Pobicie - efekt: 6 szwów.

• Autor wątku Autor wątku Blackall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blackall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Pisze w imieniu znajomego, który nie ma dostępnu do internetu.

Co grozi mu za pobicie, w wyniku czego tamta osoba ma założone 6 szwów? Był z kilkoma kolegami, tamci równiez byli w grupce. Trafili na siebie przypadkowo, ale niestety nie przeszli obok siebie obojętnie. Jak sie okazało tamta grupka była słabsza. Kolega jest pełnoletni, z policją do czynienia miał, gdy dostał mandat 200zł za zakłócanie spokoju. Poza tym żadnych spraw itp.

prawdopodobny zarzut z art. 157 &1 KK w zb. z art.158 &1 KK w zw. z art. 11 &2 KK (ale oczywiście wszystko zależy od okoliczności i ustaleń postępowania- podała pani (?) za mało danych)

Co mogę jeszcze podać, aby bardziej 'rozświetlić' sytuacje ?

okoliczności zdarzenia, jak do niego doszło , kto się bił, kto spowodował rany ,że trzeba było je zszywać , w jaki sposób one powstały (od uderzenia ręką? ciosu nożem? inne) itp. czy była zrobiona obdukcja? co napisał lekarz? - że były to obrażenia skutkujące rozstrojem zdrowia powyżej czy poniżej 7 dni...? itp itd... kto i o co złozył zawiadomienie?

Z opowiadań tego kolegi, w niektórych momentach chaotycznych zrozumiałem, że dwóch jego kumpli chodziło osobno po mieście, kolega natomiast z pozostałą trójką byli w zupełnie innym miejscu. Zadzwonili do siebie, i umówili się że za ileś tam minut spotkają sie tu i tu. Ta dwójka poszła w to miejscu, ale siedziała tam grupka 5 osób. A więc stanęli nie daleko nich. Niestety jakaś wymiana spojrzeń, głupich usmieszków i zaczęli się szarpać i poszło pierwsze uderzenie. Moj kolega z ta trójką innych byli już praktycznie na miejscu, i od razu zareagowali czyli podbiegli do nich i zaczęła sie bójka.Wymiana tylko kilku ciosów i grupka mojego znajomego po prostu uciekła, bo niedaleko jeździły jakieś auta. Rany miały dwie osoby z tamtych 5, i jeden z nich właśnie był dzień po tym zdarzeniu w szpitalu i tam dostał 6 szwów. Wyglądało to tak, jakby grupa mojego znajomego "wleciała" na tamtych. Rany powstały od uderzenia ręką, nikt nie miał żadnych pał/noży. Niewiem czy chodzi o obrażenia do 7 czy powyżej 7 dni, tego sie nie dowiedział. Osoba szyta chce złozyć zawiadomienie o pobicie, wie kto był z moim kolegom (zna 4 osoby). Co im grozi? Są pełnoletni, w dorobku 2 osoby mają manaty-200zł za zakłócanie spokoju. To tyle, co mi powiedział i chciałby się dowiedzieć co im grozi, wszyscy mówią o "zawiasach", że nic więcej im nie grozi.

Powrót