Po wypadku, roszczenie poszkodowanego że nie dostał odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku dawidek45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidek45

Użytkownik
Odpowiedzi
76
witam.
Mam problem związany ze stłuczką.
Nie podam nazwy ubezpieczyciela bo nie wiem czy mogę więc napisze tak.
Miałem stłuczkę , to moja wina, żeby nie wzywać policji i tym samym tracić czasu spisaliśmy oświadczenie i czesc...... po trzech tygodniach odzywa się do mnie poszkodowany że z jego sprawą nic się nie dzieje i że ubezpieczyciel nawet sie do niego nie odezwał.. że potrzebne mu auto a nie wrak, że chce żebym to jak pokrył koszty za naprawę ....
czy ta osoba mnie może pozwać do sądu?? czy może mi cos zrobic....
\Mam wykupione OC, BT ważne, nic nie kombinowane ze składką tylko wybrałem najtańszą wersje ubezpieczyciela bo autem jezdzę mało i nie potrzebuje polisy za 1000 zł....
co z tym tematem mogę zrobić??

pozdrawiam

Nic. Ma twoje oswiadczenie i numer polisy. Niech zalatwia z ubezpieczycielem. Twoje Tu zglosilo sie do ciebie zebys potwierdzil fakt stłuczki?

dostałem zapytanie z Tu czy stłuczka miała miejsce. odpisałem że tak, że mam zdjęcia aut , że napisałem oświadczenie w którym podaję sie za sprawcę kolizji..... po tej wiadomośći nic sie nie wydarzyło.... gośc nie miał wyceny, nikt do niego nie dzwoni a ja sie boję że to ja pomimo opłaconej składki, będe musiał mu auto naprawić..... szkoda mi gościa ale przecież właśnie po to kupiłem oc żeby samemu nie naprawiać komuś aut.... od 11 lat nie miałem stłuczki, to moja pierwsza....

Skad pewnosc ze nie miał wyceny i ze TU mu nic nie zaproponowalo. Raczej gosc dostal wycene i nie jest zadowolony wiec wymyslil ze od Ciebie wyrwie dodatkowa kase. Odeslih go do ubezpieczyciela i nic nie płać. Od tego masz OC.

gość do mnie wydzwania, mówi że potrzebne mu auto do pracy, że koszty tego zastoju poniosę ja..... gość ma mój adres boję się że jeszcze przyjedzie do mnie i będzie się kłócił..... czy moge napisać/zadzwonić do Tu i dowiedzieć się czy ktos się do niego odezwał w tej sprawie??

Nic nie rób. To nie Twoja sprawa zostaw to ubezpieczycielowi. W przypadku pozwu przeciwko Tobie masz obowiązek przypozwać ubezpieczyciela wtedy on wchodzi w Twoje miejsce, więc nie przejmuj się po to masz OC żeby Ciebie chroniło.

art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych „W postępowaniu sądowym o naprawienie szkody objętej ubezpieczeniem obowiązkowym odpowiedzialności cywilnej jest niezbędne przypozwanie zakładu ubezpieczeń. Zasadę tę stosuje się do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego i Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.”

Jak pan nadal bedzie wydzwanial to powiedz mu ze nie zyczysz sobie telefonow i jesli nie przestanie zglosisz sprawe na policje o nękanie.

Poszkodowany ma prawo dochodzić należnego mu odszkodowania i może w tej sprawie pozwać twoją osobę.

Co by się nie działo, Ty nic ze swojej kieszeni nie będziesz płacił. Facet jest poszkodowany, ale takie jest niestety życie. Może Ciebie pozwać, ale Ty wtedy przypozwiesz TU i to od TU Sąd może zasądzić jakieś dodatkowe pieniądze.

Powrót