Pobicie nieletniego przez 24latka pomocy!

• Autor wątku Autor wątku Bartek1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chciałbym się zwrócić do Was z pytaniemi w sprawie pobicia.

Sprawa wygląda tak jestem nieletni (17lat) i od dłuższego czasu jestem nękany groźbami że 24 latek mnie zabije połamie mi nogi itp.
Są to wiadomości sms które mam do teraz zawierają one oprócz gróźb, jeszcze wyzwiska skierowane do mnie i znajomych.
Przyjechał on wkońcu w moje okolice z zamiarem spełnienia swoich gróźb, był z kolegami, tyle że wtedy do niczego nie doszło, bał się rzucić na mnie bo w mojej obronie stanęło paru kolegów.
Po pewnym czasie doszło wkońcu do spotkania i uderzył mnie tylko raz w głowę i znowu mi groził po czym odjechał.
Kilka dni temu znowu mnie pobił tym razem bardziej, poszedłem na obdukcje (opuchnięcie twarzy, zasinienia, czyli obrażenia do 7 dni) zgłosiłem sprawe na komisariacie.
Dodam jeszcze że tamta osoba jest powiązana z narkotykami, mogła być pod wpływem podczas pobicia.
Czy to także jest ważne podczas składania zeznań? Obawiam się dalszych pobić.

Chciałem zapytać:
Jaki wyrok mu grozi w najlepszym i najgorszym wypadku dla mnie?
Co można jeszcze zrobić w tej sprawie aby sprawca został ukarany?
Byłem na obdukcji raz i czy mogę pójść jeszcze raz,i czy będzie się to wliczało do dowodów (ucho nie przestaje mnie boleć i podejrzewam że mam chrząstkę uszkodzoną)?
Prosiłbym o szybką odpowiedź bo sprawa jest dla mnie bardzo ważna

Mamy do czynienia z czynem ciągłym sprawca działa w z góry powziętym zamiarze czyli bedzie odpowiadał za jedno przestępstwo, ze względu na Twój wiek można zastosować 207 par1 znęcanie się do 5 lat. Poinformuj o tym panów policjantów i powiedz, że twój wiek jest mu znany.
Inne przestępstwa pozostające w zbiegu.
190 par1 groźba karalna do 2 lat - musisz złożyć wniosek o ściganie
157 par2 lekki uszczerbek na zdrowiu do 2 lat - oskarżenie prywatne
217 par 1 naruszenie nietykalności cielesnej do roku.- oskarżenie prywatne
Jeżeli masz smsy i inne tego typu rzeczy nawet jeżeli nie masz obdukcji to możesz pokusić się o usiłowanie spowodowania średniego uszczerbku na zdrowiu 157 par 1- do 5 lat ale tutaj będzie ciężko.
Za przestępstwa pozostające w zbiegu nie odpowie.
Jego odpowiedzialność jest również uzależniona od wcześniejszej karalności.

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo za pomoc, czyli do złożonego już wcześniej zeznania mogę dołączyć to że mój wiek jest mu znany? Czyli pójść na komendę i o co poprosić? Dodam że zeznanie zostało wysłane już do prokuratury.

misiosnechacz napisał:
Mamy do czynienia z czynem ciągłym sprawca działa w z góry powziętym zamiarze czyli bedzie odpowiadał za jedno przestępstwo, ze względu na Twój wiek można zastosować 207 par1 znęcanie się do 5 lat. Poinformuj o tym panów policjantów i powiedz, że twój wiek jest mu znany.
Inne przestępstwa pozostające w zbiegu.
190 par1 groźba karalna do 2 lat - musisz złożyć wniosek o ściganie
157 par2 lekki uszczerbek na zdrowiu do 2 lat - oskarżenie prywatne
217 par 1 naruszenie nietykalności cielesnej do roku.- oskarżenie prywatne
Jeżeli masz smsy i inne tego typu rzeczy nawet jeżeli nie masz obdukcji to możesz pokusić się o usiłowanie spowodowania średniego uszczerbku na zdrowiu 157 par 1- do 5 lat ale tutaj będzie ciężko.
Za przestępstwa pozostające w zbiegu nie odpowie.
Jego odpowiedzialność jest również uzależniona od wcześniejszej karalności.
Proszę o jeszcze jedną odpowiedź:
Z powodu gróźb oraz pobić miewam koszmary, chodzę spięty i boję się już na przykład swobodnie przejść ulicą którą on często jeździ samochodem. Ma to jakikolwiek wpływ na sprawę? Jeśli tak to co mam zrobić aby to zostało udkumentowane?

Bartek1992 napisał:
Z powodu gróźb oraz pobić miewam koszmary, chodzę spięty i boję się już na przykład swobodnie przejść ulicą którą on często jeździ samochodem.
z tymi problemami to do psychologa albo psychiatry...

Markiz32 napisał:
z tymi problemami to do psychologa albo psychiatry...

papierek od tego psychologa bądź psychiatry może być wtedy dowodem przeciwko niemu oraz pomocne przy usadzeniu tego faceta?

a ty chcesz się wyleczyć czy fakt iż jesteś chory jest ci obojętny tylko zamierzasz kogoś "usadzić"...?

może chcieć się wyleczyć ,jednocześnie zamierza kogoś "posadzić" .te dwie sprawy się nie wykluczają,ale ja w Bartku nie siedze i nie wiem czego chce:)

Powrót