Pobicie

• Autor wątku Autor wątku aspire
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: Pobicie kochanki

To zalezy od obrażeń - art.217, art.157 par 2 , art. 157 par 1 kk

Bardzo prosze o pomoc

W grę może tu wchodzić art. 217 kk i wtedy może Pan bronić się art. 217 par. 2kk:
Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
Ale wszystko zależy co napisał lekarz w obdukcji i co będzie w akcie oskarżenia.
Tak jak napisał Atmosphere kwalifikacja może być również z art. 157 kk.
Jeśli Pan dostanie grzywnę to zawsze może Pan wnosić o rozłożenia na raty, a jeśli orzeczona będzie kara pozbawienia wolności to na pewno z warunkowym zawieszeniem wykonania.

Bardzo prosze o pomoc

Przede wszystkim musi Pan znać poznać jakich obrażeń doznala Pana znajoma. To determinuje dalsze działania.
Z dobrowolnym poddaniem się karze (art. 335 k.p.k.) radzę się nie śpieszyć.
Najistotniejsze w chwili obecnej jest to w jakim charakterze zostanie Pan przesluchany. Jeżeli będzie Pan przesłuchany jako świadek, to proszę opowiedzieć dokładnie, ze wszystkimi szczegółami całą sytuację. Może Pan również wnosić żeby w protokole zawarto Pańskie zdanie co do żalu etc.
Jeżeli zostaną Panu natomiast przedstawione zarzuty, to ma Pan prawo do składania wyjaśnień lub odmowy składania wyjaśnień oraz odmowy odpowiedzi na poszczególne pytania. Osobiście przy tego typu sprawach jestem za tym, aby podejrzany składał wyjaśnienia, gdyż tylko w ten sposób ma możliwość przedstawienia swojej wersji wydarzeń. Jednocześnie podejrzanemu przysługuje prawo do zaznajomienia się z aktami sprawy. Prowadzący może nie dać od razu tych akt, ale wówczas skalda się wniosek o końcowe zaznajomienie z aktami sprawy. Dopiero znając akta sprawy, i swoją sytuację mozna rozwazyć dobrowolne poddanie się karze.

A czemu znajoma zrobiła obdukcję dopiero na drugi dzień? Po pierwsze wytrzeźwiala - jest to ze wszech miar logiczne, gdyż powszechnie wiadomo że alkohol jest znieczulaczem, i mogła nie czuć że coś ją boli. Po drugie po upływie 24 - 36 godzin od zdarzenia krwiaki są już ładnie wybarwione i są wyraźne. Nie sposób jakiegoś przeoczyć.
Kobiety to bardzo sprytne i przebiegle istotki..... :ok:

Bardzo prosze o pomoc

Może policjant namawia do kontaktu bo zarówno czyn z art 217 kk, jak i z art. 157 par. 2 są ścigane z oskarżenia prywatnego, więc jeśli pokrzywdzona cofnęłaby wniosek a prokurator wyraził zgodę to byłoby po sprawie.
Generalnie zgadzam się z poradą magnatex. Jak będzie Panu postawiony zarzut, to dowie się Pan z jakiego artykułu.
A na 335 nie radzę się godzić, już lepiej skorzystać z podobnej instytucji przed sądem (387 kpk) tylko zwracam uwagę, iż na tym etapie potrzebna będzie również zgoda pokrzywdzonej.

Bardzo prosze o pomoc.

No na razie nie jest Pan oskarżony bo nie ma jeszcze aktu oskarżenia.

[cytat="aspire":20bao2i5]Nie wiem o co chodzi,byłem dziś na policji i policjant powiedział że bedzie wzywał poszkodowaną na rozmowe bo musi zadac jej kilka pytań,ja zapytałem co mi grozi powiedział że art. 157 kk,ale spokojnie bo nie jestem oskarżony,nawet jako świadka mnie nie przesłuchał i nic nie spisał tylko kazał czekac na telefon,poprosiłem żeby zasugerował poszkodowanej żeby odstąpiła od oskarżenia,powiedzial że nic nie obiecuje,kompletnie nie wiem co jest grane,czy to tak się odbywa?[/cytat:20bao2i5]

czynności sprawdzające

Raczej wyjasnianie okoliczności zdarzenia.

No zalezy co Pan robił i czy będa dowody.

Powrót