K
krystian20021991
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam od 1 marca 2015 przez 6 miesiecy pobierałem zasilek dla bezrobotnych z Niemiec w Polsce i od marca 2015 podjołem prace na umowe zlecenie. Myślałem , że da sie to ukryć. Na te 6 miesiecy przez które pobierałem zasiłek z Niemiec mam umowe zlecenie w Polsce . Teraz pytanie jaki jest okres przedawnienia w Niemczech w urzedzie pracy o ubieganie sie od tej instytucji o zwrot całosci zasiłku+ kara+odsetki. Według artykułu
7.52: Die Erstattungspflicht des Verpflichtungsgebers endet 5 Jahren nach der erlaubten
Einreise, in Altfällen nach 3 Jahren. Die Erstattungsforderung umfasst auch die Beiträge zur
Kranken- und Pflegeversicherung.
Bo teraz nie wiem czy od 23. Juli 2016 mogą to sciagnać 5 lat wstecz czy ta ustawa dopiero weszła w tym roku i od tego czasu mogą chcieć zwrot na 5 lat wstecz czyli 23 Juli 2021. CZY JEST TO WOGÓLE INACZEJ!
KTOŚ COŚ MOŻE MAM ZŁE INFORMACJE ALBO KTOS WIE TO NA 100%JAK TO JEST ?
:beer: REASUMUJAC CZY JEZELI KTOS MNIE TERAZ PODA DO SADU LUB ZGLOSI DO URZEDU PRACY W DNIU 18.07.2018, ZE TAKIE COS MIAŁO MIEJSCE CZY BEDE MUSIAŁ ODDAĆ WSZYSTKO+KARA+ODSETKI :beer:
7.52: Die Erstattungspflicht des Verpflichtungsgebers endet 5 Jahren nach der erlaubten
Einreise, in Altfällen nach 3 Jahren. Die Erstattungsforderung umfasst auch die Beiträge zur
Kranken- und Pflegeversicherung.
Bo teraz nie wiem czy od 23. Juli 2016 mogą to sciagnać 5 lat wstecz czy ta ustawa dopiero weszła w tym roku i od tego czasu mogą chcieć zwrot na 5 lat wstecz czyli 23 Juli 2021. CZY JEST TO WOGÓLE INACZEJ!
KTOŚ COŚ MOŻE MAM ZŁE INFORMACJE ALBO KTOS WIE TO NA 100%JAK TO JEST ?
:beer: REASUMUJAC CZY JEZELI KTOS MNIE TERAZ PODA DO SADU LUB ZGLOSI DO URZEDU PRACY W DNIU 18.07.2018, ZE TAKIE COS MIAŁO MIEJSCE CZY BEDE MUSIAŁ ODDAĆ WSZYSTKO+KARA+ODSETKI :beer: