Pobranie materiału porównawczego

• Autor wątku Autor wątku stefan0906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefan0906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy świadek może odmówić pobrania do badania DNA i osmologicznego materiału porównawczego w postaci śliny i zapachu? Czy musi wyrazić na to pisemną zgodę? Jeżeli tak to jakie przepisy o tym mówią? Czy świadek ze względu na swoją religię np. świadek jehowy, może odmówić ?

Znam art. 192 a par. 1 kpk, w którym jest napisane, że można pobrać, ale nigdzie nie znalazłem czy świadek - nie pokrzywdzony ani też nie podejrzany, tylko świadek - może odmówić np. ze względu na religię i czy musi wyrazić zgodę na piśmie. O tym też nie znalazłem nigdzie zapisu, a z tego co wiem tak się praktykuje na policji. A tak w ogóle to jest 192 kpk, a nie kk.

świadek moze odmówić .... nie jest wymagana zgoda pisemna... ale jak te badania bedą niezbędne to można zmienić jego status w sprawie...:)

ps. masz racje KPK - zjadlem literę

Dzięki bardzo za odpowiedź :) , ale z czego wynika, że świadek może odmówić, z jakiego przepisu, czy jest na ten temat jakieś orzecznictwo SN? Art. 192 a par. 1 kpk mówi tylko o tym, że można pobrać, ale nie mówi nic o wyrażeniu zgody przez świadka na tą czynność. Jeżeli w sprawie przewija się kilka osób i nie wiadomo, która z nich popełniła przestępstwo, a na miejscu zabezpieczono ślady osmologiczne i do badań DNA i te wszystkie osoby odmawiają poddaniu się badaniu to przecież nie można tym wszystkim osobom przedstawić zarzutów, aby stali sie podejrzanymi. Będę wdzięczny za odpowiedź. Pzdr

Świadek Jehowy mógłby odmówić poddania się takim badaniom gdyby jego wiara o tym mówiła. Natomiast nauka świadków Jehowy nic nie mówi o odmowie czegokolwiek do badań - zakaz transfuzji krwi (transfuzja frakcji jest dozwolony) i owszem ale to nie ma nic wspólnego z badaniami.

Powrót