Po studiach, prawa w wojsku

• Autor wątku Autor wątku PanOrienT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanOrienT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Obroniłem magisterkę, ukończyłem studia na Uniwersytecie Warszawskim i teraz chciałbym pracować w wojsku, jako prokurator lub inne zajęcie związane z moim wykształceniem. Gdzie mam szukać jakiś propozycji? Gdzieś się zgłosić?Prosze o porady

mamy na forum "cudowne dziecko".

W r. 2011 chodziło do szkoły (może nawet do gimnazjum), miało 15-16-17 lat, było oskarżone o kradzież telefonu koleżki na WF, bało się kuratora, pobiło innego koleżkę, itd.,

a w 2013 już ukończyło studia na UW i obroniło magisterkę, a teraz chce być prokuratorem w wojsku :) Brawo!

Zwróć się z prośbą do dowódcy, najlepiej do najwyższego zwierzchnika, dane znajdziesz tu:

Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej – Wikipedia, wolna encyklopedia

trochę niżej po prawej stronie.

Z mojego konta piszę znajomy ;p Nie chce mu sie konta zakładać, poprosił mnie :)

""
Obecny dowódca Najwyższy zwierzchnik Bronisław Komorowski
Minister Obrony Narodowej Tomasz Siemoniak
Szef Sztabu Generalnego WP gen. Mieczysław Gocuł
"

Do tych? Przecież do nich nie można ott tak zadzwonić, do jakieś instytucji się zgłośic nie można?

Ostatnia edycja:
aha, dobrze, że uprzedziłeś :)

Wiesz, jakie pytanie, taka odpowiedź.

Jeśli dla znajomego, to nie wiem...

Znajomy pisze ? Nie wiedzialem ze przyszly prokurator zadaje sie z osoba oskarzona o pobicie i kradziez.
:o co sie na tym swiecie dzieje:o

o jakiego chodzi i gdzie ?
Naczelna Prokuratura Wojskowa
wojskowe prokuratury okręgowe
wojskowe prokuratury garnizonowe

a jeśli chodzi o tamte przypadki oskarżenia, to sprawa zamknięta, żadnych wiadomości nie dostaje nic ;p

Juz wlasnie poznalem ze to ty pisales tamte sprawy .Napisz o tym co napisalem we wczesniejszym poscie .

Nie wiedzialem ze przyszly prokurator zadaje sie z osoba oskarzona o pobicie i kradziez.
Może sprawca miał silnie umotywowane powody, tylko poszkodowany nie zachował się honorowo - takie przypadki też znam, a jednak różnica między dać w mordę a dać w mordę za coś jest zasadnicza ;)

Inna sprawa, że prokurator to też człowiek. Może niezbyt przyjemny w kontaktach służbowych, ale wykonuje tylko swoją niewdzięczną pracę. To, z kim się zadaje prywatnie, to inna kwestia - równie bezsensowna jak skreślanie ludzi za kryminalną przeszłość, bo idąc za ciosem, 1/3 obecnego rządu powinna być skreślona za nielegalną działalność w okresie komuny, a aktywnie walczący z powojennym reżimem kombatanci AK to już w ogóle...

Przecież do nich nie można ott tak zadzwonić
Można - jakby nie patrzeć, wymienione przez Ciebie osoby sprawują jakiś urząd - funkcję publiczną ;)
Oficjalna strona Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej / Kontakt

Możesz też poszukać numeru telefonu do belwederu, albo jego prywatnego domu - powinny być w starszych książkach telefonicznych. Niemniej jednak ja na jego miejscu nie byłbym zainteresowany konwersacją z interesantem po godzinach ;)

Skoro dziennikarzom się udaje, Tobie przy odrobinie determinacji też powinno. W skrajnym przypadku możesz rozwiesić 18-metrowe CV przed oknem Kancelarii Prezydenta albo siedzibą MSZ, tudzież dostarczyć je osobiście w formie rolki do sekretariatu. Gwarantuję, że wzbudzisz zainteresowanie :D

Czasami mam wrażenie, że kreatywność to w Polsce cecha deficytowa... Kiedy ludzie w końcu się nauczą, że obok mieszka 38 milionów innych osób? Jeżeli nie wyróżnimy się z tłumu (lista możliwości jest nieograniczona, a w obecnych czasach sam dyplom niewiele znaczy), to zginiemy w nim jak ziarnko soli w cukierniczce...

Ostatnia edycja:
Z mojej dalszej wypowiedzi napisalem ze to jest ta sama osoba :)

Absolwent prawa nie wie, że nie wystarczy magisterka aby zostać prokuratorem? Zgroza, jeśli mamy takich magistrów.

Jak chcesz być prokuratorem i chcesz pracować w wojsku...
...i dzwonisz do Prezydenta, to jako zwierzchnika sił zbrojnych od razu go pociągnij do Trybunału Stanu:

Konstytucja RP Art. 26.

1. Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej służą ochronie niepodległości państwa i niepodzielności jego terytorium oraz zapewnieniu bezpieczeństwa i nienaruszalności jego granic.

2. Siły Zbrojne zachowują neutralność w sprawach politycznych oraz podlegają cywilnej i demokratycznej kontroli.

Gdzie są "nasi żołnierze"?
Jak w tych odległych krajach, które na nas nie napadły realizują cel dla którego zostały powołane Siły Zbrojne?
Jak inaczej nazwać układy wojskowe, jeśli nie wynikiem braku neutralności politycznej?
Słyszałeś kiedyś od referendum w sprawie wysłania polskiej armii do Iraku?

...możesz się wyróżnić!

Pytanie- czy chcesz być prokuratorem dla kasy, czy po to by bronić obywateli i państwa?

Powrót