Po co księgowej data porodu?

• Autor wątku Autor wątku Rosa1206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rosa1206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem na stażu od kwietnia na pół roku. 21lipca dowiedziałam sie ze jestem w 7 tygodniu ciąży. Pracodawca nie robi mi problemów , jeżeli chodzi o staż . Ogolnie pracuje w małym sklepie spożywczym. Wiec wiadomo ze wiąze to sie z pracą fizyczną . W momencie powiadomienia dostalam zakaz dzwigania wiec wykonuje tylko to co lekkie. Jezeli zachodzi potrzeba dołozenia piw do lodówek to ktos zawsze do mnie podjerzdza albo po prostu mam prosic zaufanych klientów o sciagniecie skrzynek. Obecnie jestem w 12 tyg ciązy i moje pytanie brzmi po co ksiegowej dokladny termin porodu ?

A pracodawca ma obowiązek przyjąć Cię do pracy po stażu?

No ogólnie zobowiazowal się ale wiadome ze zawsze moze zrezygnować z powodu ciąży. Dostałam tylko wytyczne ze na kolejnej wizycie u lekarza mam dowiedziec sie dokladnej daty porodu a pracodawca bedzie rozmawial z księgowa

Z tego co się dowiedziałam będą chcieli załatwić macierzyńskie. Możliwe to jest skoro jak skoncze staz bede juz w 5 miesiącu ciąży?

A skąd pomysł, że ciąża przeszkadza w podjęciu pracy? Albo że z uwagi na Twój stan pracodawca może Cię nie zatrudniać? O ile lekarz medycyny pracy wyda Ci zaświadczenie o zdolności do pracy, to nie ma żadnych przeciwskazań, abyś zawarła umowę.
Prawdopodobnie pracodawca chce Cię po stażu zatrudnić i po to zapewne potrzebne są mu informacje na temat przybliżonej daty porodu.

Powrót