Plikostrada

• Autor wątku Autor wątku Darek.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam taki sam problem tylko chodzi tu o moja 9 letnia corke ktora zapewnia mnie ze nie akceptowala zadnej umowy bo wiadomosc przyszla na jej konto od plikostrada i od pobieraczek tu jest wezwanie przedsadowe ale nigdy wczesniej nie dostala od nich wiadomosci nawet linku do aktywacji sprawdzilam bo corka nie kasuje wiadomosci skontaktuje sie z uokik i zobacze co dalej :mad:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
le1981 napisał:
Mam taki sam problem tylko chodzi tu o moja 9 letnia corke ktora zapewnia mnie ze nie akceptowala zadnej umowy bo wiadomosc przyszla na jej konto od plikostrada i od pobieraczek tu jest wezwanie przedsadowe ale nigdy wczesniej nie dostala od nich wiadomosci nawet linku do aktywacji sprawdzilam bo corka nie kasuje wiadomosci skontaktuje sie z uokik i zobacze co dalej :mad:

Przeczytałaś chociażby kilka pierwszych stron tematu o pobieraczku?

Witam ja mam taką sytuację że syn założył mi tam konto i pobrał jeden plik (tak stwierdził), przyszło mi dziś wezwanie do zapłaty. Jest jakieś wyjście z takiej sytuacji?

Witam,

Po pierwsze podczas rejestracji podałem zmyślone dane. Dodam też że nie skorzystałem z usług plikostrady bo nie mogłem się zalogować.

Po drugie dostałem 2 monity oraz przedsądowe wezwanie do zapłaty.

Po trzecie ponieważ od zarejestrowania do otrzymania 2 monitu nie upłynęły 3 miesiące wyczytałem w necie że można powołać się na błędną interpretację reklamy itd. wysłałem rezygnację z usługi powołując się właśnie na w/w powód. Oto co otrzymałem w mailu zwrotnym:

Szanowna Pani,

Dziękujemy za utworzone zgłoszenie.

Informujemy, iż powoływanie się przez Panią na okoliczność zawarcie umowy pod wpływem błędu wywołanego treścią reklamy usługi Plikostrada, jest całkowicie bezzasadne. Zgodnie z obowiązującym prawem podstawą unieważnienia umowy nie może być fakt błędnego przeświadczenia o warunkach zawieranej umowy, w przypadku gdy przeświadczenie to wynika wyłącznie z powodu niedbalstwa osoby, która nie zapoznała się z udostępnionym jej regulaminem zamawianej usługi.

Przypominamy, iż zamawiając pakiet podstawowy usługi Plikostrada, oświadczyła Pani, iż zapoznała się i w całości akceptuje warunki regulaminu usługi. Następnie w toku rejestracji zamówienia, dokument z regulaminem w formie pliku PDF został wysłany na Pani adres poczty elektronicznej. Ponieważ wszystkie informacje o warunkach zawartej umowy znajdują się w zaakceptowanym przez Panią regulaminie, w chwili obecnej nie może się Pani powoływać na brak wiedzy o odpłatności usługi poza czternastodniowym okresem testowym.

Dodatkowo należy podkreślić, iż szczegółowe informacje o kosztach oraz o okresie obowiązywania zawieranej umowy zostały Pani udostępnione w zakładce „Pakiety Plikostrady”, zaś na stronie z formularzem zamówienia usługi umieszczono wyraźną informację o następującej treści: „Podczas 14-dniowego bezpłatnego okresu testowego przysługuje prawo do pisemnego odstąpienia od umowy (fax, e-mail, itp.). Po upływie 14-dniowego okresu testowego obowiązywanie i koszt umowy zgodnie z Regulaminem“.

W związku z powyższym, ponownie przypominamy o obowiązku uiszczenia zaległej opłaty abonamentowej w wysokości 96 zł.

Z wyrazami szacunku,
Biuro Obsługi Klienta
serwisu Plikostrada

tel.: 70 838 85 88*
(czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00)

W przypadku jakichkolwiek problemów związanych z naszą usługą prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta. Do dyspozycji użytkowników Plikostrady pozostają nasi konsultanci, którzy z chęcią udzielą odpowiedzi na zadane im pytania. *Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług.

Zapytaj o polski adres w celu spotkania z przedstawicielem firmy lub wysłania listu pocztą tradycyjną, ponieważ wirtualne biuro w Dubaju i numer telefonu za 2,50/minutę Cię nie interesuje. Ciekawe, czy na to również mają przygotowaną odpowiedź :)

Czy jeżeli podałam całkowicie fikcyjne dane przy rejestracji
aszgdfgmj bcgfj
to czy przy wysyłaniu maila z rezygnacją też te same dane podawać?

