Po wydaniu orzeczenia o nabyciu spadku "ujawnia się" nieślubne dziecko zmarłego

• Autor wątku Autor wątku Flor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Po wydaniu orzeczenia o nabyciu spadku "ujawnia się" nieślubne dziecko zmarłego

Witam, sprawa wygląda tak:
W 2006 roku zmarł mój ojciec, po 6 miesiącach rozpoczęliśmy załatwiać sądownie sprawy spadkowe (ja, moje dwie siostry i mama).
Sąd wydał orzeczenie o nabyciu spadku przez rodzinę zmarłego. Załatwiliśmy sprawy z Urzędem Skarbowym. Poczyniliśmy kroki sądowe i swoje części spadku bez spłat przekazaliśmy mamie. Rok temu na portalu społecznościowym facebook, napisała do mnie kobieta, która twierdzi, że jest córką mojego zmarłego ojca (starsza ode mnie 4l) (jak sprawdzić czy to prawda? bo poza tym, ze umieściła tam zdjęcie ojca i twierdzi że płacił alimenty nie mogę mieć pewności-nawiasem mówiąc też mam dużo zdjęć kolegów ojca z wojska;)). Mama o tym fakcie nic nie wie. Co dalej jeśli okaże się, że to jest jego dziecko (musiał być wtedy jeszcze 19-latkiem)? SZOK
Czy mamy podjąć jakieś kroki, czy nie robić nic?
Co wtedy z postanowieniami Sądu?

RE: Po wydaniu orzeczenia o nabyciu spadku "ujawnia się" nieślubne dziecko zmarłego

Nic nie robic. Przeciez nie wiedzieliscie o jej istnieniu, a jest juz po wyroku sadu. Teraz po prostu musicie czekac, co ona zrobi. Nie mam informacji, czy jest uznana przez ojca itp.

RE: Po wydaniu orzeczenia o nabyciu spadku "ujawnia się" nieślubne dziecko zmarłego

W pierwszej kolejności musiałoby być ustalone, że to córka Pani ojca. Jeśli ojciec nie uznał tego dziecka w USC, ani nie było sprawy o ustalenie ojcostwa, to jedyną drogą prawną będzie powództwo o ustalenie ojcostwa. Jeśli ustalono by że pani ojciec jest ojcem wówczas jego córka mogłaby żądać zmiany postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku, o ile dziedziczenie było ustawowe. Jeśli Pani chce dowiedzieć się to córka ojca, może Pani wziąć odpis jej aktu urodzenia z USC (skoro znalazła Panią na facebooku to zna Pani jej dane).

Trudno mi jednoznacznie potwierdzić czy jest córką czy ojciec ją uznał, mama nic nie wie (to dla niej szok). Na portalu ma moje nazwisko, ale to przecież nie może być pewnikiem. Nie wiem gdzie się urodziła więc jak zdobyć akt urodzenia? Testamentu nie było, to była nagła śmierć.

Flor, dlatego jak na wstepie...:)

athina może masz rację, w końcu wielbłąd nie musi udowadniać garba, więc ja nie muszę szukać dowodów na to co pisze ta kobieta

Powrót