiej Policji ustanowionego zgodnie z art. 7 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 7, poz. 58 z późn. zm.).

W chwili obecnej jedynym sposobem polubownego załatwienia sprawy, jest uiszczenie zastrzeżonej kary umownej wynikającej z §5 ust. 5 regulaminu, w wysokości 200 PLN. W przypadku braku uregulowania należności w nieprzekraczalnym terminie wynoszącym 5 dni od daty wysłania niniejszej wiadomości, sprawa zostanie procedowana w trybie pilnym, celem przekazania organom ścigania.

Wpłaty należy dokonać na następujący rachunek bankowy:

Nazwa odbiorcy: Smart Tech Connect Ltd.
Adres odbiorcy: P.O. Box 450676, Dubaj, ZEA
Rachunek bankowy odbiorcy w Polsce: 69 1750 1312 6860 1000 0014 8623
Tytuł płatności: PWP-20130311-00148623
Kwota: 200 PLN

Takie coś dostałem już drugi raz i kiedyś też dostałem takie zawiadomienie kiedyś i nic nie zapłaciłem.

Założyłem tam konto kilka dni wcześniej niż Ty i też dostałem dziś identycznego straszaka z taką różnicą że jest podane inne konto bankowe :P w pierwszej chwili można się wydygać :???:

RE: Wezwanie do zapłaty z plikostrady?

normalny napisał:
Stosowne czynności śledcze zostaną w takim wypadku przeprowadzone w przez funkcjonariuszy właściwego w sprawie Wydziału Wywiadu Kryminalnego Komendy Wojewódzkiej Policji ustanowionego zgodnie z art. 7 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 7, poz. 58 z późn. zm.).
szkoda że ABW i Straży Leśnej w to jeszcze nie zamieszali :D :D :D

Również dzisiaj dostałam @ od Szanownej Plikostrady.... Oczywiście moje dane są nieprawdziwe, trochę obawiam się konsekwencji. Nie wiem co robić, nie chciałabym zostać ukaran. Pracuję w szkole, więc to wiązałoby się również z utratą pracy. Czy powinnam wpłacić tę kasę? Kurka rurka.. :/

Powrót