Pobicie

• Autor wątku Autor wątku slimu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimu

Witam pare dni temu zostałem pobity mam obdukcję.I moje pytanie przy sprawie w sądzię z takim orzeczeniem lekarskim co moge zyskać i czy sprawa będzie łatwa do wygrania.Zajście miało miejsce pod niewielką imprezą wychodziłem sam z oskarżonym lecz świadek widział mnie dopiero po zajściu i na kamerach widać dwa cienie nie widać dokładnie kto to był.Do zajścia nie przyjechała policja.Sam dowiedziałem się jak sie nazywa i zrobiłem obdukcję.Czy według was obdukcja jest dobrze sporządzona.Co mu może za to grozić przy sprawie w sądzie i jakiego zadośćuczynienia mogę oczekiwać.Dzięki i Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
1. Jeżeli lekarz sporządzający opinię miał uprawnienia biegłego sądowego, to opinia ta z całą pewnością będzie istotnym dowodem w sprawie.

2. Z tym dokumentem proponuję udać się do właściwej terytorialnie jednostki Policji, i złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Ponieważ jak wynika z opinii obrażenia są na powyżej 7 dni, to mamy tu doczyniania z przestępstwem z art. 157 par. 1 k.k.

3. Odnośnie tego co może sprawcy grozić to teoretycznie rzecz biorąc od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Faktycznie zaś na wymiar kary ma wpływ wiele okoliczności m. in. okoliczności zdarzenia, poprzednia karalność, zachowanie sprawcy po zdarzeniu, etc

magnatex napisał:
1. Jeżeli lekarz sporządzający opinię miał uprawnienia biegłego sądowego, to opinia ta z całą pewnością będzie istotnym dowodem w sprawie.

Moim zdaniem jeżeli lekarz nie ma uprawnień biegłego dokument także może być bardzo istotny.

Powrót