pobieranie opłaty za ... dostęp do strony/treści?

• Autor wątku Autor wątku adrian8891
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian8891

Witam wszystkich serdecznie!

Mam pytanie to Was jako do większych znawców prawa :)

Jestem właścicielem portalu internetowego o tematyce finansowej i mam zamiast otworzyć podstronę na której będą dostępne informacje pobierane z kanałów RSS innych witryn + aplikacja działająca na stronie i np linki z YouTube prezentujące filmiki o finansowej tematyce.

No i tu pojawia się pytanie...... czy mogę taki dostęp sprzedawać?
W końcu są to dane udostępniane darmowo na innych stronach tak więc nie powinienem pobierać opłaty (tak mi się wydaje). Lecz jeśli nazwać to "pobieraniem opłaty od dostępu na podstronę/platformę" to już wówczas można pobierać?

Jak to jest?

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Adrian8891

Witam,
No i tu pojawia się pytanie...... czy mogę taki dostęp sprzedawać?
Myślę, że pytanie jest niewłaściwie zadane - powinno brzmieć raczej tak:
"Czy mogę rozpowszechniać treści pobrane z innych witryn?

Jeśli chodziłoby tylko o czyste informację, na bazie której następnie generowane byłyby treści na pańskiej stronie - to tak, ale też z małymi zastrzeżeniami.

Jeśli zaś będzie Pan chciał udostępniać materiały kopiowane czy też wskazywane deep-linkami to powinien Pan posiadać zgody (licencje) na wykorzystywanie (rozpowszechnianie) ich od właścicieli majątkowych praw autorskich. Wyjątkiem będzie cytowanie czyichś materiałów bez zgody właścicieli praw autorskich przy wykorzystaniu Prawa cytatu

Jeśli zaś chciałby Pan dodatkowo jakoś opracowywać (zmieniać) pobrane do rozpowszechniania treści, to dodatkowo potrzebowałby Pan niezależnego zezwolenia na takie działania (czyli realizację prawa zależnego) od autora dzieła.

Uzyskanie zgody na rozpowszechnianie czyichś utworów wiąże się zaś w ogólności z kwestią wynagrodzenia dla właściciela praw autorskich, co z kolei zwykle jest uzależnione od przychodów korzystającego z utworów.

Nie przestrzegając powyższych zasad można się narazić na odpowiedzialność z:
1. z tytułu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych przy rozpowszechnianiu utworów bez zgody uprawionej osoby:
# Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
# Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

2. z tytułu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji przy pobieraniu informacji agencyjnych z portali o charakterze prasowym

Dziękuję za odpowiedź,

w takim razie sprecyzuję.

Informacje pobierane są z kanałów RSS innych portali i umieszczane na stronie wraz z linkiem odnoszącym się do pełnego artykułu na stronie autora. Oczywiście zgodę na publikację posiadam na zasadach wpisania jako "Autor tekstu" portalu z którego jest informacja pobrana + link do pełnego artykułu u źródła.

Jednakże myślę, że (jak to bywa) lekka zmiana nazwy powinna to rozwiązać, czyli właśnie sprzedaż "dostępu do strony" a nie "dostępu do tekstów". Jeśli się mylę, to proszę mnie wyprostować.

Oczywiście zgodę na publikację posiadam na zasadach wpisania jako "Autor tekstu" portalu z którego jest informacja pobrana + link do pełnego artykułu u źródła.
O jakiej 'ZGODZIE' Pan pisze? Zgodę wyrazić może WYŁĄCZNIE osoba posiadająca prawa autorskie do utworu. Proszę dobrze przeczytać podany link http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html i zastanowić się, czy może Pan z takiej formy korzystać. Z tego co Pan napisał - jak dla mnie nie.
Jednakże myślę, że (jak to bywa) lekka zmiana nazwy powinna to rozwiązać, czyli właśnie sprzedaż "dostępu do strony" a nie "dostępu do tekstów". Jeśli się mylę, to proszę mnie wyprostować.
ja bym powiedział, że w takim przypadku jest Pan na najlepszej drodze do wymienionych poprzednio artykułów, kwestia czasu...

_chris_ napisał:
O jakiej 'ZGODZIE' Pan pisze? Zgodę wyrazić może WYŁĄCZNIE osoba posiadająca prawa autorskie do utworu.

Może będzie prościej jeśli przytoczę dokładnie to co było pisane między mną a drugą stroną. Są to dosłownie dwa maile:

"
Witam!

Piszę do Państwa z zapytaniem, czy wyrażają Państwo jako ******.com (tutaj nazwa portalu)
zgodę na publikację artykułów z kanału RSS na innej stronie o
tematyce giełdowej? Oczywiście pobierane były by jedynie nagłówki i
tekst początkowy. Jako autor pojawi się napis "Portal ******.com"
oraz na koniec artykułu zostanie dodany link "Czytaj więcej" z
odniesieniem do tego konkretnego artykułu na Państwa stronie.
"

W odpowiedzi uzyskałem:

"
Witam,

Owszem, wyrażamy zgodę.

pozdrawiam,

***** - tutaj podpis
"

Więc tutaj może znajdzie się odpowiedź na pytanie "jaka to zgoda". Skoro autorem tekstów jest portal internetowy (oczywiście dokładniej są to osoby piszące dla tego portalu - jednakże nie są te osoby ujawnione) to wymagana jest zgoda portalu internetowego - co jak powyżej widać, zostało spełnione.

Za niedługo zapoznam się dokładniej z tym prawem cytatu.

Pozdrawiam,
Adrian8891

Powrót