J
jeszcze_nie_prawnik
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam,2 tygodnie temu zdarzyła siĘ niebywała sytuacja.Otóż,została nadana paczka kurierem DPD za pobraniem wysokości 2900zł,paczka doszła do odbiorcy po kilku dniach,ale już nie za pobraniem tylko jako zwykła przesyłka kurierska.Gdy przy odbiorze pojawiły się wątpliwości co do rodzaju przesyłki,kurier wyjaśnił,ze nie jest to przesyłka pobraniowa.Nadawca po nieotrzymywaniu przelewu na konto złożył reklamacje do DPD. Przesyłkę odebrano i potwierdzono jej odbiór.Po jakimś czasie zadzwonił Pan z kurierstwa DPD,mówiąc,ze została złożona reklamacja w związku z odberaną przesyłka-"zaszło nieporozumienie,przesyłka została odebrana od nadawcy jako przesyłka pobraniowa ,a pomyłka zaszła w centrali,mamy nadzieje się dogadać i porozumieć z odbiorca paczki,w przeciwnym razie mamy podstawy prawne do żądania zapłaty od odbiorcy przesyłki".
Moje pytanie brzmi,jakie podstawy prawne ma DPD do wyegzekwowania pobrania w kwocie 2900zł,skoro błąd leży po stronie centrali firmy kurierskiej?Czy wogóle są takie podstawy prawne?Czy firma kurierska winna wadliwego dostarczenia jest jedynym podmiotem odpowiadającym przed nadawca paczki,bez możliwości pociągnięcia do odpowiedzialności adresata listu przewozowego? Jak wygląda sytuacja prawna nadawcy,jeżeli roszczenia reklamacyjne nie zostaną uwzględnione?Jak wygląda ewentualna możliwość obrony przed zapłata adresata przesyłki?
Jestem studentka IV roku prawa i proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego kazusa z życia wziętego.
pozdrawiam
Moje pytanie brzmi,jakie podstawy prawne ma DPD do wyegzekwowania pobrania w kwocie 2900zł,skoro błąd leży po stronie centrali firmy kurierskiej?Czy wogóle są takie podstawy prawne?Czy firma kurierska winna wadliwego dostarczenia jest jedynym podmiotem odpowiadającym przed nadawca paczki,bez możliwości pociągnięcia do odpowiedzialności adresata listu przewozowego? Jak wygląda sytuacja prawna nadawcy,jeżeli roszczenia reklamacyjne nie zostaną uwzględnione?Jak wygląda ewentualna możliwość obrony przed zapłata adresata przesyłki?
Jestem studentka IV roku prawa i proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego kazusa z życia wziętego.
pozdrawiam