Plus i Intrium Justitia

• Autor wątku Autor wątku laryadi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laryadi

Witam mam mały problem z INTRUM JUSTITIA.
kiedyś miałem telefon w Plusie (MixPlus) z doładowaniem co miesięcznym w kwocie 30 zł, niestety firma w której pracowałem splajtowała ,a co za tym idzie poszły zwolnienia . Przez trzy miesiące byłem bez pracy i niestety Plus wypowiedział mi umowę . Wystawił dwie faktury :
1- z datą 10.5.2009 na kwotę 299 zł (wymagalność 25.5.2009)
2- z datą 06.4.2010 na kwotę 183 zł (wymagalność 21.4.2010)
Owa firma windykacyjna złożyła niestety do E-Sądu w Lublinie pozew o zapłatę dnia 14.06.2011 ,a nakaz uprawomocnił się 28.07.2011 r.
W tym okresie mieszkałem za granicą (Holandia) i nic o tych pismach nie wiedziałem.
IJ dała sprawę to komornika
1-wszy komornik był z UWAGA Wołomina K. Warszawy ( Ja pochodzę z okolic Poznania ) o którym nic nie wiedziałem( w sumie chyba był on leniwy ,bo nawet konta bankowego nie zablokował ,a pensja regularnie wpływała -konto walutowe).
Drugi komornik jest obecnie ze Swarzędza koło Poznania i też raczej jest leniwy choć konto bankowe zablokował.
Niestety chyba zrobiłem błąd. Wniosłem do E-Sądu wniosek o przywrócenie terminu i wniosek o przedawnionym długu. E-Sąd przekazał do ponownego rozpatrzenia mojej sprawy do SR i tu zaczyna się problem gdyż mam wątpliwości ,czy ten dług został przedawniony ,jeśli tak to na jaki paragraf się powołać ,a jeśli nie to lepiej się dogadać z nimi i zapłacić im? Proszę o odpowiedź

Zarzut przedawnienia nie wchodzi w grę z uwagi iż pozew wniesiono w 2011 roku, a termin wymagalności przypadał w 2009.
Nie znaczy to, że sprawy nie można wygrać :) Trzeba tylko widzieć dokumenty.

Dzięki za info.Mogę przesłać na mejla wszystkie dokumenty jeśli to dla Pani nie kłopot :)

Powrót