Po 8 latach od śmierci ojca okazało się że jest na niego zapisana nieruchomość

• Autor wątku Autor wątku aga2929
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga2929

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry. Od śmierci taty minęło prawie 8 lat, dzisiaj okazało się że jest zapisana na niego działka prawdopodobnie rolna ok. 0.5 hektara. Spadek już dawno został podzielony, zdzeklismy się na rzecz brata ( ja, siostra i mama). Na tamtą chwilę u notariusza nie było wzmianki o tej działce która teraz dalej figuruje na tatę. Dostaliśmy pismk że spółek wodnych o opłatę należności za meliorację i przez to się dowiedzielismy bo mama sprawę olała dawno temu z ta dzialka. Sprawa z nią jest taka, że w latach 80tych jej mama przepisała część dzialki na mojego tatę, nikt nie wiedział gdzie jest ta działka i zapomnieli o tym... moje pytanie brzmi, kto jest w końcu teraz właścicielem tej dzialki? Ona nadal stoi na tatę, gdzie się zgłosić żeby przepisać ją na mamę czy w ogole teraz sie da, ewentualnie w grę wchodzi znowu dziedziczenie takie jak przy głównym spadku?

Macie stwierdzenie nabycia spadku albo protokół dziedziczenia? Jeśli tak, to działkę dziedziczycie tak samo jak wszystko inne.

Mamy wszystko to co zostało dziedziczone w 2016 roku, problem w tym, że nie było w tym tej dzialki ktora się teraz "odnalazla". Więc ani oficjalnie nie przyjęliśmy jej w spadku ani się nie zrzeklismy bo nikt o tej działce nie wiedział.

Tytuł nabycia praw majątkowych (obojętnie czy sądowy czy notarialny) stwierdza kto nabył spadek i w jakim ułamku a nie co nabył. Więc jak oficjalnie spadek został przyjęty, to również i ta działka.

Rozumiem jak to działa. U notariusza ta działka w spadku nie była zawarta. Tu widzę ten problem. Skoro ona była i nadal jest, ale dalej właścicielem jest mój zmarły tata, to co poszło nie tak w zawarciu jej w spadku. Nikt się jej nie zrzekl wtedy w 2016 roku na rzecz mojego brata bo jej tam nie było.

Dalej nie rozumiesz.
była i nadal jest, ale dalej właścicielem jest mój zmarły tata
Weź akt poświadczenia dziedziczenia i udał się do właściwego wydziału ksiąg wieczystych sądu rejonowego. Wypełnisz wniosek i sąd zmieni dane dotyczące własności zgodnie z tym co stanowi akt wydany przez notariusza.
Pozostaną sprawy podatkowe - zgłoszenie (czy uzupełnienie) do urzędu skarbowego nabycie praw majątkowych i podatku od nieruchomości (w gminie).

Powrót