Pobicie - odpis wyroku / odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku Nickiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nickiel

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam

Ponad 1,5 roku temu miało miejsce pobicie w skutek którego nie mam do końca sprawnej ręki. Przechodziłem kilkumiesięczną rehabilitację etc

Poza jednym listem o rozpoczęciu sprawy nie dostałem zupełnie nic z sądu, dziś dzwonię okazało się, że doszło do ogłoszenia wyroku w dniu 25 czerwca i sprawca został skazany w zawieszeniu plus grzywna.

Po pierwsze chciałbym odpis wyroku i tu pytanie czy mogę to zrobić osobiście stawiając się w placówce sądu czy muszę robić to listownie ? ( Słyszałem o jakiś opłatach za stronę, jak mam to uiścić ? )

Po drugie brać adwokata czy zdać się na jakąś firmę która zajmuję się odszkodowaniami a może robić to sam ? Sprawca to niestety dwudziestokilkuletni, nie pracujący obibok na utrzymaniu rodziców. Czy cokolwiek z takiego kogoś da się ściągnąć? Może tylko poniosę koszty w sprawie cywilnej, bo sprawca okaże się niewypłacalny?

Witam,
Może Pan złożyć wniosek o odpis orzeczenia, zarówno osobiście jak i listownie (listem poleconym, do sądu, przed którym toczyła się sprawa.
Opłata za odpis orzeczenia wynosi 6zł za stronę - polecam więc zadzwonić lub udać się do Biura obsługi interesanta w danym sądzie i dowiedzieć się o aktualną sygnaturę akt oraz zapytać o liczbę stron wyroku. To ważne, ponieważ zarówno sygnaturę akt jak i dowód uiszczenia wpłaty będzie Pan musiał zawrzeć we wniosku.
Opłatę tę może uiścić Pan przelewem lub w znaczkach sądowych (do kupienia w sądzie),naklejanych na wniosku.
Wzory takich wniosków wraz z opisem co powinno się w nim znaleźć z łatwością znajdzie Pan w internecie.
Co do sprawy o odszkodowanie - polecałabym powalczyć osobiście. Z gotowym wyrokiem karnym nie powinno być to trudne a adwokaci czy kancelarie zajmujące się odszkodowaniami kosztują sporo ( tytułem tylko przykładu -np. 20 % od zasądzonego odszkodowania).
Ściągnięciem zasądzonego odszkodowania zajmie się komornik, nawet jeśli sprawca teraz jest niewypłacalny, to nie oznacza, że nie będzie nigdy wypłacalny. Suma zostanie więc ściągnięta prędzej czy później. Co do zasady strona przegrywająca jest obowiązana zwrócić przeciwnikowi , na jego żądanie, koszty procesu (art. 98KPC). Wyjątkiem jest sytuacja, gdy sąd częściowo tylko uwzględni Pana żądanie lub w wypadkach szczególnie uzasadnionych (art. 102 KPC), gdy sytuacja osobista i majątkowa pozwanego za tym przemawia (ale uważam, że ten przepis nie będzie miał zastosowania w tej sytuacji).

Czyli rozumiem, że jak stawię się osobiście w sądzie to odpis uzyskam od razu ?

Jeżeli wystąpię sam z pozwem cywilnym co muszę przygotować czy muszę mieć jakieś orzeczenie lekarskie o niesprawności ? Na wszystkie badania i wizyty u prywatnych lekarzy mam kwity, prześwietlenia, wyniki badań etc

Nie, nie, nie - osobiście może Pan złożyć wniosek ale raczej nie otrzyma Pan z miejsca odpisu orzeczenia. Może Pan natomiast zastrzec, że chciałby Pan je osobiście odebrać w wyznaczonym terminie ( zawsze to troszkę szybciej, aniżeli miałoby iść pocztą, jeśli zależy Panu na czasie).
Co do pozwu- załącza Pan wszystko co uzasadnia Pana roszczenia i kwotę dochodzonego roszczenia.Jako dowody jak najbardziej może Pan załączyć wszystkie badania, rachunki ,recepty, zaświadczenia lekarskie, wyniki badań, listę świadków, którzy np. opiekowali się Panem w czasie leczenia, karty rehabilitacyjne - wszystko to, co pozwoli Sądowi na ocenę szkody, jej rozmiarów i stopnia uszczerbku.

Powrót