pobieranie alimentów na dziecko w Polsce i benefitow w UK.

• Autor wątku Autor wątku betax2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

betax2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Moja byla kobieta ciągnie ode mnie alimenty mieszkajac z moim synem w UK. Na wyspach pobiera benefity jako samotna matka i przylatuje do kraju co jakis czas wybrac alimenty ktore przysadzil mi sąd dobre pare lat temu. Co robic ? Ma takie prawo ? Że pobiera zyski w ten sposób. Dodam ze utrudnila mi tez kontakt z dzieckiem.

Tak ma prawo.
Benefity nie mają nic wspólnego z alimentami. Alimenty nie są wliczane do dochodu matki.
Twoja była nie ciągnie od ciebie alimentów to jest twój obowiązek utrzymywać swoje dziecko

Status samotnej matki w krajch UE nie musi byc taki sam jak w Polsce. Byc moze w swietle prawa kraju gdzie mieszka jest samotna matka. Zasilki rodzinne i inne z cala pewnoscia wykorzystuje na potrzeby bytowe dziecka.
Pytanie ile lat ma dziecko i czy sie uczy. W WB mozna znosic obowiazek znacznie szybciej. Pozew sklada Pan do brytyjskiego sadu. Tak samo jesli mowa o samej wysokosci alimentow. Sad oblicza je wedlug zarobkow, przy srednich polskich dochodach bedzie to okolo 100zl miesuecznie.
Kontakt mozna rowniez zalatwic sadownie, obciazajac matke kosztami podrozy.

Powrót