Po o Wizja lokalna????

• Autor wątku Autor wątku ewcik4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewcik4

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Mam takie pytanko! Kto i na jakiej podstawie decyduje o wizji lokalnej? czy jest to pomocne w sledztwie i do czego ?jak wogole to wyglada? czy jest to na korzysc poszkodowanego czy raczej nie? prosze o odpowiedz.... przypominam ,ze chodzi o zabójstwo!

ewcik4 napisał:
Kto i na jakiej podstawie decyduje o wizji lokalnej?
O eksperymencie procesowym (bo tak nazywa się prawidłowo tą czynność) decyduje organ prowadzący postępowanie - a więc Prokurator lub policjant. Podstawą prawną jest art. 211 k.p.k. Oczywiście wniosek o przeprowadzenie eksperymentu mogą również złożyć strony postępowania.

czy jest to pomocne w sledztwie i do czego ?
To zależy jaki jest cel eksperymentu. Jeżeli celem eksperymentu jest ustalenie przebiegu zdarzenia, to dzięki eksperymentowi bardziej precyzyjnie można ustalić przebieg zdarzenia będącego przedmiotem postępowania, co w rezultacie może np doprowadzić do potwierdzenia lub zaprzeczenia wersji zdarzenia podejrzanego, ujawnienia śladów lub dowodów przestępstwa etc.

jak wogole to wyglada?
W sprawach o zabójstwo eksperyment najczęściej polega na zawiezieniu sprawcy na miejsce zdarzenia, aby ten przedstawił tam jak wyglądał przebieg zdarzenia tj. np skąd przyszedł, jak zadawał ciosy, gdzie i w jaki sposób ukrył ciało, etc. Przebieg tej czynności jest protokołowany, a także bardzo często nagrywany. Należy przy tym pamiętać, iż eksperyment procesowy to nic innego jak forma przesłuchania - tyle że nie w pokoju przy biurku, a w terenie.
czy jest to na korzysc poszkodowanego czy raczej nie?
W sprawie o dokonane zabójstwo, pokrzywdzonemu tutaj na ziemi to raczej już nic nie pomoże.

Dziekuje za informacje! co do ostatniego pytania oczywiscie sie pomyliłam! chodziło mi o to czy na korzysc sprwacy czy nie? Jeszcze jedno pytanko! czy przy wizji lokalnej moga uczestniczyc osoby nie majace nic wspolnego ze sprawa? czyli np.ja jako dziewczyna sprawcy? Chociazby dlatego zebym go zobaczyc choc chwile bo nie ma z nim stycznosci poniewaz ma sankcje 3m-ce!

ewcik4 napisał:
chodziło mi o to czy na korzysc sprwacy czy nie? Jeszcze jedno pytanko!
Wystarczyło przeczytać dokładnie mój wcześniejszy post. Eksperyment procesowy to forma przesłuchania, i niesie za sobą analogiczne korzyści jak udział w przesłuchaniu.

czy przy wizji lokalnej moga uczestniczyc osoby nie majace nic wspolnego ze sprawa? czyli np.ja jako dziewczyna sprawcy?
A czy w przesłuchaniach sprawcy które odbywały się w Prokuraturze, Sądzie czy w Komendzie Policji Pani uczestniczyła? Na pewno nie. Tak więc w eksperymencie który jest formą przesłuchania również nie ma Pani prawa brać udziału.

Powrót