Pobicie+groźby+pomowienia.

• Autor wątku Autor wątku pabloss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pabloss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Uprzejmie proszę o pomoc.Od kilku lat jestem członkiem straży pożarnej(nienaganna opinia,szybki awans do stopnia dowódcy-nie spodobało sie to jednemu Panu).Pan X w konsekwencji tego ze nie mogł sie pogodzic z tym ze ja jako mlody czlowiek,moge troszke wiecej niz on,postanowił zrobic mi troszke pod gorke.Wymyslil sobie ze ja wraz z kilkoma kolegami ze strazy stoimy za jakimis podpaleniami.Sprawa trafila do policji i prokuratury.Prokurator umorzył sledztwo z powodu braku dowodów i swiadkow.Pomimo tego Pan X nadal chodził i rozpowiadał jakim ja to jestem złym człowiekiem.Kilka dni temu spotkałem sie z Panem X w remizie.Wiedzac o tym ze Pan X ma tendencje do przeinaczania i koloryzowania wyciagnalem telefon aby uwiecznic na nagraniu jego klamstwa.Rozmawialismy razem,ja,Pan X i kilku naszych kolegów.Panu X nie spodobało sie to ze nagrywam rozmowe,nazwał mnie dupkiem i ruszył w moją strone-chciał wyrwac mi tel z reki,ale jakos sie osłoniłem i kontynowałem rozmowe.Nagle Pan X znowu ruszył w moim kierunku-tym razem kopnał mnie w okolice klatki piersiowej i uderzył w twarz.Koledzy go odsuneli.Wezwalem policje,w tym momencie uslyszalem ze jestem zabity i zniszczony ze on ma kase na sądy(nikt inny tego nie słyszał).Policjanci zrobili notatke,bylem na pogotowiu,lekarz stwierdził:tempy uraz podbrzusza,widoczny uraz i zasinienie klatki,opuchlizne szczeki i podejrzenie wstrzasnienia mózgu.Lekarz który robi obdukcje bedzie osiagalny za kilka dni,wiec narazie mam tylko zasw.z pogotowia.Co dalej mam robic?Mam swiadkow i nagranie-jakie mam szanse w sadzie i co grozi Panu X.DZIEKUJE ZA POMOC.

Co robić dalej? Złożyć wniosek o ściganie. Pozostawać w kontakcie z policją i brać czynny udział w postępowaniu. Niewykluczone że istotne dla dalszego toku sprawy będzie to, czy odniosłeś w tym zdarzeniu obrażenia naruszające funkcjonowanie którego ś z Twoich narządów ciała na okres powyżej 7 dni.

Dzisiaj zrobiłem obdukcje-jest ponizej siedmiu dni.W tym wypadku wniosek o sciganie skladam ja??Sa jakies wzory tego typu pism???Jaka jest szansa ze wygram i poprostu czy warto??

Groźby (art. 190 § 1 k.k.) mogą być ścigane z oskarżenia publicznego - ale wyłącznie po złożeniu wniosku o ściganie przez pokrzywdzonego.

Uszkodzenie ciała poniżej 7 dni ścigane jest, co do zasady, z oskarżenia prywatnego (prywatny akt oskarżenia) ale wyjątkowo prokurator może objąc taki czyn ściganiem z urzędu jeżeli uzna, że przemawia za tym interes społeczny (art. 60 k.p.k.). Kto wie, może warto spróbowac zwrócić się do prokuratury by rozważyłą skorzystanie z takiej możliwości.

Mam pytanie podobnej natury. Jestem niepełnoletni.
Na moim osiedlu jest kilku "typowych chuliganów". Kilka razy były groźby słowne, raz napaść na kolegę, jednak nie robił o to afery. Dzisiaj dwoje z nich napadło mnie podczas wieczornego spaceru.
Dostałem kilka ciosów w twarz, jednak nie ma żadnych obrażeń ani nie było świadków. Mogę jedynie powiedzieć tyle że ja ich ignorowałem, i w pewnym sensie to ich prowokowało. Nie odgrażałem się ani nie prowokowałem do ataku.

Mam zamiar odwiedzić z ojcem komisariat i złożyć skargę.
Moim pytaniem jest czy policja podejmie się czegokolwiek jeśli nie ma żadnych dowodów.
Wiem że jeden z napastników miał już przydzielonego kuratora. Obaj są niepełnoletni.
Chciałbym im jak najbardziej "zaszkodzić" aby się opamiętali.

Powrót