Po jakim czasie do wiezienia od zakończenia apelacji.

• Autor wątku Autor wątku Ddrrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Ddrrr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzien dobry, niestety przez własną głupotę otrzymałem wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności, oczywiście będę starał się o sde.
Ale moje pytanie jest takie, dziś była apelacja na której ogłoszono 6 miesięcy, rozumiem że wyrok po apelacji jest odrazu prawomocny ? Czy ktoś z własnego doświadczenia wie po jakim czasie policja mnie zgarnie do zakładu karnego? Czy to już biurokracja i nie ma reguły może być 2tyg a 2 miesiące? Czy po zmianie przepisów już sprawniej to idzie, mogą za tydzień zapukać? z góry dziekuje za pomoc

Ostatnia edycja:
Sad I instancji musi wprowadzic wyrok do wykonania, a zrobi to dopiero wtedy kiedy cale akta twojej sprawy wroca z apelacyjnego do I instancji.
Wyrok z dniem ogloszenia jest prawomocny.

A z I instacji do sądu penitencjarnego? i wtedy policja dostaje nakaz zatrzymania Rozumiem.

I instancja wydaje postanowienie o nakazie doprowadzenia, penitencjarny bedzie wypozyczal akta z I instancji na potrzeby postepowania w sprawie sde.
Zasadniczo nie spiesz sie z skladaniem wniosku o sdebo moze byc tak ze penitencjarny umorzy ze wzgledu na brak prawocnosci (zanim to wszystko wroci sady powysylaja wyroki, zwrotki blabla) i bedziesz sie musial odwolywac mimo ze wyrok prawomocny byl.
Mowie to na swoim przykladzie, zlozylem tydzien po przegranej apelacji wniosek o SDE a SO umorzyl postepowanie bo wyrok byl nieprawomocny, co bylo dosc mocnym absurdem.
Pamiętaj ze mozesz zlozyc o odroczenie wykonania kary do I instancji w zwiazku z oczekiwaniem na ewentualne zezwolenie na SDE(np odroczenie na 2 miesiace) i jednoczesnie do tego samego wniosku lub osobno wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie.
Jeżeli juz zlozysz wniosek o sde do penitencjarnego to tak samo, skladasz wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE.
W przypadku gdy ktorys z sadow sie przychyli do prosby o wstrzymanie kary masz spokojnie cos kolo 2/3 miesiecy na oczekiwanie na sde + ogarniecie sie zyciowo na ewentualna odsiadke.

Ostatnia edycja:
nie ma nikt doświadczenia ile to wszystko trwa ? tydzien czy może jednak trochę dłużej?
mam jeszcze pytanie odnośnie poręczenia majątkowego które zapłaciłem, z tego co pamiętam było zwrotne gdzie i kiedy mogę się ubiegać o zwrot ?

Ddrrr napisał:
nie ma nikt doświadczenia ile to wszystko trwa ? tydzien czy może jednak trochę dłużej?
mam jeszcze pytanie odnośnie poręczenia majątkowego które zapłaciłem, z tego co pamiętam było zwrotne gdzie i kiedy mogę się ubiegać o zwrot ?

Skladalem wniosek o sde koniec listopada dostalem zezwolenie w kwietniu, po zaskarzeniu decyzji pierwszej decyzji o umorzeniu postepowania.
Uzbroj sie w cierpliwosc i dzwon/jezdzij pytac do sadow gdzie sa akta i czy sa juz nakazy doprowadzenia.

Dzięki za pomoc, mam jeszcze jedno pytanko czy powinienem otrzymać najpierw uzasadnienie wyroku poczta ?Czy już tylko zostało mi czekać aż policja zapuka ?

tolip napisał:
zlozylem tydzien po przegranej apelacji wniosek o SDE a SO umorzyl postepowanie bo wyrok byl nieprawomocny, co bylo dosc mocnym absurdem.

Kompletny absurd. W takiej sytuacji przysluguje zazalenie jak na odmowe? Czy przez kolejny bezsens tego jak zorganizowany jest w tym kraju wymiar sprawiedlowsci tracisz juz mozliwosc kolejnego zazalenia w przypadku odmowy?

smutny_czlowiek napisał:
Kompletny absurd. W takiej sytuacji przysluguje zazalenie jak na odmowe? Czy przez kolejny bezsens tego jak zorganizowany jest w tym kraju wymiar sprawiedlowsci tracisz juz mozliwosc kolejnego zazalenia w przypadku odmowy?

Pytalem o taka mozliwosc adwokata to twierdzil, ze mimo ze raz juz bylo "żalone" to mozna jeszcze raz jezeli decyzja bylaby odmowna.
Co nie zmienia faktu, ze sad ktory to umorzyl byl tym samym sadem ktory uznal zazalenie, szkoda, ze po dwoch miesiacach :cool:

Powrót