Pobieraczek5 wyłudza pieniądze!! Co robić??

• Autor wątku Autor wątku asiek27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
StaszekBe napisał:
Proponuję obejrzeć "Ekspres Reporterów" z dnia 24 listopada.

Obejrzałem, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem, dodam jeszcze ze mam ponad 18lat.

witam wszystkich chciałbym napisać rozwiązanie umowy z POBIERACZEK.PL lecz nie wiem jak ma ktoś jakiś wzór jak to napisać to proszę o podanie na adres:jaroogd@autograf.pl bo nigdzie nie mogę znaleźć z góry DZIĘKUJE

Do rudy86
1.z umowy zawartej drogą internetową możesz się wycofać w okresie trzech miesięcy (jeżeli druga strona umowy wprowadziła cię w świadomie w błąd to popełniła przestępstwo)
2. Proponowałbym sprawdzenie czy pobieraczek ma prawo sprzedaży plików internetowych
3. Proponowałbym zrzeszenie się osób pokrzywdzonych przez pobieraczka (jest ich sporo) i przekazać sprawę do prokuratury ( przeczytałem umowę i wydaje mi się, że sprawa jest do wygrania)

StaszekBe napisał:
Do rudy86
1.z umowy zawartej drogą internetową możesz się wycofać w okresie trzech miesięcy (jeżeli druga strona umowy wprowadziła cię w świadomie w błąd to popełniła przestępstwo)
2. Proponowałbym sprawdzenie czy pobieraczek ma prawo sprzedaży plików internetowych
3. Proponowałbym zrzeszenie się osób pokrzywdzonych przez pobieraczka (jest ich sporo) i przekazać sprawę do prokuratury ( przeczytałem umowę i wydaje mi się, że sprawa jest do wygrania)

No właśnie chciałbym skorzystać z opcji 1, i wycofać się z umowy, z tym że...umowa nie jest na mnie, bo jak napisałem wcześniej, podałem fikcyjne dane, więc jak bym miał wysłać wypowiedzenie, to po pierwsze musiał bym jakoś zdobyć dane które podałem ( a na stronie nie idzie ich znaleść ) a po drugie wysłać podrobione pismo...co mi się nie podoba ( co prawda weryfikacja owego pisma chyba nie będzie specjalnie łatwa ).

Pobieraczek oczywiście groził innym że podanie fikcyjnych danych jest to łamanie art. 286 kodeksu karnego. Znalazłem coś takiego http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=24739. I w mojej ocenie ( nie jestem prawnikiem, więc mogę się mylić ) to samo zawarcie takiej fikcyjnej umowy, i nie korzystanie z tego serwisu nie powoduje powstania przestępstwa. Co więcej wydaje mi się że firma obsługująca tą stronę łamie 1paragraf tego artykułu, mam rację ?

Dodatkowo wydaje mi się ze samo IP to za mało aby ustalić osobę, która podpisała umowę, jako że jak ktoś ma router WiFi w domu z niezabezpieczoną siecią, to każdy może z tego skorzystać.

Na początek wystarczy IP. Ustali się właściciela sprzętu, administratora, krąg osób korzystających z tego IP. A poprzez ich przesłuchanie, rzucenie dat ustali się osobę, która danego dnia o danej godzinie korzystała z komputera i łączyłą się z serwerem firmy.

Co to za problem? TRochę trzeba się napracować, ale się da.

Tia ciekawe skąd sobie ten IP weźmiesz?
Z czapki?
PobXXXXek nigdy nikogo nie podało do Sądu i na pewno nie wystąpi o ujawnienie twoich danych po adresie IP przecież dobrze wiedzą że wała robią więc poco się pogrążać.
Tylko nakaz Sądowy zmusi operatora do ujawnienia twoich danych.
Adres IP jest w większości zmienny - przydzielany dynamicznie.
Najlepszym rozwiązaniem jest korzystać z serwerów proxy.
Pozatym jezeli masz router to powinien on działać właśnie jak serwer proxy przynajmniej idzie go tak skonfigurować.

Ponury napisał:
...ale się da.
Raczej może się dać.
Nie wiem skąd się wzięła ta ślepa wiara w siłę identyfikacyjną adresu IP.
Co najmniej klika różnych, wcale nierzadko spotykanych problemów może spowodować, iż identyfikacja delikwenta po adresie IP będzie niemożliwa. Począwszy od użycia serwerów proxy, poprzez NATy z routerami nie rejestrującymi ruchu, a skończywszy na czterech osobach korzystających z tego samego adresu, z których żadna się nie przyzna do korzystania z komputera danego dnia o danej porze.

Dzis w emailu dostalem cos takiego:
Szanowny Panie ochucki,

Dnia 11.11.2009 z komputera o adresie IP 193.239.125.1 zamówił Pan na stronie Pobieraczek.pl naszą usługę i do dnia dzisiejszego jeszcze nie została ona należycie opłacona.

Z uwagi na to, że poprzez rejestrację na stronie zawarł Pan z nami umowę o świadczenie usług Usenet na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204), doręczamy Panu niniejsze wezwanie do zapłaty.

