Plikostrada

• Autor wątku Autor wątku Darek.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hades24- Albo sugestia kogoś, kto to przechodził, zdrowy rozsądek i minimum odwagi, albo poddanie się zastraszeniu, uznania "ich" regulaminu za świętość i wyrocznię!
Decyzja należy do Ciebie!
Możesz oczywiście coś tam im wypowiedzieć, ale wtedy spodziewaj się dalszej bezsensownej korespondencji, no i tych niezmiennych 96 zł, bez żadnych odsetek, mimo upływających dni!!!
Śmieszne to i bardzo smutne zarazem, że dajemy się tak łatwo zastraszyć takim draniom!
Życzę odwagi...

Podajcie link do tego portalu, bo chetnie sie tam zarejestruje. Lubie jak ktoś ciekawie maile do mnie pisze. :D

Mam problem z tą stroną: gdzieś na początku maja lub pod koniec marca zarejestrowałam się na tej stronie w nadziei że znajdę tam serial, którego szukam od dawna (ponoć go mieli) podałam adres, pod którym mieszkałam ponad 8 lat temu i jeszcze jakieś wymyślone dane. Niestety nie znalazłam tego serialu i zapomniałam o stronie bo nie było opcji "usuń konto". Niedawno przysłali mi 3 maile z prośbą o zapłatę 96 zł i dwa ponaglenia, w których straszą sądem. Nie wiedziałam że trzeba zrezygnować w ciągu 14 dni i nie wiedziałam też jak to zrobić. 18 lat kończę dopiero w październiku. Ponadto rejestrowałam się z komputera mojej babci i mają jej adres IP więc boję się czy mogą się do niej przyczepić? Mam płacić czy nie? I czy będę miała z tego tytułu jakieś problemy, bo podałam nieprawdziwe dane.
Z góry dziękuję za pomoc.

Witam
Ja tak samo założyłem przypadkowo konto na tym portalu. Chciałem oglądnąć jakiś film online i i tak tego filmu nie mieli. Teraz dostałem już 3 maila od nich(dopiero teraz zauważyłem od nich te emaile) i wzywają do zapłaty 96zł. Dane podałem wymyślone. Mój adres ip jest zmienny. Przejmować się tym czy kompletnie to olać? Doradźcie bo 96zł to w sumie nie jest duży koszt za moją głupotę :D ale z drugiej strony nie mam zamiaru karmić złodziei.. Nie chcę sobie narobić kłopotów, proszę o pomoc

julka1995 i costly! Jeśli ktoś we wcześniejszych postach napisał żeby nie płacić, a Wy się pytacie czy płacić, to właściwie nie ma opcji, żeby do Was coś dotarło!!!
A może spróbujmy innej metody; PŁACIĆ!!! Przecież Ci oszuści muszą z czegoś żyć! A więc PŁACIĆ!!! proszę państwa, PŁACIĆ!!!

Witam, a właśnie przysłali Wam jeszcze inne meile - wezwania do zapłaty niż o te 96zł?

Nie tylko te trzy jak na razie. Tedeo - z całym szacunkiem chodziło mi tylko o adres IP chociaż jak teraz o tym myślę to kto by się bawił w znajdowanie po adresie IP jak ma tylu naiwniaków dookoła.

Dziekuje za rady,

ale ... odpisalam im mail, ze nie kozystalam i ze nie chce kozystac z ich uslug.
Nic mi nie odpisali tylko wyslali mail z tytul: Przedsadowe wyzwanie do zaplaty i dali mi 3 dni robocze do wykonaniu przelewu.
Tu, gdzie ja mieszkam, moga sprawdzic IP i adres, po takie zasady mamy.
Poprostu czy nie mozemy zlozyc jakis wspolny list czy co tam nalezy w sadzie czy do UOKiK? To sie nazywa wm. molestowanie.

Ja doszedłem do wniosku, że nic nie będę płacił. Na innym forum przeczytałem, że polecenie zapłaty musiało by przyjść listem poleconym. Każde inne polecenie zapłaty jest wyłudzeniem i tak należy to traktować. Nie zwracać uwagi na maile od nich, traktować jak spam.

Witam,

wystosowałem maila do Plikostrady o treści:
Witam,
Niniejszym z zachowaniem 3 miesięcznego okresu (warunki nie zostały potwierdzone na piśmie i nie ściągałem plików) liczonych od dnia zawarcia umowy, odstępuję od zawartej Umowy o świadczenie usługi Plikostrada.

xx xx, xx@xx.pl
imię i nazwisko, adres email

Proszę o potwierdzenie przyjęcia odstąpienia od "Umowy" bez ponoszenia opłat.

w odpowiedzi otrzymałem poniższą wiadomość:
Szanowny Panie,

Dziękujemy za utworzone zgłoszenie.

