Po roku czasu ZUS wystapi o zwrot odszkodowania wypadkowe w kwocie oad 8tys.

• Autor wątku Autor wątku dyplom1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyplom1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam i zwracam się o pomoc w mojej sprawie.

Poniżej przesyłam opis sytuacji:

Od roku 2005 prowadzę widzialność gospodarczą, która jest moim głównym źródłem dochodu. W tym czasie opłacałem preferencyjne składki ZUS.
We wrześniu 2007 roku podpisałem umowę o prace na czas określony do lutego 2008 w wymiarze niepełnego etatu jako nauczyciel w szkole(byłem zatrudniony na zastępstwo za nauczycielkę która poszła na urlop macierzyński).
Po podpisaniu umowy o prace opłacałem cały czas takiej jak wcześniej składki do ZUS tj. płacąc ubezpieczenie społeczne, wypadkowe i zdrowotne.

W listopadzie podczas prowadzenia działalności gospodarczej (udokumentowane spotkanie i dojazd do klienta) doszło do wypadku.
Po wypadku okazało się ze były odprowadzane podwójne składki do ZUS - ja opłacałem sam z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej a szkoła jako zakład pracy.
W drodze prowadzonego postępowania ZUS przyznał
mi odszkodowania za 15% uszczerbku na zdrowi w wysokości 8047zl.
Po wypadku mimo to ze miałem złamany kręgosłup w ZUSie byłem częstym gościem - byłem wzywany 2-3x w tygodniu- pisałem pisma, wyjaśnienia, wypełniałem deklaracje. Zrobiłem wszystko o co prosili i nie zataiłem żadnych informacji jak również nie wprowadziłem ZUSu w błąd. Podałem stan faktyczny i na tej podstawie ZUS przyznał mi odszkodowanie.
W grudniu dostałem pismo o anulowaniu mojej karty wypadku a dnia 24.12.2008 otrzymałem kolejne pismo w którym decyzją ZUS mam w przeciągu 14dni zwrócić przyjęte nienależne mi odszkodowanie.
Pracownicy ZUS uzasadnia to w ten sposób że jeżeli prowadziłem działalność gospodarcza i wykonywałem umowę o prace to ubezpieczenie wypadkowe przypada tam gdzie wykonywana jest umowa o prace. Jeżeli pracowałbym w samej szkole lub tylko prowadziłbym działalność gospodarcza nie było by problemu.

Co mogę zrobić by uniknąć zwrotu odszkodowania które przyjąłem w dobrej wierze i przeznaczyłem na koszty leczenia i rehabilitacje.

Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię i odpowiedź za co z góry dziekuje.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze opinie.

Radosław

dyplom1981 napisał:
Po wypadku okazało się ze były odprowadzane podwójne składki do ZUS - ja opłacałem sam z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej a szkoła jako zakład pracy.

Mi sie wydaje, ze to dobrze, ze skladki byly odprowadzanie i tu i tu bo pracowales na pol etatu, a pol etatu nie zwalnia z oplacania skladek spolecznych w przypadku prowadzania dzialalnosci gospodarczej

Na pewno pisz pismo i sie odwoluj do skutku.
Opisz cala sytuację tak jak tu. Najwyzej skonczy sie w sadzie. A przynajmniej czas zyskasz jak nie wygrasz.

Dziekuję bardzo za odpowiedz - odwolanie na pewno zloze. Wlasnei staram sie odnalezc jakies uatawy na ktre moge sie powolac,a le niestety ze srednim skutkiem :(

Zaglebilem sie bardzej jeszcze w to wszystko i ponizej przesylam to co udalo mi sie osiagnac ;-)

Ponizej fragment decyzji ZUS z dn. 15.01.2009:
" Na podstawie przepisów ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz, U. Nr 199, poz 1673 z poźn. zm.), art 58 powołanej ustawy w związku z art 114 ust. 1 i 1a, art. 124 i 138 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z art. 145 paragraf 1 ust. 5 i art. 151 paragraf 1 pkt 2 kpa, Zakład Ubezpieczeń Społecznych - po rospatrzeniu wniosku z dnia 18.06.2008.:
1) uchyla decyzje z dnia 18.07.2008,
2) Zobowiązuje Pana do zwrotu wypłaconego odszkodowania w kwocie 8.070zł
"

Odlalazlem informacje i artykuł 138 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych na który powołuje się ZUS.

