pobicie w czasie trwania wyroku w zawieszeniu, pomocy..

• Autor wątku Autor wątku 6re6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
6

6re6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
nie znam za bardzo terminów prawnych, postaram się przedstawić sytuację własnymi słowami.
Jestem nowy na forum, potrzebuje szybkiej opinii, pomocy w moim przypadku.
przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego przypadku.

Otóz, dostałem wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata za posiadanie narkotyków (nie pamietam paragrafów, nie jestem teraz w stanie ich sprawdzic..), wyrok, który miał mi się skonczyć we wrześniu tego roku. (bardzo dobre kontakty z kuratorem, miał anulowac mi reszte zawiasów po przedstawieniu zaswiadczenia, że pracuję - przebywałem wczesniej w Anglii)

Niestety, w sylwestrową noc uderzyłem pewnego gościa w twarz na parkiecie na dyskotece, policja spisała tylko moje dane, nie badała mnie alkomatem ani nic z tych rzeczy. Niedawno wróciłem z UK juz na stałe i dostałem wezwanie, które mogłem odebrac dopiero dziś. Widnieje na nim wezwanie na jutro z art.157 paragraf 1.

Załuje tego co zrobiłem, pilnowałem sie długi czas, niestety..

Czy można iść z tym człowiekiem na jakąś ugodę, mediację, odszkodowanie.. cokolwiek, żeby tylko nie pójść do więzienia? jeśli sie przyznam, wyrażę skruchę i chęć zadość uczynienia, jest jakas mozliwość unikniecia więzienia?
jak zachowa się sąd? O co mogę wnosić juz na jutrzeszym przesluchaniu? Czy wypada pójść do kuratorki i przedstawic jej moją sytuację?

Proszę o jak najszybszą pomoc, dziekuję

Nikt?
To chociaż kwestia składania jutrzejszych zeznań - mogę ich odmówic, by np. wynająć adwokata? Czy to w ogóle cos da?

Jaka machina rusza po złożeniu przeze mnie wyjaśnień?

a więc tak, w okresie próby dopuściłeś się przestępstwa z art. 157 ( uszczerbek na zdrowiu, rozstrojenie zdrowia ) pod grozbą kary od 3 miesięcy do 5 lat. Przestępstwo to jest ścigane z oskarżenia prywatnego.

Twoja sytuacja wygląda tak, jeżeli poszkodowany wycofa wniosek o ściganie to wówczas sąd powinien umorzy postępowanie przeciwko Tobie, co za tym idzie nie ma kary

Jeżeli poszkodowany nie wycofa, a pogodzisz się z poszkodowanym i przeprosisz go, sąd złagodzi kare, orzeknie wyrok wobec przestępstwa pierwszego i drugiego. Możesz ubiegać się o wyrok łączny

Oczywiście możesz korzystać z usług adwokata, to nie zaszkodzi

dzieki metiu, jutro lece do adwokata.

Jak mam z kims takim rozmawiac o wycofaniu wniosku, nie znam go, nie wiem gdzie mieszka itd? moge mu zaoferowac jakies zadoscuczynienie, np. pieniadze? Wszystko odbywa sie za plecami prokuratury?

Jutro pojde do adwokata i sie wszystkiego dowiem, ale jakos chce sie jeszcze dzisiaj uspokoic

Co jesli na dyskotece nie bylo monitoringu, swiadek to chyba tylko jego dziewczyna, a zaden bramkarz mnie nie wynosil tylko sam wyszedlem z klubu i tam, mozna powiedziec, "zaczekalem" na policje? mozna wtedy sie nie przyznac?

Duza liczba pytan, ale naprawde trzese portkami

PS chlopak sobie zasluzyl, a ja jestem glupi ze tak mysle

najlepszą dla ciebie alternatywą bedzie pogodzenie się z poszkodowanym, jego dane zasięgniesz na policji,
możesz nie przyznać się do winy i grać na zwłoke, dochodzenie będzie trwało miesiące, skończy się okres próby i nie doliczą Tobie za wcześniejsze przestępstwo
Jeszcze nie jestem orłem w tych sprawach, pytaj adwokata
pozdrawiam

Powrót