Po jakim czasie zasilek dla bezrobotnych w sytuacji jak niżej opisana

• Autor wątku Autor wątku justynacz84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justynacz84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
We wrześniu zwolnilsm się z pracy. Nie zarejestrowalam się nigdy w up. Od grudnia pracuje na umowę o pracę tymczasowa do konca roku. Prawdopodobnie nie bedzie kolejnej umowy gdyż ta praca to " pomoc" zwiazana z przedswiateczna goraczka i po swietach nie bede juz potrzebna. Jesli zarejestruje sie w styczniu to kiedy otrzymam zasilek? Beda patrzec na ostatnia umowę, ktora wygasla a wiec zhodnie z prawem zasilek przysluguje od razu czy na tę umowę, która sama wypowiedzialam tj. zasilek dopiero po 3 miesiacach od dnia zarejestrowania w up?

A czy jak sie skonczy umowa ta tymczasowa to bedziesz miec minimum 365 dni praxy w ostatnicg 18 miesiaxach za minimum minimalna krajowa?

Tak. Będę miała przepracowane 365 dni za minimalna krajową.

Moje watpliwości budzi fakt, że są zapisy
- jesli umowa wygaśnie/pracodawca ją wypowie to zasiłek naliczany jest od dnia rejestracji w UP
- jeśli w ciągu 6m-cy przed dniem rejestracji w UP pracownik sam wypowiedział umowę to zasiłek naliczany jest dopiero po 90 dniach od rejestacji

W styczniu będę w obu sytuacjach naraz: ostatnia umowa samoistnie się rozwiąże ale jednocześnie sama w ciągu 6 miesięcy poprzedzającym rejestrację ( w sierpniu 2016) wypowiedziałam umowę.

Jak podejdzie do tego up?

Ostatnia edycja:
Ale ja do tej pory nigdy w życiu nie byłam zarestrowana w UP.

Teraz pracuję ale tylko do końca roku - umowa się skończy. Jesli 2. stycznia pójdę się zarejestrować to zasiłek będę miała przyznany od razu ( będą zwracać uwagę na tę obecna umowę, która się zakończy)? Czy będą patrzeć na to, że w ciągu osttanich 6-mcy sama się zwolniłam a więc zasiłek naliczą dopiero po 90 dniach od dnia rejestracji?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
justynacz84 napisał:
Czy będą patrzeć na to, że w ciągu osttanich 6-mcy sama się zwolniłam a więc zasiłek naliczą dopiero po 90 dniach od dnia rejestracji?
Tak, nie ważne, że ostatnia umowa uległa samoistnemu rozwiązaniu, ale od września do 2 stycznia nie upłynie 6 m-cy od rejestracji w UP.

Zgadzam się, nie upłynie. Ale nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Napisałas wyżej "6 miesięcy od września do marca" - tylko nie rozumiem "co" 6 miesięcy (oprócz tego że od września do marca to jest 6 miesięcy :)). Czy to znaczy, że zarejestrować się w UP mogę dopiero w marcu (mimo, że na 99% nie będę miała pracy po nowym roku) ?

Może tez nie wyraziłam się zbyt jasno więc piszę moje zasadnicze pytanie: kiedy dostanę swój pierwszy zasiłek dla bezrobotnych jeśli zarejestruję się 2. stycznia?

biorąc pod uwagę okoliczności najpierw zwolnenia się samemu z pracy ( dokładnie wypowiedzenie nastąpiło z dniem 20.08 - od września to pisałam tak poglądowo) a teraz tj. z dniem 31.12.2016 wygaśnie mi umowa w innej firmie.

[

Ostatnią edycję dokonał moderator:
justynacz84 napisał:
kiedy dostanę swój pierwszy zasiłek dla bezrobotnych jeśli zarejestruję się 2. stycznia?
Po 90 dniach od dnia rejestracji w UP.

Spóźnione ale serdeczne podziękowania za odpowiedź.

Powrót