Pobierania Kindergeld w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku ANNA95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANNA95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Mam pytanie dotyczące pobierania Kindergeld w Niemczech.Otóż mój mąż od 2004 roku pracował legalnie w niemieckiej firmie budowlanej.W roku 2005 w listopadzie miał wypadek na budowie, po którym przebywał na chorobowym przez 18 miesięcy .Za okres ten otrzymał Kindergeld.Problemy zaczynają się gdy po zakończeniu chorobowego mąż został skierowany do urzędu pracy aby zarejestrował się jako bezrobotny.Od 18 maja 2007 był już osobą bezrobotną pobierającą zasiłek dla bezrobotnych.Między czasie Berufsgenossenschaft przyznał mu zasiłek wypadkowy w kwocie 291 euro.I tu moje pytanie czy podczas pobierania zasiłku dla bezrobotnych mężowi przysługiwało prawo do Kidergeld, oraz czy na rencie wypadkowej(mąż jest nie zdolny do pracy w swoim zawodzie) przysługuje mu nadal Kindergeld?Proszę o pomoc w tej sprawie.Dziękuję.

Uwazam,ze skoro pobiera tu zasilek to nalezy mu sie Kindergeld.Wszyscy ludzie na zasilku dla bezrobotnych dostaja Kindergeld,to jest zasilek dla dzieci ,skoro ma zasilek to i musi dostawac na dzieci pieniadze
pozdrawiam

Powrót