Pobicie - co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku dokoncaniewiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dokoncaniewiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Jestem pierwszy raz na tego typu forum i z góry przepraszam jeśli wątek znalazł się w nieodpowiednim temacie.

Szukam porady, pomocy od strony prawnej. Sytuacja wygląda następująco - mieszkałam przez pewien dłuższy czas u rodziny mojego partnera (normalnie z meldunkiem, ze wszystkim). Oczywiście, rodzina wyraziła na to zgodę. Znajduję się 500 km od rodzinnego miasta i sytuacja niejako mnie zmusiła do takiego kroku.

Od pewnego czasu brat mojego partnera (lat 19) dokonywał wobec mnie swojego rodzaju przemocy słownej. Nie będę tutaj cytować określeń. Konkretnego powodu takiego zachowania nie potrafił określić, nie pomogła rozmowa.

Kolejnym krokiem było oplucie mi twarzy, a na następny dzień - uderzył mnie pięścią w oko. Obrażenia to opuchlizna, krwiak na powiece i gorsze widzenie. Na miejscu była policja, kazali przyjść na komendę w poniedziałek. Co do lekarza - niestety, nie udało mi się dostać na świąteczną pomoc doraźną, będę próbować jeszcze dziś i jutro obowiązkowo okulista.

Jakie kroki na drodze prawnej mogę podjąć w takiej sytuacji? Nie chciałabym tak tego pozostawić, dlatego że to nie jest pierwszy akt przemocy wobec mnie w tej rodzinie (1,5 roku temu zostałam pobita przez ciotkę partnera). W tej chwili już tam nie mieszkam, wyprowadziłam się tymczasowo do przyjaciółki, ale mimo to chciałabym cokolwiek wskórać, nawet głupi zwrot kosztów za lekarzy, cokolwiek. Bardzo proszę o pomoc, jestem załamana.

Witam. Tutaj znajdziesz kilka wążnych informacji dotyczących postępowania w takiej sytuacji z jaką Ty masz do czynienia.

http://www.pomocpokrzywdzonym.pl/kategorie-przestepstw/przestepstwa-przeciwko-zyciu-i-zdrowiu/bojka-i-pobicie/

Osobiście proponuję kontak z dzielnicowym i powiadomienie go o Pani problemie jak i omijać tych ludzi z daleka bo najwidoczniej maja poważny problem ze sobą. Myślę że najlepszym rozwiazaniem będzie zlozenie pisemnego zawiadomienia w Prokuraturze o popełnieniu przestępstwa. Proszę również wykonać sobie zdjecia obrażeń.

Powrót