Moja córka 12 letnia założyła konto, podała prawdziwe dane, potwierdziła rejestrację i coś tam albo pobrała, albo hostingowała. Ignorować? Raczej drogą ewolucji dostosowali się do obecnych czasów i chyba ten sam "klucz" co do pobieraczka nie zadziała, choć mam nadzieję, że mylę się. Ja nie chcę się (nie chciałbym) w ogóle tym zajmować (pisać pisma, wysyłać je itd).

plikostrada

Zarejestrowałam się na stronie plikostrada.pl w celu korzystania z usług ściągania różnych plików. Prawdę mówiąc nic ze strony nie ściągnęłam o stronie zapomniałam po 3 mies. wysłali wezwanie do zapłaty na adres mailowy, że muszę zapłacić 96zł, gdy tak się nie stanie będą wyciągnięte konsekwencje karne, poniesienie kosztów sądowych oraz windykacyjnych. Dodam, że firma zarejestrowana jest w Dubaju.
Zapłaciłam więc tą kwotę, dziś jednak wyczytałam na forach internetowych że są to oszuści starający się wyłudzić pieniądze. Dzwoniąc do firmy i prosząc o przesłanie rzekomej umowy jako dowód na jej zawacie konsultantka odpowiedziała, że nie ma umowy i może mi wyslać regulamin.
Czy jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy?

Kam Wek: Ile dni po przedsądowym wezwaniu do zapłaty(email) doszedł list?

Czy jeśli mam 13 lat, to czy jest opcja, że warunki są nieważne?

a ja się nigdy nie rejestrowałam a otrzymałam mail, przy czym dane adresowe na fv są z kosmosu jakieś, a IP jakie wskazują, że wchodziłam z niego i się logowałam jest z miasta w którym nie byłam dobre 15 a może i więcej lat - chociaż leży w moim województwie.

Skąd można pobrać wzór odstąpienia od umowy w przypadku jesli nie minely 3 miesiące?

U mnie minęło >10 dni ale mniej niż 3 mies

Witam, do mnie też przyszedł dzis mail. Nie wiem co zrobić, jaki tekst napisac o zerwaniu umowy, i czy wogóle płacić, pomocy !

Dołączam się do tematu, Pobieraczek i Plikostrada to nie dokładnie to samo bo oni załączają plik z umową w pdf do maila powitalnego. Pobieraczek tego nie robił i twierdzą, że na tej podstawie jest ta umowa wiążąca i 3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy nie obowiązuje - nikt o tym nie wspomina.
Proszę jakiegoś prawnika o wypowiedź czy mają rację?
Druga sprawa czy rzeczywiście mają prawo zwrócić się do organów ścigania o ustalenie mojego adresu prawdziwego bo podawanie fałszywych danych jest karalne - rejestrowało się dziecko podając fałszywe dane a oni straszą sądem, niestety nie mogę tego im udowodnić równie dobrze może być to osoba dorosła. Czy policja takie zgłoszenie przyjmie od kancelarii ich reprezentującej?

Ostatnia edycja:
Po przeczytanie tego i innych tematów na tym forum (dot. portali pobieraczek i plikostrada) oraz artykułu:
Częściowa zmiana praktyki przez pobieraczka | Konsument w sieci
doszedłem do wniosku że napiszę do Plikostrady "Oświadczenie o unieważnieniu umowy" wg wzoru ze wspomnianego artykułu (oczywiście po zmianie danych firmy na Plikostradę), a potem nie będę się przejmował ię żadnymi kolejnymi "zastraszeniami" w postaci mailowej lub i/lub listownej z "firm windykacyjnych" (rozumiem że poleconych listów nie odbierać).

Niemniej teraz się zastanawiam:
a)
Czy sam fakt że firma Plikostrada jest zarejestrowana w Dubaju (Emiraty Arabskie) a nie jak Pobieraczek w Sopocie zmienia postać rzeczy... (jakieś kruczki prawne, jak nieobowiązywanie ewentualnymi decyzjami UOKiK, itp...)

b)
No i także podejrzewam że samą treść "Oświadczenia" trzeba by zmienić - ponieważ wspominana tam "decyzja Prezesa UOKiK z dnia 31 marca 2010 r. – RWR-6/2010" dotyczy Pobieraczka a nie Plikostrady...

Jeśli się mylę proszę o korektę mojego błędnego rozumowania.

P.S.
Gwoli wyjaśnienia:
a) wezwanie do zapłaty od Plikostrady dostałem (a właściwie ktoś z rodziny) wczoraj mailem
b) umowę rzekomo zawarłem z nimi końcem kwietnia 2013 (więc nie mineły jeszcze 3mce)
c) podane zostały prawdziwe dane osobowe i adresowe
d) nie został ściągnięty żadny plik

czy fizyczny adres I.P na który się powołują w wezwaniu do zapłaty które otrzymaliście jest prawidłowy? w moim przypadku nie.

Plikostrada, Pobieraczek, czy inne, które na pewno powstaną, to żerowanie na ludzkich słabościach! :evil:
Ja na początku też się wystraszyłem, i nawet z nimi korespondowałem, czego się wstydzę do dziś!!!
To na "forum" dowiedziałem się, że mam do czynienia z oszustami, i jedyny rozsądny sposób na nich, to 3 X NIE czyli;
NIE REAGOWAĆ
NIE PŁACIĆ
NIE PRZEJMOWAĆ SIĘ
Tak też uczyniłem już ponad rok temu! Żyję i mam się świetnie!:cool:

Właśnie szukałem postu od osoby która już ma ten problem za sobą. Mail z pogróżkami dostałem dzisiaj i na forach wszyscy piszą że nie płacą. Co dla mnie nie było jednoznaczne z tym że komornik nie będzie mnie ścigał.

