Pobranie z naszej klasy zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku Marcinekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcinekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Posiadam konto na serwisie nasza-klasa.pl i teraz mam takie nurtujące mnie pytanie:
Czy jeśli pobiore zdjęcia osób które dodały mnie do znajomych i dodam twarze tych osób na serwisie JibJab.com... Czy za to można pójść na policje jako naruszanie naszych praw?
bo mi sie wydaje że nie... Gdyż:
Pobrałem zdjęcie od osoby która sama mnie dodała do znajomych
Znajoma osoba nie zrobiła profilu tylko i wyłącznie prywatnego..
Czy mogę prosić o odpowiedz?

Witaj,

w ogólności na rozpowszechnianie wizerunku osoby (w tym przypadku na zamieszczenie w Internecie zdjęcia osoby z widoczną twarzą, która to osoba nie jest szczegółem całości zdjęcia lub nie jest osobą powszechnie znaną) potrzebna jest zgoda tej osoby. I taką zgodę (na piśmie, mailem) dla każdego zdjęcia trzeba mieć. I nie ma znaczenia, że ta osoba dodała Cię do grona znajomych czy na odwrót.

A jeśli chodzi o prawo to jest to wymóg ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku - Art.81.

Dodatkowo, jeśli posłużysz się zdjęciem czyjejś osoby bez jej zgody, osoba ta mogłaby Cię oskarżyć również o naruszenie jej dóbr osobistych.

A w ogólności to nie należy zamieszczać w Internecie pobranych zdjęć (a także grafik, tekstów, tabelek, itd...) ze stron internetowych bez zgody osoby posiadającej prawa autorskie do tych fotografii (o ile posiadają ochronę prawno-autorską - ale zwykle posiadają...)

Powrót