pobicie

• Autor wątku Autor wątku wiczi90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiczi90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pobiliśmy kolegę z klasy na teranie szkoły w (szkole) pobiliśmy go za to ze wyzwał nasza koleżankę. to było tak ze dostał raz z głowy i i 4 razy z pieści . nic mu się ogólnie nie stało tylko miał stłuczony nos..założył nam sprawę za pobicie. z artykułu 158 par 1 k.k.kara jaka może nas spotkać to 5 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na okres 3 lat próby,dozór kuratora i grzywna w wysokości 300 zł czy to nie jest surowa kara ? czy taka mogę dostać razem z kolega ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
bardzo niziutka kara... i tylko 300 PLN grzywny....

i nie wiem czemu nie ma tam kuratora....bo domniemuję ,że z uwagi na wiek być powinien...

ale zawiasy ?? to jest największa kara bo sprawa będzie dopiero później. ale czy dostane zawiasy ?

no przecież prokurator wnioskuje właśnie o 3 lata zawiasów....

aa - i kuratora (doczytałem)

wiczi90 napisał:
ale zawiasy ?? to jest największa kara bo sprawa będzie dopiero później. ale czy dostane zawiasy ?

Jeżeli Sąd przychyli się do wniosku Prokuratora to nie będzie rozprawy tylko posiedzenie.
Na posiedzeniu tym Sąd oficjalnie zaaprobuje wniosek Prokuratora, i kara uzgodniona wcześniej z Prokuratorem stanie się faktem.
Oczywiście możesz się wycofać z ugody z Prokuratorem.
Jeżeli nie odpowiada Ci wyrok z warunkowym zawieszeniem wykonania kary, a chciałbyś iść na te 5 miesięcy do więzienia to Twój wybór - droga wolna :D

właśnie nie chce iść na to 5 miesięcy do wiezienia . nie byłem karany to pierwsza taka sprawa. nie było poważne pobicie. czy jest jakaś szansa żebym nie poszedł do wiezienia ? :(

Człowieku....
Naucz się czytać ze zrozumieniem .
Skoro prokurator zgodził się na karę z warunkowym zawieszeniem wykonania kary, i zawarł to w akcie oskarżenia, to oznacza że on też uważa że zaproponowana Ci kara wystarczy.
Na Twoją korzyść przemawia także fakt, iż wcześniej nie Byłeś karany.
Sądy przeważnie przychylają się do wniosków złożonych w trybie art. 335 k.p.k. tak więc radzę być dobrej myśli.

PS. Stwierdzenie
nie było to poważne pobicie
jest śmieszne i żałosne zarazem. Dopuściłeś się przestępstwa i jest to kwestia bezdyskusyjna. Szkoda że bijąc tego chłopaka nie pomyślałeś, jak niewiele czasami potrzeba aby podczas takiej zwykłej bójki zabić człowieka. Czasami wystarczy jedno uderzenie, nieszczęśliwy upadek etc i nieszczęście gotowe. Wówczas nie siedziałbyś przy komputerze, a "odpoczywał" w areszcie, zaś sąsiedzi Twojej rodziny wskazywali by ją jako rodzinę "mordercy". Pomyśl więc na przyszłość zanim coś głupiego zrobisz lub powiesz. :x

Ostatnia edycja:
O taa ;] ;) dostał bo zasłużył . jak by od kurw wyzywał twoja dziewczynę tez byś go uderzył ;] porostu czekam na sprawę i zobaczę jak będzie .

Powrót