Pobieraczek.pl a osoba niepełnoletnia

• Autor wątku Autor wątku userek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

userek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, czy osoba niepełnoletnia może zawrzeć umowę z portalem pobieraczek bez zgody rodzica i czy taka umowa jest ważna?

W myśl ich regulaminu opłata jest nakładana na osobę pełnoletnią, właściciela numeru IP,a nie na osobę,która akurat siedziała przy komputerze(z resztą nie udowodnisz tak łatwo, że to niepełnoletni siedział) .
Jednak umowę można łatwo rozwiązać nic nie płacąc dzięki decyzji UOKiK:
http://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=1970

Dokładne informacje jak zerwać tą umowę bez kary można uzyskać od lokalnego rzecznika praw konsumenta.

Tyle na ten temat.

Bercik13 napisał:
W myśl ich regulaminu opłata jest nakładana na osobę pełnoletnią, właściciela numeru IP,a nie na osobę,która akurat siedziała przy komputerze(z resztą nie udowodnisz tak łatwo, że to niepełnoletni siedział).
No... to chyba jakaś kompletna bzdura. Możesz przytoczyć ten fragment regulaminu?

Ripper faktycznie,mój błąd nie ma tego w regulaminie.Zasugerowałem się ich wezwaniami do zapłaty z informacją o numerze IP.

Bercik13 napisał:
Jednak umowę można łatwo rozwiązać nic nie płacąc dzięki decyzji UOKiK

Zacytuj fragment tej decyzji, w której jest mowa o łatwym rozwiązaniu umowy i uniknięciu opłat.

Fragment decyzja UOKiK
1. uznaje się za praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów, o której mowa w
art. 24 ust. 1 i 2 pkt 3 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów działanie ww.
przedsiębiorców polegające na stosowaniu reklamy wprowadzającej konsumentów w błąd co
do bezpłatności świadczonych usług w okresie 10 dni od dnia zawarcia umowy oraz co do
okresu, na jaki umowa zostaje zawarta, co narusza art. 4 ust. 1 i 2 w zw. z art. 5 ust. 1 ustawy
z dnia 23 sierpnia 2007 roku o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz.U.
Nr. 171, poz. 1206) i godzi w zbiorowe interesy konsumentów.
i nakazuje się zaniechania jej stosowania.
2. uznaje się za praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów, o której mowa w
art. 24 ust. 1 i 2 pkt 3 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów działanie ww.
przedsiębiorców polegające na zamieszczeniu na stronie internetowej Pobieraczek.pl - Twój dostęp do Usenetu
informacji handlowej, na którą składa się:
a) reklama w postaci baneru reklamowego,
b) sformułowanie o treści „Tak, chcę testować przez 10 dni!”,
c) informacja pod tytułem „Informacja dla klientów”,
która wprowadza konsumentów w błąd co do bezpłatności świadczonych usług w okresie 10 dni
od dnia zawarcia umowy oraz co do okresu, na jaki umowa zostaje zawarta, co narusza art. 4 ust.
1 i 2 w związku z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 roku o przeciwdziałaniu
nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz.U. Nr. 171, poz. 1206) i godzi w zbiorowe interesy
konsumentów i nakazuje się zaniechanie jej stosowania.

Podstawą do rozwiązania umowy jest wprowadzająca w błąd reklama. Z tego co wiem rzecznicy praw konsumenta zajmują się już ponad 200 oszukanymi osobami, które na tej podstawie chcą odstąpić od umowy.

Do tego dochodzi brak pisemnego potwierdzenie zawarcia umowy i jej warunków, co wydłuża okres, w którym można bez konsekwencji odstąpić od umowy, do 3 miesięcy.
O tym również można przeczytać na stronach UOKiK.

No ale to jest odpowiedź na moje pytanie. We wklejonym fragmencie nie ma nic o możliwości odstąpienia od zawartych umów, o której piszesz, a które, z tego co ja wiem, są ważne.

Proszę bardzo:
KC:
"Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
Art. 86. § 1. Jeżeli błąd wywołała druga strona podstępnie, uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może nastąpić także wtedy, gdy błąd nie był istotny, jak również wtedy, gdy nie dotyczył treści czynności prawnej.
Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał."

Powrót