Pobieranie Gier,filmów. itp

• Autor wątku Autor wątku qaze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qaze

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Czy pobieranie gier i filmów z serwisu ********** jest legalne czy nieee???

Mam wątpliwości i nie wiem czy się tam zarejestrować:rolleyes:

EDIT: usunięcie linku

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj,

#1. gier komputerowych (tak, jak i innych programów komputerowych) nie można pobierać w ogóle z żadnej strony.

#2. muzykę w ogólności można pobierać, jeśli została wcześniej rozpowszechniona na teranie CE. Ale, to wygląda mi na portal P2M, więc jeśli pobieranie w takim przypadku oznacza równolegle wysyłanie utworu (pobieranego bądź innego) to takie wysyłanie utworu, czyli jego rozpowszechnianie, stanowić będzie naruszenie praw autorskich.

Lepiej się więc nie rejestruj...

A jak bym pobrał np. gre i jestem nie pełnoletni to co może mi groźić??

_chris_ napisał:
Witaj,

#1. gier komputerowych (tak, jak i innych programów komputerowych) nie można pobierać w ogóle z żadnej strony.

Lepiej się więc nie rejestruj...

Czytałem na różnych forach, że można pobierać gry przez program ygoow. Bo podobno sieć P2M jest legalna.

qaze napisał:
A jak bym pobrał np. gre i jestem nie pełnoletni to co może mi grozić??
Zależy jak jesteś nieletni - popatrz tam http://forumprawne.org/prawo-karne/154-osoba-nieletnia-odpowiedzialnosc-karna.html a do tego zapewne twoi rodzice mieliby proces z powództwa cywilnego - chyba długo byś nie miał kieszonkowego... :D
Czytałem na różnych forach, że można pobierać gry przez program ygoow. Bo podobno sieć P2M jest legalna.
To czytaj tak dalej... ale zapytaj się gości o podstawę prawną ich twierdzeń, a najlepiej, niech Ci napiszą, że w razie czego zapłacą za Ciebie należne odszkodowania właścicielom praw autorskich do ściągniętych gier komputerowych.. :D

A tu masz wypisane artykuły, które mówią, że nie można pobierać gier komputerowych:

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych"
  • Art.74.
  • Art.75.
  • Art.77.

Ale zrobisz, jak chcesz...:D

A podałbyś mi może linki albo chociaż więcej informacji na temat tych ustaw??

Przecież pewnie wszyscy ludzie na świecie pobrali cos z internetu. [Nawet Policjanci] i nie są za to karani.
Dlaczego??

A jak bym pobierał gry dla zrobienia kopi zapasowej gry, którą później zgubię??

I to forum mnie bardzo zainteresowało http://www.forumowisko.pl/topic/41794-p2m-legalny/

Ostatnia edycja:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19940240083&type=3
Przecież pewnie wszyscy ludzie na świecie pobrali cos z internetu. [Nawet Policjanci] i nie są za to karani.
Dlaczego??
ograniczenia prędkości na drogach też pewnie każdy kiedyś przekroczył... ale policja przecież wszystkich nie wyłapie... ;) choć teraz, jak słyszałem w radiu, ma do przesiania prawie 2 mln (słownie: dwa miliony) gości ze sławnego od.siebie... Ale tak naprawdę to jest pytanie do uprawnionych, nie do nas...
a masz oryginał???
I to forum mnie bardzo zainteresowało
jak pisałem powyżej, a poza tym popatrz na daty - to prehistoria...

Poszukaj w 'Archiwum' i opcją 'Szukaj' podobnych klimatów... trochę masz nawet wylistowanych na dole strony...

a masz oryginał???

Mam ale jak mi się zgubił i została mi tylko kopia zapasowa, i nie mam żadnego dowodu na to, że miałem orginał.?

Odpowie ktoś bardzo chciałbym poznać prawde

qaze napisał:
Mam ale jak mi się zgubił i została mi tylko kopia zapasowa, i nie mam żadnego dowodu na to, że miałem orginał.?

Sry powinno być tak : Mam, ale jak bym zgubił i posiadam kopie zapasową , i nie miał bym dowodu na posiadanie orginalnej wersji gry i by policja weszla to co by mi grozilo??

qaze napisał:
Kwestia legalności sporządzania kopii zapasowej jest w ogóle dyskusyjna.
Tak ściągnięta kopia gry mogłaby być równie dobrze uznana za zupełnie osobną kopię gry - nielegalną, bez względu na to czy posiadasz oryginał, czy nie.

Ripper napisał:
Kwestia legalności sporządzania kopii zapasowej jest w ogóle dyskusyjna.
Tak ściągnięta kopia gry mogłaby być równie dobrze uznana za zupełnie osobną kopię gry - nielegalną, bez względu na to czy posiadasz oryginał, czy nie.

mozesz troszke jasniej?

qazek Zawsze na podstawie rachunku ze sklepu puls pudełka z grą można skorzystać z dożywotniej gwarancji na płytę (wiąże się to z dodatkowymi kosztami ok.20zł i zajmuje się tą sprawą dystrybutor gry na kraj w jakim została zakupiona) jeśli ulegnie uszkodzeniu a zgodnie z większością licencji którą akceptujesz podczas instalacji gry kopie zapasową masz prawo zrobić bezpośrednio z płyty oryginalnej i tylko z niej. Licencja nie obejmuje gry pobranej z internetu. Czytaj czasem to na co się zgadzasz. Jeżeli zgubisz grę i jakimś dziwnym trafem zostanie Ci twoja kopia zapasowa to jest to po prostu pirat i tyle, nie jesteś w stanie udowodnić że jest to kopia.

qaze napisał:
Mam, ale jak bym zgubił i posiadam kopie zapasową , i nie miał bym dowodu na posiadanie oryginalnej wersji gry i by policja weszła to co by mi groziło??
To, co trzeba posiadać, aby wykazać posiadanie legalnego egzemplarza programu komputerowego stanowią zapisy licencji zawartej przy nabytym oficjalnie egzemplarzu programu komputerowego. Czasami trzeba mieć oryginalny nośnik na którym nabyto oprogramowanie, czasami oryginalny nośnik plus opakowanie, czasami oryginalny nośnik plus certyfikat legalności (np. COA w MS) i tak dalej. Nie posiadasz takiego dowodu - masz problem udowodnienia posiadania legalnej kopii.

A co do kopii posiadanego legalnie programu to, jak napisał Ripper, to tu jest duża rozbieżność w interpretacjach. Z jednej strony cytowana ustawa zasadniczo nie przewiduje w przypadku zwykłego programu komputerowego możliwości tworzenia jego kopii zapasowej, z drugiej strony kupuje się przecież licencję na korzystanie z programu komputerowego i nośnik z legalną kopią tego programu (egzemplarzem) a nie program. Więc po uszkodzeniu się oryginalnego nośnika zasadniczo powinno się otrzymać od producenta nową kopię programu - co zresztą odbywa się w przypadku systemów MS, choć tam licencje zwykle zezwalają jawnie na samodzielne tworzenie kopii.

Powrót