Poborca Skarbowy:( pomocy

• Autor wątku Autor wątku maniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mam taką dość nietypową sprawę a mianowicie mój tata prowadził kiedyś działalność (transport) nie spłacał podatku Vat przez jakiś czas a tylko dlatego że od momentu kiedy kierowca rozwalił dwa nowe samochody które wiózł do salonu zaczęły się problemy finansowe (zablokowane konta bankowe itd.), trzy miesiące temu odwiedził nas Poborca Skarbowy mówiąc że co tydzień ma być wpłacane po 2tyś. Tata jeździ jako kierowca a ja sama wpłacam tyle ile mogę po 600zl, 1300zł 700zł różnie... Ostatnio wpłaty nie zrobiłam bo nie miałam pieniędzy. Dzisiaj Pan Poborca przyjechał zaczął mówić że tata jest złodziejem bo okradł US że teraz się wszystko już skończyło wpłaty miały być a ich wogóle nie ma i jutro albo po niedzieli przyjeżdża robi zajęcie. A teraz moje pytanie czy pomimo tego że są wpłaty on może od tak sobie zrobić zajęcie? Dodam jeszcze że osobiście dzwoniłam do US z pytaniem czy mogę robić przelewy na ich konto powiedzieli mi że tak nie ma problemu. Bardzo proszę o odpowiedź.

maniunia napisał:
czy pomimo tego że są wpłaty on może od tak sobie zrobić zajęcie?
Może, oczywiście

maniunia napisał:
Dzisiaj Pan Poborca przyjechał zaczął mówić że tata jest złodziejem bo okradł US
Możecie złożyć skargę na pracownika urzędu.

maniunia napisał:
czy mogę robić przelewy na ich konto
zawsze możesz, tylko to nie powoduje niepodejmowania czynności egzekucyjnych.
Rozważałaś wniosek o rozłożenie należności na raty?

Byłam w US żeby dowiedzieć się co jest potrzebne do rozłożenia na raty. Pani w urzędzie powiedziały mi że potrzebne jest zabezpieczenie nieruchomości i tu jest problem bo wszystko jest przepisane na siostrę. Rozmyślałam jeszcze o napisaniu skargi ale zupełnie nie mam pojęcia do kogo ją napisać i jak ją napisać. Miałam już styczności z Komornikami sądowymi i to są zupełnie inne osoby jak ten cały Poborca Skarbowy. Wiem to że VAT trzeba płacić ale bez przesady żeby od razu wyzywać kogoś od złodzieja.

A jeszcze cały Pan poborca powiedział że pod żadnym pozorem nie wolno wpłacać na konto US a jak zadzwoniłam do US (dokładnie do Egzekucji Administracyjnej) to bardzo miła Pani powiedziała mi że oczywiście można wpłacać na ich konto bezpośrednio na konto Egzekucyjne.

maniunia napisał:
Rozmyślałam jeszcze o napisaniu skargi ale zupełnie nie mam pojęcia do kogo ją napisać i jak ją napisać.
Do Naczelnika Urzędu Skarbowego, na papierze, mailem albo ePUAPem. Opisać co się dzieje, wskazać pracownika na którego się skarżysz, wskazać na co się skarżysz.

poborca powiedział że pod żadnym pozorem nie wolno wpłacać na konto US
Poborca działa w swoim interesie, 3% wpłaconych kwot jest mu wypłacane jako prowizja. Wpłacać na rachunek bankowy organu oczywiście można.

Dziękuję za odpowiedź. A jeśli przyjedzie i będzie chciał zrobić jakieś zajęcie to czy może cokolwiek zająć chociaż rzeczy które są w domu nie należą do mojego taty bo większość był kupiona za moje pieniądze albo za członków rodziny?

Powrót