Pństwo w Państwie

• Autor wątku Autor wątku stiven
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stiven

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Przez rok pobierałem zasiłek rehabilitacyjny.Ze względu na brak poprawy na zdrowiu złożyłem wniosek o rentę.Jak wymaga ZUS zrobiłem to 6 tygodni przed upływem końca świadczenia rehabilitacyjnego tj około 15.06.20009 otrzymałem zawiadomienie o komisji lekarskiej w dniu 27.07 na dzień 28.08 na której orzeczono rentę na pół roku.Od orzeczenia przysługuje termin 14 dni na odwołanie obydwu stron tj do 10.09 od tej daty ZUS ma 30 dni do10.10 na rozpatrzenie sprawy z czego w moim przypadku konsekwentnie korzysta razem 118 dni od złożenia wniosku.Byłem wielokrotnie w ZUSie a to z możliwością przyspieszenia komisji lekarskiej.Niestety żle trafiłem jak mnie poinformowano bo był akurat sezon urlopowy i tylko garstka lekarzy przyjmowała.Niestety ze względu na zdrowie są to jedyne moje dochody.Przez ten czas niepłacony
czynsz,rata kredytu i oczywiście zadłużenie gotówkowe w rodzinie bo jeść też trzeba.Jakoś nie nie mogę się przełamać i prosić opiekę społeczną o pomoc bo przecież mam przyznaną rentę.Mam pytanie czy to normalne?
Na stronie internetowej ZUSu tak pięknie pisze o prawach które mi przysługują na co za każdym razem się powoływałem jednak urzędasów nic to nie obchodzi.Znieczulica totalna.
Pozdrawiam

Póki ZUS nie narusza terminów, to jest to zgodne z prawem. Czy normalne? To nie miejsce na takie dyskusje.

Powrót