Jednocześnie informujemy, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty spowoduje poważne konsekwencje prawne. Następstwem wszczęcia przez nas przeciwko Panu stosownych czynności prawnych mających na celu wyegzekwowanie należności wraz z ustawowymi odsetkami za każdy dzień opóźnienia - będą dodatkowe koszty postępowania windykacyjnego, sądowego a następnie komorniczego.

W stosunku do osób uchylających się od terminowej zapłaty możliwe są następujące kroki prawne:
- przekazanie sprawy profesjonalnej firmie windykacyjnej,
- przekazanie sprawy profesjonalnej kancelarii prawnej,
- postępowanie sądowe,
- komornicza egzekucja należności,
- Wpis do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, który wiązać się może m.in. z odmową udzielenia kredytu lub leasingu a nawet całkowitą utratą wiarygodności w kontaktach handlowych.

W związku z tym wzywamy Pana do dobrowolnej zapłaty należnej kwoty w wysokości 94,80 PLN w ciągu 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:

1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem: https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.

2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Numer rachunku: 36 1600 1303 0004 1002 2832 0150
Tytuł przelewu: Pobieraczek5 - amatus2@wp.pl
Gotowy blankiet wpłaty możecie Państwo wygenerować pod adresem http://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=iJ9+lyy0I+h9MPHaqQ==

W razie pytań prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta pod adresem bok@pobieraczek.pl

Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl

Co mam teraz zrobic?Czy mozna wypowiedziec im umowe?W programie Ekspres reportero powiedziano ze moge to zrobic do 3 mc po zawraciu umowy.Ale jak to zrobic, czy ktos ma z was gotowy druk czy cos w tym stylu.prosze o pomoc, przeslanie informacji na maila:amatus2@wp.pl

Czy mail o treści
"Oświadczam, że zgodnie z art. 10 ust. 2 o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22, poz. 271) odstępuję od umowy z portalem pobieraczek.pl (którego właścicielem jest firma Eller Service S.C. Mieszcząca się pod adresem 80-350 Gdańsk, ul. Chłopska 72) z dnia ....."
Mógłby być potraktowany jako dowód w ewentualnej sprawie sądowej, świadczący o tym, że rozwiązaliśmy umowę w określonym przez wymieniony artykuł okresie czasu?

Tak, tylko że prześlij także listem poleconym. Potem w razie sprawy o wiele łatwiej udowodnisz, że zostało to im doręczone.

takie rzeczy zawsze najlepiej wysyłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru albo składać osobiście za potwierdzeniem przyjęcia na kopii składającego...

Jestem właśnie w takiej sytuacji i korzystając z okazji zapraszam wszystkich zainteresowanych tą sprawą do siebie, procedura przeciw tej firmie została uruchomiona. Przecięż oni nawet nie podają zmian prawnych w korespondencji do "niby osoby dłużnika" np.:na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204, a gdzie póż. zm.) doszło do zawarcia wiążącej obie strony umowy. Police na przestępczość elektroniczną (wułudzanie kasy) jest bardzo ale to bardzo uczulona.Pozdrawiam.

Mam ten sam problem zarejestrowałam się na pobieraczku nie ściągnełam od nich żadnego pliku bo nie mogłam i przestałam wogóle zaglądać na tę stronę. Teraz dostaję e-maile z nakazem szybkiej zapłaty i grożą mi sądem. Nie mam pojęcia co z tym zrobić, zapłacić nie mam z czego bo nie pracuję.:?:?

Nic nie płać!!! Tak jak pisałam w poprzednich postach oznacz jako spam i gotowe nic więcej mi nie przysłali!!!!!:cool:

Mam problem mój młodszy brat wszedł na tą strone pobieraczek i podał wałszywe dane osobowe ...po miesiącu przysłano mi email do zapłaty jakiejś kwoty pienięrznej...co mam zrobić??? Mam płacić za same wejście na tą strone...

Poczytaj poprzedni posty i wszystko się dowiesz?? Nie pytaj co zrobić bo już to zostało napisane!!:confused:

sposób na spam: (np niechciane wiadomosci email)

Wniosek o usunięcie danych osobowych
> >
> >> Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych,
> >> Ja niżej podpisany zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie
> >> przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych
> >> ze zbioru danych Firmy xxx

pozdro :)

Ostatnia edycja:
Wszystko co piszecie rozumiem tak zebym im nie placil.
ale jesli przyslali mi przedsadowe wezwanie i na dodatek podalem nieprawidlowe dane to co mam zrobic i jesli przysluguje mi cos takiego 3 miesieczne wypowiedzenie to czy moglby ktos na moj adres e-mail- muszka-radom@o2.pl przeslac jakis blankiet gotowy albo cos zebym mogl im to wyslac?? prosze bo nie wiem co robic mam 3 dni na zaplacenie .

Witam. Też mam ten sam problem i też podałem fałszywe dane. Mógłbym dostac na emaila ( dreamor14@interia.pl ) lub na forum druczek o zerwanie umowy czy coś w tym stylu? Z góry bardzo dziękuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót