Pobicie i świadek

• Autor wątku Autor wątku Bartek1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek1337

Użytkownik
Odpowiedzi
174
Jeśli pójdę do lasu z jakąś osoba np. Dziewczyna lub kolegą i zostanę napadniety i pobity i nie będę miał na to dowodu to czy obdukcja i jeden świadek wystarczy?

Czy to dość elastyczny temat i wszystko wyjdzie w trakcie dochodzenia?

Obdukcja i zaznanie świadka to właśnie dowody.

Wystarczające? Co jeśli pobilbym się sam i znalazł świadka na osobę która wiem że nie ma alibi? To nie uczciwe raczej.

Co by było?
Wszystko zależy od tego jakie obrażenia byś sobie zadał.
Jak byś się pociął nożem to oskarżony przez ciebie człowiek zapewne został by aresztowany.

Więc każdy może zrobić każdego tym bardziej jeśli wie że osoba ta w danym momencie będzie w miejscu popełnienia "przestepstwa". Areszt to wszystko wtedy ponieważ z braku dowodów jakichkolwiek nie można ukarać kogokolwiek choćby sędzia był nagrzanym świadkiem. Tak?

Nie tylko areszt ale i wyrok skazujący.
Co to znaczy nie ma dowodów.
Jest zeznanie poszkodowanego, jest obdukcja, jest świadek a oskarżony nie ma alibi.
Znam wiele takich przypadków.
Jedno z najgłupszych uzasadnień wyroku skazującego jakie czytałem to, że oskarżony jest przebiegłym recydywistą i może przebywać jednocześnie w dwóch miejscach.

Ostatnia edycja:
W dzisiejszych czasach o alibi wcale nie jest tak trudno. Kiedyś najlepiej było mieć świadków potwierdzających że w danym dniu o tej i o tej godzinie było się tu i tu. Dziś wszędzie są kamery monitoringu, w sklepach, bankomatach, na ulicach itp. Nawet jak wyjdziesz po papierosy do kiosku za rogiem to już jakaś kamera mogła to uchwycić. Do tego można śledzić gdzie dany telefon się logował, co również jest jakąś wskazówką na to, że to nie mogła być dana osoba. Ogólnie rzecz ujmując myślę że musiałby nastąpić naprawdę ogromny zbieg okoliczności by dana osoba została skazana na skutek takiego "spisku". Już pominę fakt że biegły bez problemu oceni czy rany od noża zadałeś sobie sam, zadał CI je ktoś, czy są one wynikiem walki itp.

A ten biegły sądowy to kto to jest tak na prawdę i co musi zrobić żeby nim zostać? Podejrzany zawód.

Lekarz, który zgłosił swoją kandydaturę i został wybrany przez Prezesa konkretnego sądu na biegłego. Przed wyborem dokonania, przebieg kariery itp takiego lekarza są dokładnie sprawdzane.

Brzmi uczciwie a w praktyce ten biegły może być przebiegły.

Więc jak już napisałem.
Jeśli dana osoba wejdzie do np. Lasu i uwieczni to kamera a ja będąc w tym samym miejscu i momencie wraz ze świadkiem mogę powiedzieć że ten ktoś mnie pobił nawet jak nie pobił? Brzmi nielogicznie. Bo za pewne zostanie aresztowany i dojdzie do procesu za który dostanie zawiasy. Więc jak to działa

Rozumiem że chcesz żebyśmy na forum Cię uczyli jak kogoś wsadzić za kratki za niepopełnione przestępstwo :D

Powrót