Informujemy, iż zgodnie z obowiązującym prawem, przytoczony przez Pana trzymiesięczny termin na odstąpienie od umowy, nie znajduje zastosowanie w stosunku do zawartej przez Pana umowy o świadczenie usługi elektronicznej Plikostrada.

Zgodnie z art. 10 ust. 3 pkt. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów (Dz. U. 2000, Nr 22, poz. 271 i późn. zm.) w przypadku świadczenia usług rozpoczętego za zgodą konsumenta, jedynym obowiązującym terminem na odstąpienie od umowy jest termin ustalony przez strony w regulaminie usługi (14 dni).

Zgodnie z § 2. ust. 8 regulaminu usługi: „Usługobiorca składa Usługodawcy żądanie natychmiastowego rozpoczęcia świadczenia Usługi, poprzez uruchomienie linku aktywacyjnego przesłanego przez Usługodawcę. W razie wątpliwości poczytuje się, iż moment uruchomienia linku aktywacyjnego decyduje o chwili rozpoczęcia świadczenia Usługi przez Usługodawcę.”

Ponadto należy podkreślić, iż w trakcie procesu zawierania umowy, regulamin usługi został przesłany na Pański indywidualny adres poczty elektronicznej, w postaci zamkniętego dokumentu tekstowego w formacie pliku PDF. Tym samy otrzymał Pan regulamin utrwalony na stałym nośniku zapisu informacji, co w myśli art. 5 Dyrektywy unijnej 97/7/WE wywołuje identyczne skutki jak tradycyjne pisemne potwierdzenie warunków umowy. Nie może więc budzić wątpliwości fakt, iż termin na odstąpienie od zawartej umowy wynosił wyłącznie 14 dni od momentu jej zawarcia.

Przypominamy, iż w wyniku aktywacji usługi i braku odstąpienia przez Pana od umowy w terminie pierwszych 14 dni, spółka Smart Tech Connet Ltd była zobowiązana do wykupienia dla Pana konta premium na zagranicznym serwerze sieci Usentet, w celu zapewnienia Panu określonego w umowie limitu danych do pobrania.

W związku z powyższym, ponownie przypominamy o obowiązku uiszczenia zaległej opłaty abonamentowej w wysokości 96 zł.

Z wyrazami szacunku,
Biuro Obsługi Klienta
serwisu Plikostrada

tel.: 70 838 85 88*
(czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00)

I kto teraz ma rację? Jak do powyższego ma się zapis z Ustawy z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów (Dz. U. 2000, Nr 22, poz. 271 i późn. zm.) z art.10 pkt.2.
W razie braku potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1, termin,w którym konsument może odstąpić od umowy, wynosi trzy miesiące i liczy sięod dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia. Jeżeli jednak konsument po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do dziesięciu dni od tej daty.

Dodam, że minął miesiąc od nieszczęsnego założenia konta w systemie. Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Witam
Ja również zarejestrowałem się na plikostradzie i otrzymałem emaila z pogróżkami.
Po przeczytaniu waszych wpisów zacząłem czytać ustawę o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę
wyrządzoną przez produkt niebezpieczny1).

W artykule 9 napisano:
1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania
się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy,
o:
1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy
oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a
także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,
a znowu w artykule 10 punkt 2:

Art. 10.
2. W razie braku potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1, termin,
w którym konsument może odstąpić od umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się
od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej
zawarcia. Jeżeli jednak konsument po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma
potwierdzenie, termin ulega skróceniu do dziesięciu dni od tej daty.

Moje zdanie
Nie mamy umowy regulamin nie może być chyba umową, a co za tym idzie nigdzie nie ma daty od której liczyli by 14 dni, a znowu brak informacji o organie który zarejestrował działalność gospodarczą i numeru pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany powodował by możliwością złożenia wypowiedzenia w terminie 3-ch miesięcy.
Prosił bym o weryfikację mojego toku myślenia.

Cześć wszystkim nabranym tak jak ja ! To jest dokładnie to samo co z Pobieraczkiem. Ja kiedyś zarejestrowałem się na niego i po upływie terminu również przysłali mi na e-mail z powiadomieniem o konieczności zapłaty.
w sumie, to ich olałem, nic więcej nie pisałem i nic nie robiłem. Przysyłali mi rożne maile z "groźbami" i ponagleniami do zapłaty, a w sumie po jakimś czasie dali spokój i sprawa sama ucichła.
Moja szwagierka też zarejestrowała się na pobieraczka i miała później tą samą sytuację co ja. Panikowała jak nic ! Poradziłem jej żeby NIC nie robiła i pomogło. Dali sobie spokój. Nie wiem jak to działa w stosunku do plikostrady ? Ale napisać im maila nie zaszkodzi.
Pozdrawiam wszystkich.

