W
wkrętka - zakrętka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Mój tata po akcji reanimacyjnej zapadł w śpiączkę, ma uszkodzony mózg, nie ma szans na wybudzenie, ma podtrzymywane funkcje życiowe, jest na respiratorze, nie ma z nim kontaktu. Wkrótce będziemy musieli go przenieść ze szpitala do ZOL-u z mechaniczną wentylacją. Nie miał założonego własnego konta, nie był współwłaścicielem konta mamy. Jego rentę dotychczas pobierała mama na poczcie, choć bez pełnomocnictwa notarialnego. W tej chwili musimy założyć sprawę o ubezwłasnowolnienie tudzież pełnomocnictwo (pewna nie jestem). Niestety dowiedzieliśmy się, że to może potrwać nawet miesiącami. Stąd mam pytanie, w jaki sposób możemy odbierać jego rentę (skoro sam nie jest w stanie, lecz sąd jeszcze tego nie stwierdził). Nie chcielibyśmy problemów, a nie wiemy, czy możemy odbierać świadczenie, jeśli w sądzie dopiero pojawią się odpowiednie wnioski prawne, a decyzja nieprędko zapadnie. To istotne choćby z tej przyczyny, że ZOL na jego utrzymanie będzie musiał pobrać 70 proc dochodu. Zakładam, że mogą je pobrać bezpośrednio z ZUS-u, ale co z pozostałą kwotą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.