Pozdrawiam i proszę o więcej postów od osób które kilka miesięcy dostało takiego maila od Plikostrady i nic im nie zrobiono.

Witam,

Chcialabym przeprosic, bo nie dobrze pisze po polsku, ale czytam i rozumiem :)

Mam ten sam problem zwiazany z Plikostrada.pl.
ALE mieszkam poza Polski;

nie podalam prawdziwe dany, niestety w proformie zalaczonej do meila jest moj prawdziwy adres - nie wiem jak oni znalezli.

To otrzymalam dzis:

Pomimo otrzymania dwóch wezwań do zapłaty do dnia dzisiejszego nie uiściła Pani zaległej opłaty abonamentowej za udostępniony Pakiet Podstawowy usługi Plikostrada, którą zamówiła Pani w dniu 30.04.2013 przy użyciu adresu email ........
W związku z powyższym informujemy o konieczności przekazania sprawy Pani zadłużenia na drogę postępowania sądowego. Reprezentująca spółkę Smart Tech Connect Ltd. kancelaria prawna specjalizująca się w dochodzeniu roszczeń z konsumenckich umów elektronicznych, przygotuje i wniesie przeciwko Pani pozew w przedmiocie wydania sądowego nakazu zapłaty.

W przypadku podania w trakcie zamawiania usługi fałszywych danych osobowych, kancelaria prawna złoży oficjalne zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa z art. 286 kodeksu karnego, zagrożonego karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Organy ścigania prowadzące dochodzenie ustalą dane osobowe abonenta adresu email .............. na podstawie informacji uzyskanych od dostawcy usługi poczty elektronicznej oraz dostawcy Internetu ISP dla zabezpieczonych adresów IP. Przypominamy, iż w takim wypadku oprócz konsekwencji karnych, zgodnie z § 5. ust. 5. zaakceptowanego przez Panią regulaminu usługi, będzie Pani dodatkowo zobowiązana do uiszczenia kary umownej w wysokości 200 zł oraz powstałych kosztów sądowych i windykacyjnych.

Niniejszym wyznaczamy Pani ostateczny termin na dobrowolną spłatę zadłużenia wynoszący 3 dni robocze od dnia otrzymania tej wiadomości. W przypadku bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu sprawa zostanie procedowana w trybie natychmiastowym, a jej polubowne załatwienie nie będzie już dłużej możliwe.

Zaległą opłatę abonamentową należy uiścić przelewem bankowym lub dokonując wpłaty na poczcie, używając poniższych danych:

Nazwa odbiorcy: Smart Tech Connect Ltd.
Adres odbiorcy: P.O. Box 450676, Dubaj, ZEA
Rachunek bankowy odbiorcy w Polsce: 66 1750 1312 6860 1000 0025 9160
Tytuł płatności: Opłata za abonament 12 miesięcy - 0025 9160
Kwota: 96 PLN

Gotowy blankiet wpłaty można wygenerować pod adresem http://www.plikostrada.pl/wplata.php?wtd=vIImrhJD05hXbK2xZac4wokRwBfzOTDkyXo=

W przypadku pytań prosimy o kontakt poprzez wysłanie wiadomości na adres e-mail pomoc@plikostrada.pl albo telefonicznie pod numer 70 838 85 88*(od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00).

Z wyrazami szacunku,
Biuro Opłat Abonamentowych
serwisu Plikostrada.pl

*Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług.

Przeczytalam, ale nigdzie nie zobaczylam podobny kazus.

Prosze o pomocy!

Pozdrawiam,
Marta

Ostatnia edycja:
M_a_r_t_a - i tysiące innych zaniepokojonych...
NIE REAGOWAĆ
NIE PŁACIĆ
NIE PRZEJMOWAĆ SIĘ
Lepszej metody na tych drani nie ma:!:
A, nie daj Boże płacąc, dla tzw. "świętego spokoju", miej świadomość, że utrzymujesz tych złodziei:!:

Witam, jak większość tutaj też otrzymałem nakaz zapłaty, jeszcze nie minęło 3miesiące i piszecie by nie reagować i niektórzy od jakiegoś czasu nic nie otrzymali i się cieszą ale plikostrada nie musi teraz reagować i czekać aż narosną karne odsetki które zgodnie z ich regulaminem są naliczane z dnia na dzień
- naliczenie, za każdy dzień zwłoki, odsetek w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego;
i teraz żeby się nie okazało że za pół roku olewania sprawy i nic nie robienia nie przyszedł nakaz zapłaty nie na 96zł a na 2000zł
Czy moje obawy są słuszne, proszę o podpowiedz, i jeszcze jedno skoro w moim przypadku nie minęło 3miesiace to wysyłać wypowiedzenie?

Powrót