P.S.

Niniejszym z zachowaniem 14 (czternastu) dni liczonych od dnia zawarcia umowy, odstępuję
od zawartej przeze mnie Umowy o świadczenie usługi Plikostrada.
…………………………………
imię i nazwisko , adres e-mail"

Takie "coś" wysyłamy na te adresy:
noreply@plikostrada.p i pomoc@plikostrada.pl

Z któregoś powinna przyjść odpowiedź. (chyba ?)

Ostatnia edycja:
Witam. Wiem wiem to kolejne pytanie o tych oszustów, ale moja sprawa jest trochę odmienna, otóż ja nawet nie mogłem dostać się na swoje konto. Dostawałem maile z groźbami i odpowiedziałem żeby zerwać umowę i usunąć konto i nie dostałem odpowiedzi więc prosiłbym o pomoc

(Nie mam zamiaru im nic płacić, chodzi mi tu o te groźby)

Dokładnie miałem tak jak deriavis. Terazm to sobie dopiero przypomniałem,że nie tyle filmu u nich nie było co się wcale na konto nie mogłem dostać. Nic nie płacę postanowione ;)

Więc to my powinniśmy ich pozwać, a nie na odwrót;)

Weź to zlekceważ. Oni próbują pieniądze wyciągnąć. Jest cała masa podstaw prawnych do tego, że oni nie mają racji. Naciągacze widzą, że im ludzie wystraszeni płacą to i ciągną ten biznes dalej. Zastraszanie nic więcej.
Podałeś prawdziwe dane? Ja fałszywe, po co mam podawać prawdziwe na jakimś portalu na którym mi nie zależy. Mam nadzieję, że tak jak u wszystkich na tych 3 mailach się skończy :)

Koleżanka zwróciła się do mnie z takim wezwaniem.
Faktycznie zarejestrowała się, choć nie dało się pobrać pliku z powodu braku dostępu = skorzystać z usługi, więc w jej przypadku umowa nie była skuteczna.

Otrzymała wezwanie, ale dopiero po miesiącu bez informacji o płatności wczesnej, czyli po okresie kiedy mogła odstąpić od umowy.

Adres IP z jakiego korzystała nie należy do niej, a ten przesłany to kompletnie coś wymyślonego, nie z miejsca gdzie korzystała z komputera. Wszystkie jej dane są publicznie dostępne z uwagi na zajmowane stanowiska, jeśli nie wprost to pośrednio - data urodzin z PESELu.

Działają na terenie Polski /ceny w PLN, konto bankowe, reklamy/ to dlaczego nie ma wskazanego administratora danych osobowych w Polsce? Jeśli tak przetwarzanie danych osobowych jest niezgodne z prawem, nawet powiązanie adresu IP, to dowód pochodzący z czynu niedozwolonego niekoniecznie będzie dowodem w sprawie. Do wpisania do rejestrów dłużników trzeba spełnić pewne wymagania, a w tym przypadku po prostu nie można uznać zobowiązania. To tak jakby ktoś chciał zapłaty za samochód, którego nie miał do sprzedaży (brak dostępu) nie dostarczył (nie udało się skorzystać z usługi), powołuje się na dane, które przetwarza w sposób nieuprawniony.

Napiszę od GIODO i UOKiK, bo wiele osób zapłaci i wesprze przestępców (to ewidentne wyłudzenie art. 286 K.K.)

Nie płacić, nie reagować, nie kontaktować się i przede wszystkim być spokojnym! Ta sama gra co pobieraczek. Część się dała naciągnąć i dała wodę na młyn, a ja znam takich, co nie reagowali i ani złotówki nie zapłacili. To są hieny i tyle.

Ja nie znam sprawy pobieraczka, ale z tym pozwem wyskoczyłem bo mnie zaczynają wkurzać tymi groźbami

Witam wszystkich!
Przez swoją naiwność podałam prawdziwe dane. Nie korzystałam ze strony, ponieważ nie mogłam się zalogować. Od czasu rejestracji minęło niecałe 2 miesiące. Dostałam już 1 wezwanie do zapłaty i dziś wezwanie przedsądowe. CO MAM ROBIĆ? CZEKAM NA RADĘ KOGOŚ KTO JUŻ MA TO ZA SOBĄ! na zapłatę dali mi 3 dni od dziś.

Powrót