Po jakim czasie otrzymam wezwanie do sądu

• Autor wątku Autor wątku lukaszg2606
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszg2606

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam forumowiczów.
W styczniu br zostałem oszukany na kwotę 145zł. Zakupiłem części komputerowe, przelałem pieniądze, lecz nie otrzymałem ich.
Początkowo sprzedający coś kręcił z problemami z wysyłką i ostatecznie urwał kontakt.
Na początku lutego zgłosiłem sprawę na policji.
Na początku marca, jak dobrze pamiętam, dostałem pismo z policji o wszczęciu dochodzenia.
22 kwietnia otrzymałem przelew zwrotny na kwotę 145zł. Nie pochodził on z konta sprzedawcy, ale jak przypuszczam z konta jego matki.
Dzień później udałem się na policję aby zgłosić ten fakt i zakończyć sprawę. Okazało się, że osoba która prowadzi śledztwo nie może tego dnia przyjąć zawiadomienia i umówiliśmy się na 28.04.
Podczas składania wyjaśnień tego dnia dowiedziałem się, że wszystkie dokumenty i akta poszły już dalej do prokuratury i sprawa została zamknięta przez policję.
Kiedy mogę spodziewać się jakiegoś pisma z prokuratury lub sądu? Czy mniej więcej można ustalić kiedy dostanę wezwanie do sądu na rozprawę w tej sprawie?

Niestety nie da się tego ustalić zbyt precyzyjnie - dużo zależy od tego czy to duży sąd, jaki jest wpływ spraw itp. Wydaje mi się, że nikt nie będzie w stanie podać nawet przybliżonego terminu.

Powrót