Art. 138.
1. Osoba, która nienależnie pobrała świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia w rozumieniu ust. 1 uważa się:
1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą świadczenia.
3. Za nienależnie pobrane świadczenia w rozumieniu ust. 1 uważa się również świadczenia wypłacone z przyczyn niezależnych od organu rentowego osobie innej niż wskazana w decyzji tego organu.

Odnosnie paragrafu 138
Nie zostałem poinformowany przed wypłata odszkodowanai ze onomi sie nie zalezy, nie zataiłem żadncyh inforamcji, podałem stan faktyczny, ie złozyłem falszywych wyjasnień - więc w/g mnie powoływanie sie na ten artykuł i rzez to zwrot odszkodowania są bezpodstawne

Zgodnie bowiem z art. 405 k.c. ten kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.
Warto jednakże zwrócić uwagę, iż obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu (art. 409 k.c.).

Odnosnie powyższego odszkodowanie przyjałem w dobrej wierze - pobierająć swiadczenie działałem w zaufaniu do organu emerytalno rentowego posiadajacego aparat kontroli wydanych zaświadczeń. Wypłata odszkodowania nie skutkowała moim wzbogaceniem - gdyż odszkodowanie zostało wykrozystane na koszty leczenia i rehabilitacje.

Konsultowalem sie tez z Panią dr od sprawa ZUS - usalilismy że podczas wykonywania umowy o prace zarabialem wiecej o 30zl niz minimalna krajowa ;-)
Z tego tytulu nie mialem obowiazku oplacac skaladek na ZUS ale mimo tego to robilem.
Mozna to potraktowac jako dobrowalne oplacanie skladek ktore nie zostalo poparte zlozeniem odpowiedniego wnioskiu o ubezpieczenie.
Wiec faktycznie ZUS mogl podjac decyzje ze odszkodowanie mi sie nie nalezy...

Dlaczego po roku czasu od wypadku mam zwrocic odszkodowanie ktore przyjąlem w dobrej wierze, które nie skutkowalo moim wzbogaceniem, nie wiedzialem rowniez ze bede musial ja zwrocic, nie zostałe poinformowany ze mi sie ono nie należy, nie zatailem statu faktycznego i nie sfałczowałem dokumentacj...

Dlaczego mam ponosci odpowiedzialnosc za bledna decyzje organu rentowego?

W/g mnie to ZUs ma problem bo on podjal bledna decyzje przyznajac mi odszkodowanie. Ja spełniłem wszytsko co do mnie nalezalo. Ktos podjal bledna decyzje za ktra ja musze teraz odpowiedziec.

Jak powinienem sformułować pismo odwoławcze i na jakie ustawy, artykuły, paragrafy się powołać???????.

Swoja drogą czy nie est to dyskryminacja ludzi pracujacych wiecej niz przecietni - bo jezeli pracowalbym tylko w szkole albo tylko prowadzilbym dzialalnosci gospodarcza nie bylo by tego tematu ;-) Ehhhhhh...

werty10 napisał:
Mi sie wydaje, ze to dobrze, ze skladki byly odprowadzanie i tu i tu bo pracowales na pol etatu, a pol etatu nie zwalnia z oplacania skladek spolecznych w przypadku prowadzania dzialalnosci gospodarczej

Na pewno pisz pismo i sie odwoluj do skutku.
Opisz cala sytuację tak jak tu. Najwyzej skonczy sie w sadzie. A przynajmniej czas zyskasz jak nie wygrasz.
Źle się Pani wydaje.
O obowiązku opłacania/nieopłacania składek ubezpieczenia społecznego z prowadzenia działalności gospodarczej decyduje nie to, czy ktoś jest zatrudniony na część etatu, tylko wysokość jego wynagrodzenia.
Zgodnie z art. 12 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.
Nie podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu osoby podlegające dobrowolnie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na podstawie art. 7 i 10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
W tym przypadku obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne jest z tytułu pracy w szkole. Wypadek nie zdarzył się w drodze do lub ze szkoły, ani w szkole. ZUS ma rację.
Inną sprawą jest wadliwe rozpatrzenie tej sprawy po zgłoszeniu wypadku.

Powrót