Pobieranie danych z innych stron i publikacja na własnej

• Autor wątku Autor wątku alvaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alvaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

chciałbym zapytać jak wygląda sprawa pobierania informacji z innych stron. Prosty przykład: chciałbym pobrać repertuar kina z jego oficjalnej strony i umieścić na własnej (naturalnie adres do oficjalnej strony kina byłby umieszczony). Chciałbym też pobierać recenzje filmów, lub też zupełnie nie związane z kinem - informacje o wydarzeniach kulturalnych np. ze strony jakiegoś klubu.

Czy jest to dozwolone, czy też godzi to jakoś w prawa autorskie (lub jakiekolwiek inne)?

Dzięki, czytałem, ale nie rozwiało to większości moich wątpliwości (co pewnie wynika z mojego dyletanctwa w temacie).

O ile pobieranie recenzji z innych stron rozumiem, że jest zabronione, o tyle pobieranie repertuaru czy informacji o wydarzeniach nadal nie jestem przekonany.
Czy repertuar uznajemy za dzieło? Czy informacje o wydarzeniu kulturalnym rozpatrujemy podobnie jak sprawozdanie z tego wydarzenia?

To chyba nie jest dzieło.. ale np. z for możesz brać co chcesz na swoją stronę, gdzieś czytałem, że to co na forum jest napisane przechodzi do domeny publicznej i można robić z tym co się chce

Powrót