Poborca skarbowy a alimenty

• Autor wątku Autor wątku cyha77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cyha77

cyha77

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam
Mam taką prośbę,otóż moja znajoma wychowuje dwójkę dzieci,jej mąż jest alkoholikiem i od kilku dobrych lat nigdzie nie pracuje,nie łoży na utrzymanie dzieci oraz na mieszkanie i nie dokłada się do żadnych rachunków,od kilu lat jest podany o alimenty,których zresztą nie płaci,i robi to za niego fundusz alimentacyjny,moja znajoma nie ma z nim rozwodu ani separacji,i mieszkają u niego w domu.
Kilka dni temu zjawił się poborca skarbowy który stwierdził że zajmie w domu wszystkie rzeczy mające jakąś wartość na poczet długu alimentacyjnego.
Dłużnik nie jest właścicielem żadnej z tych rzeczy,wszystko co jest w mieszkaniu zakupiła moja znajoma,chciałbym się dowiedzieć czy ma on takie prawo,ponieważ poborca skarbowy twierdzi że nie mają roździelności majątkowej,ani rozwodu oraz separacji i że ma on takie prawo.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Nie odświeżaj- czekaj cierpliwie na odpowiedź.

Proszę przeczytać wątek przyklejony Zajęcie ruchomości I przygotować imienne faktury, rachunki.

Dziękuję za odpowiedzi,czytałem wątek zajęcie ruchomości,ale tam piszą tylko o komorniku,komornik owszem przychodził do męża mojej znajomej ale nigdy nie spisywał rzeczy które ona stwierdził że są jej,na wszystkie rzeczy w domu są dokumenty ,ponieważ koleżanka brała je na raty,jednak ten poborca uparł się że może to zająć ponieważ jak twierdzi nie maja roździelności majątkowej i mieszkaja pod jednym dachem.
Moje pytanie jest krótkie ,czy poborca skarbowy pomimo dokumentów stwierdzających właściciela może zająć te rzeczy.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Poborca skarbowy, inaczej komornik skarbowy. Obowiązuje go również kpc.
Może zając. Przysługuje powództwo przeciwegzekucyjne.

Powrót